Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Νίκη Τσάβες στην βουλευτικές εκλογές – Σημαντική άνοδος όμως της αντιπολίτευσης

REUTERS
 
Νίκη του κυβερνώντος κόμματος του Ούγκο Τσάβες. Η αντιπολίτευση εξασφαλίζει περισσότερο από το εν τρίτον των εδρών.
 

 Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες διατηρεί την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της χώρας μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, όμως ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξασφαλίζει περισσότερο από το εν τρίτον των εδρών, στερώντας από το κυβερνών κόμμα την παντοδυναμία του.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει 94 από τις 165 έδρες και ο συνασπισμός της Δημοκρατικής Ενότητας, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καταλαμβάνει 62 έδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο. Εξι έδρες δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμη, ενώ τρεις έδρες κατανέμονται σε κόμματα που εκπροσωπούν τους ιθαγενείς.

    Κατά συνέπεια, ο Ούγκο Τσάβες δεν επιτυγχάνει τον στόχο του, τη διατήρηση των δύο τρίτων των εδρών του κοινοβουλίου (110 έδρες), ώστε να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την υλοποίηση του “σοσιαλισμού του 21ου αιώνα”.

    “Αγαπημένοι μου συμπατριώτες, σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα και έχουμε εξασφαλίσει μια ισχυρή νίκη. Αρκετή για να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τον μπολιβαριστικό και δημοκρατικό Σοσιαλισμό”, έγραψε σήμερα στο Twitter ο Τσάβες.

    Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα ποσοστά που εξασφάλισαν οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί, αλλά ο εκπρόσωπος του συνασπισμού της Δημοκρατικής Ενότητας Ραμόν Γκιγέρμο Αβελέντο δήλωσε ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει εξασφαλίσει σε εθνικό επίπεδο το 52% των ψήφων , δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Εάν το ποσοστό αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ισχυρό πλήγμα στον Ούγκο Τσάβες, ο οποίος έθεσε την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, εμφανίζοντας τις βουλευτικές εκλογές ως προοίμιο των προεδρικών εκλογών του 2012.

    “Αποδείχθηκε ότι η χώρα διαθέτει εναλλακτική λύση, η οποία συγκροτήθηκε χάρη στην σύγκλιση πολύ διαφορετικών ανθρώπων, οι οποίοι, όμως, εκκινούν από την αρχή ότι συνομιλώντας κατανοούμε ο ένας τον άλλο”, δήλωσε ο Ραμόν Γκιγέρμο Αβελέντο.

    Επί πέντε χρόνια το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατείχε τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου, αφού η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές του 2005.

    “Καταγράφεται η επιθυμία του εκλογικού σώματα για την ύπαρξη ενός μεγάλου πολιτικού φάσματος”, δήλωσε ο Χοσέ Βισέντε Καρασκέρο, διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Σιμόν Μπολίβαρ.

    Χωρίς ενισχυμένη πλειοψηφία, ο Τσάβες δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει την έγκριση σημαντικών μεταρρυθμίσεων ή του διορισμού ανωτάτων λειτουργών χωρίς να έλθει σε διαπραγμάτευση με την αντιπολίτευση.

    “Ο Τσάβες βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η αντιπολίτευση θα έχει μεγάλο αριθμό βετεράνων βουλευτών, όχι νεοφερμένων. Εάν, αντί να διαπραγματευθεί, επιλέξει τη σύγκρουση , η αντίθεση ανάμεσα στις δύο θέσεις θα είναι πολύ εμφανής και θα αποβεί εις βάρος του”, σύμφωνα με τον Καρασκέρο.

    Ωστόσο, εάν το κυβερνών κόμμα διαθέτει τελικά 99 έδρες, θα έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει στον πρόεδρο έκτακτες εξουσίες ώστε να νομοθετεί απευθείας και με συνοπτικές διαδικασίες.

    Ο πρόεδρος Τσάβες παραμένει πολύ δημοφιλής στις λαϊκές συνοικίες, για τον πληθυσμό των οποίων έχει εφαρμόσει σειρά κοινωνικών προγραμμάτων, σε μία χώρα όπου οι κοινωνικές ανισότητες είναι πολύ έντονες.

    Ωστόσο, η περασμένη χρονιά ήταν πολύ δύσκολη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση, της οικονομικής ύφεσης και του πληθωρισμού που έφθασε στο 30%, σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκληματικότητας (κατά μέσο όρο δύο νεκροί ανά ώρα κατά το 2009)

    Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ξεπέρασε το 66%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε