Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Νέοι έλεγχοι στα αεροδρόμια πριν την πτήση

REUTERS
Ένας νέος σαρωτής θα εντοπίζει τα υγρά εκρηκτικά. Άμεσα θα εγκατασταθεί στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και θα άρει την απαγόρευση μεταφοράς μπουκαλιών στα αεροσκάφη

Ένα νέο σκάνερ (σαρωτής) αεροδρομίων, ικανό να εντοπίζει τη διαφορά μεταξύ αναψυκτικών και άλλων ακίνδυνων υγρών και εκρηκτικών υλών σε υγρή μορφή εξέλιξαν βρετανοί επιστήμονες.
 
Οι κατασκευαστές του έχουν ήδη λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χρήση μιας νέας γενεάς μηχανημάτων με ακτίνες Χ σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, γεγονός που θα επιτρέπει πλέον τη μεταφορά υγρών στα αεροσκάφη από τους επιβάτες. Το σκάνερ αναμένεται να τοποθετηθεί στα πρώτα αεροδρόμια τον ερχόμενο Απρίλιο.
 
Οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ το 2006, όταν η βρετανική αστυνομία αποκάλυψε σχέδιο μελών της Αλ Κάιντα να ανατινάξουν αεροσκάφη κατά τη διάρκεια υπερατλαντικών πτήσεων χρησιμοποιώντας υγρά εκρηκτικά κρυμμένα σε συσκευασίες αναψυκτικών. Οι νέοι κανόνες ασφαλείας υποχρέωσαν εκατομμύρια επιβάτες να πετούν μπουκαλάκια με νερό ή αναψυκτικά αλλά και φιαλίδια με αρώματα και καλλυντικά προτού επιβιβαστούν στα αεροσκάφη. Από τον Απρίλιο του 2011 η απαγόρευση θα αρχίσει να χαλαρώνει, επιτρέποντας σε επιβάτες να μεταφέρουν υγρά στις χειραποσκευές τους, εφόσον αυτά έχουν ελεγχθεί από τους νέους ανιχνευτές.
 
Το σκάνερ αναπτύχθηκε από την Κromek, μια εταιρεία-«τεχνοβλαστό» (δηλαδή, επιχείρηση που συστήνεται με σκοπό την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνογνωσίας που παρήχθησαν από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα) από το Πανεπιστήμιο του Ντέρχαμ. Είναι πολύ πιο ευαίσθητο από τα συμβατικά σκάνερ και μπορεί να διαχωρίσει τα διαφορετικά μήκη κύματος των ακτίνων Χ, γεγονός που του επιτρέπει να αναγνωρίζει μια ευρύτερη γκάμα αντικειμένων.
 
Παρ΄ ότι ένα μπουκάλι με νερό μπορεί να μοιάζει ίδιο με ένα μπουκάλι με εκρηκτικά όταν αυτά ελέγχονται από συμβατικό σαρωτή, το νέο μηχάνημα αποκαλύπτει τις διαφορές. «Δεν χρειάζεται να ανοίξεις ένα μπουκάλι ή να το μυρίσεις για να καταλάβεις» σημείωσε ο Αρνάμπ Μπασού, διευθύνων σύμβουλος της Κromek.
 
Το μηχάνημα επιπλέον θα διαβάζει τους γραμμωτούς κώδικες στα μπουκάλια και έπειτα θα ελέγχει αν το περιεχόμενό τους έχει αλλοιωθεί ψάχνοντας σε μια τεράστια βάση δεδομένων με προϊόντα, κάτι που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
 
Οπως όλες οι μορφές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, έτσι και οι ακτίνες Χ εμφανίζονται σε διαφορετικά μήκη κύματος. Ενας συμβατικός σαρωτής αεροδρομίου λειτουργεί ρίχνοντας μια δέσμη ακτίνων Χ πάνω σε ένα αντικείμενο ή άτομο καταγράφοντας την εικόνα με ηλεκτρονικούς αισθητήρες. Τα διάφορα υλικά απορροφούν διαφορετικά τις ακτίνες Χ, που περνούν ανεμπόδιστες μέσω του δέρματος, πλαστικών υλικών και υφασμάτων αλλά απορροφούνται από τα μέταλλα και τα οστά. Ωστόσο τα συμβατικά σκάνερ δεν είναι τόσο ευαίσθητα ώστε να μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του νερού, π.χ., και επικίνδυνων χημικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκρηκτικές ύλες.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε