Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Νιγηρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι βόρειες περιοχές

Νιγηρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι βόρειες περιοχές

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν κήρυξε κάποιες πολιτείες στα βόρεια της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πρόσφατων αιματηρών επιθέσεων από ισλαμιστές αντάρτες.

Πρόσθεσε οτι στις περιοχές αυτές θα κλείσουν τα σύνορα με άλλες χώρες.

“Χρησιμοποιώντας την εξουσία που μου έχει δοθεί (…) κήρυξα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις παρακάτω περιοχές της ομοσπονδίας”, δήλωσε ο Τζόναθαν μιλώντας στην κρατική τηλεόραση προτού διαβάσει τον κατάλογο με τις πολιτείες της βόρειας Νιγηρίας όπου ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

“Το κλείσιμο των συνόρων μας στις προαναφερθείσες περιοχές είναι ένα προσωρινό μέτρο που έχει στόχο να απαντήσει στα τρέχοντα προβλήματα ασφάλειας και θα αρθεί αμέσως μόλις αποκατασταθεί η κανονικότητα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας στη διάρκεια ομιλίας του με θέμα τις φονικές επιθέσεις σε εκκλησίες και τεμένη σε διάφορες πόλεις της χώρας την προηγούμενη Κυριακή, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Ο Τζόναθαν εξάλλου σε μία άλλη ομιλία του που πραγματοποίησε νωρίτερα στο προάστιο Μαντάλα της πρωτεύουσας Αμπούζα δήλωσε ότι η Μπόκο Χαράμ “έχει επεκταθεί όπως ο καρκίνος” που θέλει “να σκοτώσει” τη χώρα.

Η Μπόκο Χαράμ “ήταν αρχικά μία άκακη οργάνωση η οποία επεκτάθηκε όπως ο καρκίνος. Θέλουν να σκοτώσουν τη Νιγηρία, όμως κανείς δεν θα τους αφήσει να το κάνουν”, επεσήμανε ο πρόεδρος στη διάρκεια επίσκεψής του στην καθολική εκκλησία της Αγίας Τερέζας, όπου 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από βομβιστική επίθεση.

“Κάποιοι εκμεταλλεύονται προς όφελός τους την κατάσταση. Όμως μία τρομοκρατική επίθεση η οποία έχει στόχο οποιοδήποτε μέρος του έθνους είναι μία επίθεση εναντίον όλων μας. Όλοι μαζί θα τους ελέγξουμε και στη συνέχεια θα τους συνθλίψουμε”, υπογράμμισε.

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ θέλει να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο (σαρία) στη Νιγηρία, η οποία είναι διαιρεμένη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Διαβάστε

Ματωμένα Χριστούγεννα – Πάνω απο 27 νεκροί απο βόμβες σε εκκλησίες – ΦΩΤΟ

Ποια είναι η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Νιγηρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε