Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Νέοι όροι δουλειάς στη FIAT – 24ώρες παραγωγή, κομμένα τα διαλλείμματα!

Οι εργαζόμενοι στο ιστορικό εργοστάσιο Mirafiori της Fiat στο Τορίνο (βόρεια Ιταλία) ενέκριναν τη συμφωνία που σκληραίνει τις συνθήκες εργασίας τους

από την οποία εξαρτάται η επιβίωση του εργοστασίου, σύμφωνα με το σχεδόν οριστικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη από τα συνδικάτα.ANSA.

Μετά την καταμέτρηση τουλάχιστον του 90% των ψηφοδελτίων, επικράτησε το “ναί” με ποσοστό 54,3%. Μένει η καταμέτρηση των ψήφων μόνο σε μια κάλπη, αλλά εκ των πραγμάτων η νίκη του “ναί” είναι εξασφαλισμένη.

Η ψηφοφορία των 5.431 εργαζόμενων στο εργοστάσιο άρχισε την Πέμπτη στις 21:00 ώρα Γκρίνουιτς (23:00 ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε στις 18:30′ ώρα Γκρίνουιτς (20:30′ ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.

Εκτός από τη συνδικαλιστική οργάνωση Fion, του τομέα των μεταλλουργών, που ανήκει στο CGIL (αριστερά), το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, η οποία κατήγγειλε “εκβιασμό”, όλες οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν υπογράψει τη συμφωνία αυτή στις 23 Δεκεμβρίου και είχαν καλέσει τα μέλη τους να την υπερψηφίσουν.

Ως αντάλλαγμα για την αποδοχή της συμφωνίας από τους εργαζόμενους, η Fiat δεσμεύτηκε να επενδύσει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ με τον αμερικανό εταίρο της Chrysler, για την παραγωγή έως 280.000 Jeep και Alfa Romeo ετησίως. Αν επικρατούσε το “όχι” στην ψηφοφορία, το εργοστάσιο θα έκλεινε καθώς δεν θα είχε νέα μοντέλα αυτοκινήτων για να παράγει.

Η δυνατότητα το εργοστάσιο να λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση έως έξι ημέρες την εβδομάδα, η μείωση του διαλείμματος για ανάπαυση, ο τριπλασιασμός του μέγιστου αριθμού υπερωριών σε 120 ετησίως, είναι όροι που σκληραίνουν τις συνθήκες εργασίας στο Mirafiori.

Κυρώσεις προβλέπονται σε περίπτωση συστηματικής απουσίας από την εργασία ή απεργίας κατά της συμφωνίας. Το πλέον επίμαχο σημείο: η Fion δεν θα δικαιούται πλέον να έχει εκπροσώπους στο εργοστάσιο καθώς είχε αρνηθεί να υπογράψει.

Ωστόσο οι αποδοχές των εργαζομένων θα αυξηθούν έως 3.700 ευρώ μικτά λόγω της νυκτερινής εργασίας και των υπερωριών, ανέφεραν τα συνδικάτα που υπέγραψαν τη συμφωνία.

Μια ψηφοφορία για μια παρόμοια συμφωνία στο εργοστάσιο του Πομιλιάνο Ντ΄Αρκο στη νότια Ιταλία τον Ιούνιο είχε εγκρίνει σε ποσοστό 62% τη νέα σύμβαση εργασίας. Ωστόσο η ψηφοφορία στο Mirafiori κρίνεται καθοριστική, καθώς το Τορίνο είναι η πόλη όπου η γεννήθηκε η Fiat και το Mirafiori είναι η ιστορική βιομηχανική μονάδα της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε