Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Νερό και τρόφιμα τέλος στην Μιζουράτα

Τελειώνουν τα εφόδια σε πόσιμο νερό και τρόφιμα στην πολιορκημένη Μιζουράτα. Την πολιορκεί ακόμη ο Καντάφι.

Αποκλεισμένη από τον στενό κλοιό των στρατευμάτων του Μουαμάρ Καντάφι εδώ και δύο μήνες, η πόλη της Μιζουράτα, μοναδικό προπύργιο πλέον των αντικαθεστωτικών στα δυτικά, βλέπει ώρα με την ώρα τα αποθέματά της σε σε τροφή και πόσιμο νερό να εξαντλούνται. Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε την Κυριακή ότι τα εφόδια σε νερό και τρόφιμα αλλά και σε καύσιμα αρκούν το πολύ για ένα μήνα ακόμα.
 
Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, μέχρι πριν από δύο εβδομάδες έφθαναν δια μέσου θαλάσσης φορτία με προμήθειες από δύο έως πέντε φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια όμως οι σφοδρές επιθέσεις και οι σχεδόν καθημερινές μάχες με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι για τον έλεγχο του λιμανιού Σαντούν Ελ-Μιζουράτι, ελαχιστοποίησαν η και διέκοψαν εντελώς τις αποστολές των πλοίων με τις απαραίτητες προμήθειες σε τροφές και πόσιμο νερό αλλά και σε ιατρικά εφόδια.
 
” Η πόλη διαθέτει τις απαραίτητες προμήθειες σε τρόφιμα και πόσιμο νερό για ένα μήνα ακόμα, η περίπου για τόσο, πριν να χρειαστεί πραγματικά να εκπέμψει σήμα ανθρωπιστικού κινδύνου, αλλά όλα τελικά εξαρτώνται από κατά πόσο θα μπορούν να επαναπροσεγγίζουν τα πλοία με τα εφόδια “, ανέφερε ο Ελ-Μιζουράτι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Βεγγάζη.
 
” Αν αυτές οι εσκεμμένες καθημερινές επιθέσεις κατά του λιμανιού της πόλης συνεχιστούν, χωρίς να γίνει κάτι για να απαλλαγούμε από την απειλή τους, τότε θα βρεθούμε σε πραγματικά πολύ δύσκολη θέση, καθώς τόσο οι προμήθειες σε τρόφιμα, όσο και τα αποθέματα σε πόσιμο νερό, μειώνονται καθημερινά ανησυχητικά “, υπογράμμισε ο Μιζουράτι.
 
Η Μιζουράτα τελεί εδώ και δύο μήνες υπό στενή πολιορκία από τα κυβερνητικά στρατεύματα, που επιχειρούν να εξαλείψουν τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στα δυτικά, που είναι ουσιαστικά και το μοναδικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τις δυνάμεις του Καντάφι.
 
Οι αντάρτες που κατάφεραν να εκκαθαρίσουν την πόλη από τους ελεύθερους σκοπευτές του καθεστώτος που σκορπούσαν το θάνατο στους πολίτες, κατηγορούν το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνει ότι πρέπει για να εμποδίσει τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι από το να βομβαρδίζουν από ξηράς την πόλη, αλλά και να κρατούν αποκλεισμένο το λιμάνι της πόλης φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τους πολιορκημένους.
 
” Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η στρατιωτική ισχύς του καθεστώτος εξασθενεί καθημερινά και το ηθικό τους είναι ήδη πολύ χαμηλό “, υποστήριξε ο εκπρόσωπος των ανταρτών.
 
Με αφορμή όμως και το θάνατο την περασμένη εβδομάδα από οβίδα πυροβολικού πέντε αλλοδαπών εργατών στο λιμάνι της πόλης ο Μιζουράτι είπε ότι ” αυτό που μένει ανεξήγητο είναι το πως οι δυνάμεις του Καντάφι αφήνονται να έχουν στη διαθεσή τους βαρύ πυροβολικό που το στρέφουν κατά των εξεγερμένων “.
 
Ο Ελ-Μιζουράτι, λοιπόν απηύθυνε κάλεσμα στο ΝΑΤΟ, να αλλάξει την τακτική του προσαρμόζοντάς την στις νέες μεθόδους που χρησιμοποιεί το καθεστώς, αλλά και να αυξήσει τα επίπεδα της συμμετοχής του στη μάχη κατά του καθεστώτος.
 
” Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που μας προσέφεραν οι δυνάμεις της συμμαχίας μέχρι τώρα. Φανταζόμαστε δε σε πόσο χειρότερη θέση θα ήμασταν αν δεν είχε αναλάβει δράση το ΝΑΤΟ”, παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων που δεν παρέλειψε εντούτοις να ζητήσει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, προκειμένου, όπως είπε, να εξαλειφθεί ο ανθρωπιστικός κίνδυνος κατά πολιτών, όπως ο αποκλεισμός του λιμανιού της Μιζουράτα.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε