Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νιγηρία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος 400 ατόμων!

Μπροστά στον ομαδικό τάφο συγγενείς των θυμάτων κλαίνε. ΦΩΤΟ REUTERS
Μπροστά στον ομαδικό τάφο συγγενείς των θυμάτων κλαίνε. ΦΩΤΟ REUTERS
Σε ομαδικό τάφο θάφτηκαν τα πτώματα περίπου 400 ατόμων, που σφαγιάστηκαν κατά την επιδρομή μουσουλμάνων βοσκών…

 

….σε χριστιανικά χωριά κοντά στην πόλη Τζος, στην ταραγμένη κεντρική Νιγηρία, την Κυριακή.
Το μακελειό ήταν το τελευταίο ξέσπασμα βίας μεταξύ των αντιμαχόμενων εθνικών ομάδων στην πολιτεία Πλατό, όπου οι ιθαγενείς χριστιανοί βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους μουσουλμάνους, οι οποίοι μετανάστευσαν στην περιοχή πριν από δεκαετίες, για τον έλεγχο της γης και των φυσικών πόρων.
 
«Έχουμε 351 πτώματα στον ομαδικό τάφο και στην άλλη άκρη υπάρχει ένα χωριό που λέγεται Ζοτ, όπου έχουν ταφεί άλλα 36 πτώματα ξεχωριστά», είπε ο Σόλομον Ζανγκ, πρόεδρος της επιτροπής που όρισε η πολιτεία για την «έρευνα, την ανάκτηση και την εκκένωση», σε δηλώσεις του δίπλα στον ομαδικό τάφο στο χωριό Ντόγκο Χάουα.
 
Ο Ζανγκ προσέθεσε ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν μεγαλύτερος, αλλά κάποιες οικογένειες πήραν τις σορούς των νεκρών συγγενών τους για κανονική ταφή, ενώ υπάρχουν πτώματα στο νεκροτομείο και μία ομάδα ερευνητών εξακολουθεί να ψάχνει για πτώματα.
 
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την Κυριακή, μέλη της φυλής Χαούζα -Φουλάνι κατέβηκαν σε 4 χωριά πυροβολώντας στον αέρα και όταν οι κάτοικοι του Ντόγκο βγήκαν από τα σπίτια τους, τους σκότωσαν είτε με σφαίρες είτε με μαχαίρια.
 
Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πολιτεία, Αγιο Αντούμπα, είπε ότι συνελήφθησαν 93 άτομα ως εμπλεκόμενα στο μακελειό.
«Δεκαεννέα Φουλάνι συνελήφθησαν μετά το γεγονός, και άλλοι 74 μετά από την ανταλλαγή πυρών, ενώ 4 σκοτώθηκαν από πυρά περιπόλων», είπε ο Αντούμπα. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας, Γκούντλακ Τζόναθαν έθεσε το στρατό σε συναγερμό για να αποφευχθούν και νέες επιθέσεις.
 
Τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 300 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στη Τζος σε συγκρούσεις αντιμαχόμενων συμμοριών νεαρών, που είχαν ως αποτέλεσμα να καούν τεμένη, εκκλησίες αλλά και επιχειρήσεις ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τις εθνοτικές αντιπαραθέσεις από το 1999 που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στην χώρα, ανέρχεται σε 10.000.
 
Ο Τζόναθαν είναι χριστιανός από το Νότο της χώρας και αντικαθιστά προσωρινά στην εξουσία της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, τον μουσουλμάνο Ουμαρού Γιαρ’ Αντούα, που αναρρώνει από καρδιακά προβλήματα και δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον προηγούμενο Νοέμβριο.
 
Με βάση την προφορική συμφωνία στο εσωτερικό του κυβερνώντος Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, ο υποψήφιος για την προεδρία θα εναλλάσσεται μεταξύ του μουσουλμανικού βορρά και του χριστιανικού νότου κάθε δύο θητείες, γεγονός που σημαίνει ότι ο Τζόναθαν δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος το 2011, που τελειώνει η πρώτη θητεία του Αντούα.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε