Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Νέο σύνταγμα το 2012 θέλει ο Ερντογάν

Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης να είναι έτοιμο ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012 είπε ο Ερντογάν και αναζητά διακομματική συναίνεση.

Στην Τουρκία υπάρχει ευρεία πολιτική συμφωνία πάνω στην ανάγκη να εκσυγχρονισθεί το σύνταγμα, το οποίο είχε συνταχθεί υπό την κηδεμονία των στρατιωτικών μετά το πραξικόπημα του 1980, όμως προηγούμενες απόπειρες για την αναθεώρησή του είχαν ματαιωθεί από πολιτικές διενέξεις.

Αναλυτές λένε πως ένα νέο σύνταγμα πρέπει να αντιμετωπίσει τα αιτήματα της κουρδικής μειονότητας και να σταθεροποιήσει την επίβλεψη των ενόπλων δυνάμεων από την πολιτική κυβέρνηση. Τις μεταρρυθμίσεις αυτές ζητεί από καιρό η ΕΕ ώστε να εκσυγχρονισθεί το τουρκικό κράτος.

“Θα επικεντρώσουμε εντατικά στο νέο σύνταγμα από την αρχή της νέας θητείας στο κοινοβούλιο. Ελπίζω πως γρήγορα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, θα έχουμε τελειώσει”, δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ.

Το Τούρκος πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου κέρδισε τον Ιούνιο μια τρίτη διαδοχική θητεία, όμως δεν κατέλαβε αρκετές έδρες ώστε να μπορεί να περάσει μονομερώς τη συνταγματική αναθεώρηση, έχει δηλώσει πως θα εργαστεί με την αντιπολίτευση για το νέο θεμελιώδη νόμο της χώρας.

Πιστεύεται ευρέως πως ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας με ένα προεδρικό, μια πρόταση που συναντά την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το κοινοβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει και πάλι το Σάββατο, μετά τις θερινές διακοπές. Οποιαδήποτε αναθεώρηση του συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν απειλεί και ο Γκιουλ θέλει πλήρη ένταξη στην ΕΕ!

Ερντογάν: Το παιδί του λαού που θέλει να γίνει το αστέρι της Μ.Ανατολής

Ιστορική απόφαση Ερντογάν – Επιστρέφει ελληνικές περιουσίες

Συνομιλία Παπανδρέου – Ερντογάν μετά την απόφαση για επιστροφή περιουσιών

Οταν ο Ερντογάν έπαιζε ποδόσφαιρο.. Φωτογραφικά ντοκουμέντα για την ποδοσφαιρική του καριέρα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε