Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέος διευθυντής της εφημερίδας «Novaya Gazeta» εξελέγη ο Σεργκέι Κοζεούροφ

Νέος διευθυντής της εφημερίδας «Novaya Gazeta» εξελέγη ο Σεργκέι Κοζεούροφ
Φωτογραφία αρχείου

Η ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta», η μοναδική ρωσική εφημερίδα που συμμετείχε στην διεθνή δημοσιογραφική έρευνα των Paradise papers, εξέλεξε σήμερα ως νέο διευθυντή της τον δημοσιογράφο Σεργκέι Κοζεούροφ.

Η εκλογή του διευθυντή της εφημερίδας προβλέπεται από το καταστατικό της και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία και με βάση της αρχή της πλειοψηφίας.

Στις σημερινές εκλογές, οι υποψήφιοι ήταν τρεις. Ο Σεργκέι Κοζεούροφ, ο νεαρός δημοσιογράφος από το τμήμα πολιτικής και οικονομίας της εφημερίδας Κιρίλ Μαρτίνοφ και ο αρχισυντάκτης Αλεξέι Πολούχιν. Υπέρ του Κοζεούροφ ψήφισαν 92 συντάκτες της εφημερίδας

Ο Αλεξεί Πολούχιν, σε δηλώσεις του στην ρωσική υπηρεσία του BBC είπε: «Όλοι οι υποψήφιοι έχουν δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι το χαρτί (η εφημερίδα) και το σάιτ, τα δύο βασικά μας προϊόντα, που έχουν διαφορετικό κοινό και τα οποία διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν. Ο δεύτερος στόχος είναι να κατανοήσουμε το αναγνωστικό μας κοινό, τις απαιτήσεις του και να το διευρύνουμε και μάλιστα χωρίς να αλλάξουμε τις αξίες μας και τις αρχές της εφημερίδας μας».

Ο ηλικίας 64 ετών Κοζεούροφ, δήλωσε μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: «Υπήρξα ο πρώτος αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Novaya Gazeta» και στόχος μου είναι να μην γίνω ο τελευταίος διευθυντής της».

Ο Σεργκέι Κοζεούροφ, ήταν έως το 1995 ο πρώτος αρχισυντάκτης της «Novaya Gazeta» και από το 2000 είχε διατελέσει γενικός διευθυντής του ομίλου που την εκδίδει, ενώ εν συνέχεια ήταν διευθυντικό στέλεχος της εφημερίδας και σχολιαστής.

Πριν από την «Novaya Gazeta» ο Κοζεούροφ εργάζονταν στην εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda» στην οποία παρέμεινε έως το 1992 ως αναπληρωτής αρχισυντάκτης. Αποχώρησε από την εφημερίδα μαζί με άλλους δημοσιογράφους ( μεταξύ των οποίων και ο προκατόχος του Ντμίτρι Μουράτοφ) και έγινε ένας από τους ιδρυτές της «Novaya Gazeta»

Πριν τις εκλογές, ο διευθυντής της «Novaya Gazeta» Ντμίτρι Μουράτοφ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την θέση αυτή στην οποία ήταν επί 22 χρόνια. «Παρακάλεσα και έπεισα τους αγαπητούς συναδέλφους μου να μη με προτείνουν για την θέση του διευθυντή για το διάστημα 2017-2019» είχε δηλώσει ο Μουράτοφ , προσθέτοντας « Δεν φεύγω. Τα όσα λέγονται για πιέσεις που ασκούνται από πάνω ή πλαγίως είναι ένα απόλυτο τετριμμένο ψέμα, το οποίο είναι εύκολο να διαψεύσω. Θα παραμείνω στην εφημερίδα ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της και του συμβουλίου των συντακτών»

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Novaya Gazeta» Νεντιέζντα Προυσενκόβα, «οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας που εργάζονται ως ανταποκριτές στο εξωτερικό , όπως επίσης και οι δημοσιογράφοι που δεν μπορούσαν να παραστούν στις εκλογές, εξουσιοδότησαν άλλους συναδέλφους τους»

Πηγές: Novaya Gazeta, BBCbbc.com/russian/news (μετάφραση: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις