Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Νίκη της Κεντροδεξίας χωρίς πλειοψηφία στην Σουηδία – Στην βουλή και οι ακροδεξιοί!

O απερχόμενος πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ. ΦΩΤΟ REUTERS
Νίκη της κεντροδεξιάς, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, με 172 έδρες (έναντι 157 της αντιπολίτευσης) επικυρώνουν τα τελικά αποτελέσματα στη Σουηδία.

Ο κεντροδεξιός κομματικός συνασπισμός υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ επικράτησε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία, συγκεντρώνοντας το 49,2% των ψήφων, που αντιστοιχεί σε 172 έδρες από τις 349 του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή.
 
Η αριστερή παράταξη, που συνασπίζει υπό τη σημαία των Σοσιαλδημοκρατών της Μόνα Ζάχλιν τους Πράσινους και του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος Αριστερά (πρώην Κομμουνιστές) συγκεντρώνει 43,7% και 157 έδρες.
 
Για πρώτη φορά εισέρχεται στο Κοινοβούλιο το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που έλαβε το 5,7% των ψήφων και 20 έδρες.
 
Η ηγέτης της Αριστεράς στη σουηδική αντιπολίτευση, η Μόνα Σαλίν, αναγνώρισε τα ξημερώματα σήμερα την ήττα του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές, ορκιζόμενη “να πολεμήσει όσο μπορεί” την Ακρα δεξιά, που πρωτοεισέρχεται στη βουλή.
 
“Χάσαμε….δεν μπορέσαμε να ανακτήσουμε τη λαϊκή εμπιστοσύνη”, τόνισε η κυρία Σαλίν, ενώ τα μμε έδιναν την ώρα εκείνη στον πολιτικό της σχηματισμό 156 από τις 349 έδρες του ‘Ρίκσντάγκ’, της Βουλής.
 
“Ας μάς πεί λοιπόν, ο πρωθυπουργός Φρήντρικ Ράϊνφελντ”, πρόσθεσε η Σαλίν “πώς σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα μας, χωρίς να αποκτήσουν επιρροή οι ‘Σουηδοί δημοκράτες”, ανέφερε στις ίδιες δηλώσεις της η ηγέτης της αντιπολίτευσης (σ.σ.: ο συνασπισμός υπό τον κ. Ράϊνφελντ θα έχει 172 ή και 173 έδρες, οι “Σουηδοί δημοκράτες” γιά πρώτη φορά 20 έδρες).
 
“Αποτύχαμε στις εκλογές, ήταν αυτές κακές εκλογές γιά εμάς”, υπογράμμισε η κυρία Σαλίν.
 
“Ολη μου την ζωή πολεμώ την ξενοφοβία, και δεν σκοπεύω, λοιπόν, να σταματήσω τώρα”, δήλωσε επίσης, ενώ οι συγκεντρωμένοι πολυπληθείς οπαδοί της την καταχειροκροτούσαν…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε