Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Νιγηρία – Στον αέρα τις συνομιλίες περί αμνηστίας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δυο εκρήξεις που προκλήθηκαν σε κυβερνητικό κτίριο της κωμόπολης Ουάρι εμπόδισαν την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών για τη χορήγηση αμνηστίας σε αντάρτες…

…που δρουν στην πετρελαϊκή περιοχή της νότιας Νιγηρίας. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND). 

«Υπήρξαν δύο εκρήξεις αυτοκινήτων. Η πρώτη σημειώθηκε τη στιγμή που οι κυβερνήτες πλησίαζαν στο κτίριο. Η δεύτερη, σχεδόν μισή ώρα αργότερα», δήλωσε ο Λίνους Τσίμα εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πολιτείας Δέλτα, του Εμάνουελ Ουντουαγκάν. 

Μόλις τριάντα λεπτά νωρίτερα το MEND, το μεγαλύτερο κίνημα ανταρτών στον πετρελαϊκό νότο της Νιγηρίας, είχε στείλει δήλωση σε ιστοσελίδες εφημερίδων, ανακοινώνοντας ότι αντάρτες του είχαν τοποθετήσει τρεις βόμβες στο εξωτερικό και το εσωτερικό του κτιρίου στο οποίο εδρεύει η τοπική κυβέρνηση και όπου θα διεξαγόταν το συνέδριο. 

«Στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουμε επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων και πετρελαϊκών εταιριών στο Δέλτα του Νίγηρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του MEND Τζόνο Γκμπόμο. Οι επιθέσεις είναι η αρχή μιας νέας σφοδρής επιχείρησης, στη διάρκεια της οποίας θα πληγούν και οι εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρίας Total, πρόσθεσε. 

Αρκετές ένοπλες οργανώσεις δρουν στο πετρελαϊκό νότο της Νιγηρίας, στις οποίες ο πρόεδρος Ουμάρου Γιαρ’Αντούα είχε προσφέρει αμνηστία πριν από έξι μήνες, με αντάλλαγμα να καταθέσουν τα όπλα. 

Το συνέδριο είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο ημέρες και θα μετείχαν σε αυτό εκατοντάδες σύνεδροι, μεταξύ τους οι κυβερνήτες των πολιτειών του Δέλτα του Νίγηρα, αρχηγοί κοινοτήτων όπως και ο ομοσπονδιακός υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις του Δέλτα του Νίγηρα που ήταν ήδη παρόντες κατά την έναρξή του. 

Οι επιθέσεις του MEND στην περιοχή έχουν στοιχίσει στη Νιγηρία τουλάχιστον τα δύο τρίτα της παραγωγής, δηλαδή ένα δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα σε διαφυγόντα έσοδα, τα τελευταία τρία χρόνια. Οι επιθέσεις συνέτειναν σε κάποιο βαθμό και στη διεθνή άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε