Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Νικήτης στο ντιμπέιτ ο Νικ Κλεγκ

Οι τρεις πολιτκοί αρχηγοί ήταν όρθιοι στο ντιμπέιτ. Ο Κάμερον (κέντρο) είναι φαβορί στις δημοσκοπήσεις αλλά ήρθε δεύτερος στην τηλεμαχία! ΦΩΤΟ REUTERS
Οι τρεις πολιτκοί αρχηγοί ήταν όρθιοι στο ντιμπέιτ. Ο Κάμερον (κέντρο) είναι φαβορί στις δημοσκοπήσεις αλλά ήρθε δεύτερος στην τηλεμαχία! ΦΩΤΟ REUTERS
Πρώτη φορά γίνεται ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών στην Βρετανία. Νικητής σύμφωνα με αναλυτές. Ο Νικ Κλεγκ που στις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτος!

 

Οι αρχηγοί των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας, διασταύρωσαν απόψε τα ξίφη τους, στην πρώτη τηλεοπτική τηλεμαχία που οργανώθηκε ποτέ σε προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να κερδίσουν την υποστήριξη εκατομμυρίων τηλεθεατών που θα κληθούν στις κάλπες, σε λιγότερο από ένα μήνα, για να επιλέξουν έναν από αυτούς ως το νέο τους πρωθυπουργό.
 
Ο ένας δίπλα στον άλλο, στο πλατό του καναλιού ITV στο Μάντσεστερ, απέναντι στο κοινό που τους έθετε τις ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, υποσχέθηκε “ευημερία για όλους”, ο ηγέτης των συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον “αλλαγή” και ο φιλελεύθερος-δημοκρατικός Νικ Κλεγκ “δικαιοσύνη”.
 
Η συζήτηση “άναψε” πολύ γρήγορα και οι τρεις πολιτικοί δεν δίσταζαν να απευθύνονται ο ένας στον άλλο και να του παίρνουν το λόγο, παρά τους 76 αυστηρούς “κανόνες” που είχαν τεθεί από τα επιτελεία τους. Ο δημοσιογράφος που είχε το ρόλο του συντονιστή χρειάστηκε να παρέμβει κατ’ επανάληψη για να τους σταματήσει.
 
Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ο Μπράουν επιτέθηκε στον κυριότερο αντίπαλό του, τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις. “Δεν μπορείτε να ρετουσάρετε την πολιτική σας, όπως ρετουσάρετε τις προεκλογικές αφίσες σας” είπε, αναφερόμενος σε μια αμφιλεγόμενη αφίσα των Τόρις που δείχνει τον Κάμερον πολύ νέο.
 
Οι τρεις υποψήφιοι μιλούσαν απευθείας με το κοινό που έθετε τις ερωτήσεις και υπερασπίστηκαν το πολιτικό πρόγραμμά τους σε τομείς όπως η μετανάστευση, η εγκληματικότητα και η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.
 
Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ταυτόχρονα από το κανάλι ανέδειξε νικητή του ντιμπέιτ τον Νικ Κλεγκ: περισσότεροι από τους μισούς τηλεθεατές (55%) του έδωσαν “θετική” ψήφο. Μπράουν και Κάμερον ισοβάθμισαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30%.
 
Το κανάλι Sky News, που θα οργανώσει τη δεύτερη τηλεμαχία, έκανε και αυτό τη δική του δημοσκόπηση. Στο πρώτο μισάωρο του ντιμπέιτ οι Κάμερον και Κλεγκ προηγούνταν με 36% θετικές απόψεις έναντι 28% για τον Μπράουν.
 
Οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στα πλατό στις 22 και τις 29 Απριλίου για να συζητήσουν την εξωτερική πολιτική και την οικονομία. Το πρώτο ντιμπέιτ ήταν αφιερωμένο στην εσωτερική πολιτική.
 
Τα ντιμπέιτ έχουν κινήσει σημαντικό ενδιαφέρον στη Βρετανία. Δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes για λογαριασμό της εφημερίδας Independent έδειξε ότι το 65% των ενηλίκων (δηλαδή 30 εκατομμύρια άτομα) θέλει να παρακολουθήσει και τις τρεις τηλεμαχίας. Οι μισοί από αυτούς δήλωσαν μάλιστα ότι αυτές οι αντιπαραθέσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο τους.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε