Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέο χτύπημα των Ταλιμπάν – 17 νεκροί

Αφγανοί στραιτώτες ελέγχουν την περιοχή μετά την επίθεση. ΦΩΤΟ REUTERS
Αφγανοί στραιτώτες ελέγχουν την περιοχή μετά την επίθεση. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας, το πρωί της Παρασκευής, στο εμπορικό κέντρο της Καμπούλ.

Στόχοι των καμικάζι ήταν ένα ξενοδοχείο όπου διαμένουν ξένοι υπήκοοι και ένα εμπορικό κέντρο. Μεταξύ των θυμάτων εννέα Ινδοί, ένας Ιταλός, διπλωματικός σύμβουλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ένας Γάλλος κινηματογραφιστής.  

Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, αναφέροντας πως οι επιθέσεις έγιναν από πέντε βομβιστές καμικάζι.
 
Η αστυνομία μιλάει για τουλάχιστον τρεις βομβιστές. Μεταξύ των νεκρών είναι τρεις αστυνομικοί, ενώ στους 32 ανέρχονται οι τραυματίες.
Οι επιθέσεις έγιναν στο εμπορικό κέντρο της Καμπούλ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στον ξενώνα «Χαμίντ», ενώ εξτρεμιστές χτύπησαν και το Park Residence.
Μετά τις εκρήξεις, ακούστηκαν σποραδικά πυρά. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ζεμαράι Μπασάρι δήλωσε πως δύο καμικάζι έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση των αμερικανικών, αφγανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην πόλη Μαρτζάχ, της επαρχίας Χελμάντ, που θεωρείται «προπύργιο» των Ταλιμπάν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση. «Για ακόμα μία φορά οι εχθροί του Αφγανιστάν σκότωσαν αθώους πολίτες και ξένους υπαλλήλους», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. 

Τέτοιες θηριωδίες εμποδίζουν τις διεθνείς προσπάθειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Αφγανιστάν», ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκο Φραντίνι, ο Ιταλός που σκοτώθηκε «εργαζόταν στην πρεσβεία της Ιταλίας στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε. 

«Οι τρομοκράτες, έχοντας στόχο πολίτες, έδειξαν και πάλι πόσο λίγο υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή», το σχόλιο του Μπερνάρ Κουσνέρ, Γάλλου υπουργού Εξωτερικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε