Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

NEW YORK TIMES: Τα δάνεια προς την Ελλάδα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των τόκων

NEW YORK TIMES: Τα δάνεια προς την Ελλάδα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των τόκων

Η αποστολή στην Ευρώπη της Αμερικανίδας υφυπουργού Οικονομικών για Διεθνείς Υποθέσεις, Λάελ Μπρέιναρντ, υποδηλώνει την ανησυχίας της κυβέρνησης Ομπάμα για την κατάσταση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη γενικότερα.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», που κάνει αναφορά στις επισκέψεις της κ. Μπρέιναρντ σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία. Στόχος της αποστολής, τονίζεται, είναι η άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οξυνόμενη κρίση που απειλεί με νέα προβλήματα την οικονομία των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι «πιέσεις» της Αμερικανίδας υφυπουργού Οικονομικών πραγματοποιούνται εν μέσω της επιδεινούμενης ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα και των νέων απειλών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας. Επίσης, επισημαίνεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τους συγκεκριμένους στόχους της επίσκεψης, ωστόσο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κ. Μπρέιναρντ θα συναντηθεί με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους στις χώρες αυτές για να συζητήσουν τα σχέδιά τους για επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι πρόκειται για την πιο προσωπική αποστολή αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ευρώπη μετά την αποστολή του υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους για την αμερικανική οικονομία και την κυβέρνηση Ομπάμα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Τέλος, αναφέρεται ότι χθες η κ. Μπρέιναρντ συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, σήμερα θα συναντηθεί με αξιωματούχους στη Φραγκφούρτη και τη Μαδρίτη, και την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις σε Παρίσι και Βερολίνο.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ», αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, σημειώνει ότι η αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με την επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία και την απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προκάλεσε το έκτακτο ταξίδι της κ. Μπρέιναρντ στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό, χθες, την Αθήνα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, όπως τονίζεται, η Αμερικανίδα υφυπουργός έχει ως πρόθεση να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα σχέδιά τους σχετικά με την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι εξετάζουν μέτρα για την ανακοπή μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα στην Ισπανία και στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες με την έκδοση κοινών επενδυτικών ομολόγων και τη διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ.

Εξ άλλου, ρεπορτάζ-ανταπόκριση από το Παρίσι για τη «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστηρίζει πως τα δάνεια προς την Ελλάδα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των τόκων. «Ενώ η ελληνική συμμετοχή στην ευρωζώνη κρέμεται από μια κλωστή, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από την τρόικα, ωστόσο τα χρήματα αυτά καταλήγουν στην τσέπη των δανειστών της, ως τόκοι επί του δανείου που έλαβε η χώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η άποψη ότι «το παράλογο αυτό φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές αρχές να δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα, ούτως ώστε η χώρα να αποπληρώσει τα χρήματα που δανείστηκε από τις ίδιες».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «από τα χρήματα που δανείζεται η Ελλάδα σχεδόν τίποτε δεν χρησιμοποιείται προς το παρόν για να καλυφθούν ζωτικές δημόσιες λειτουργίες, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αγωνίζεται για την επιβίωσή της».

Επίσης, στο δημοσίευμα προβάλλεται δήλωση Έλληνα αξιωματούχου -που δεν κατονομάζεται- ότι «οι αξιωματούχοι της τρόικας διασφαλίζουν ότι το ποσό για τις εγχώριες δαπάνες παραμένει μικρό, προκειμένου να πιέσουν την Ελλάδα να αυξήσει δραματικά τα δικά της εισοδήματα».

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι «όσο σκληροί κι εάν φαίνονται οι όροι αποπληρωμής του δανείου, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ισχυρό συμφέρον να αποφύγουν το ακόμη μεγαλύτερο κόστος που θα προκύψει σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη ή χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

REUTERS: Ο Λ.Παπαδήμος ζήτησε από τον Μπαρόζο να απειλήσει με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ! – Διαψεύδει ο πρώην πρωθυπουργός

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε