Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Νιγηρία: Νεκροί σε διαδηλώσεις κατα της κατάργησης επιδόματος

Νιγηριανοί αστυνομικοί σκότωσαν τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες στην διάρκεια διαδηλώσεων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων στις πόλεις Λάγκος και Κάνο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και νοσοκομειακές πηγές.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάνο στην διάρκεια της νύχτας, η οποία “θα διαρκέσει 14 ώρες”, όπως δήλωσε ο Φαρούκ Τζουμπρίλ, εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών.

Η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών και δακρυγόνων για να αναγκάσει το πλήθος να υποχωρήσει στις δύο πόλεις, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Οργισμένοι κάτοικοι της Όγκμπα, μιας φτωχής συνοικίας του Λάγκος, είπαν ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους.

Στο νοσοκομείο, όπου η σορός του νεκρού μεταφέρθηκε στην αίθουσα του νεκροτομείου, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι είχαν διακομιστεί το μεσημέρι με τραύματα από σφαίρες στα πόδια, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

“Υπήρχαν περίπου εφτά αστυνομικοί που πυροβολούσαν στον αέρα. . . ο επικεφαλής τους άνοιξε πυρ στοχεύοντας τέσσερις ανθρώπους και τους πέτυχε”, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας. “Ο ένας πέθανε επιτόπου. . . οι υπόλοιποι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο”.

Καταστήματα, τράπεζες και πρατήρια καυσίμων ήταν κλειστά στο Λάγκος, ενώ το οδικό δίκτυο της πόλης, που συνήθως αντιμετωπίζει σοβαρή κυκλοφοριακή συμφόρηση, ήταν άδειο. Πάντως η πετρελαϊκή βιομηχανία, που παράγει κατά μέσον όρο δύο εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, λειτούργησε κανονικά.

Ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν δήλωσε ότι δεν θα ανακαλέσει την απόφασή του για τον τερματισμό της επιδότησης των καυσίμων, που σύμφωνα με αναλυτές διέθρεψε την διαφθορά και ευνόησε ένα καρτέλ εισαγωγέων καυσίμων.

Η πλειοψηφία των πολιτών στη Νιγηρία ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

Η κατάργηση της επιδότησης έστειλε την τιμή της βενζίνης μέσα σε μια νύχτα στα περίπου 150 νάιρα από τα περίπου 65.

Η κρατική δαπάνη για την επιδότηση των καυσίμων ήταν “η μεγαλύτερη δαπάνη στον προϋπολογισμό–μεγαλύτερη από αυτές για την παιδεία, την υγεία και τη γεωργία μαζί”, σημείωσε ένας οικονομικός αναλυτής, ο Μπίσμαρκ Ρεουάνε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε