Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

«Νικόλα μου, Σίλβιό μου» – Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι θέλουν αλλαγή της Συνθήκης Σέγκεν

ΦΩΤΟ REUTERS

Αλλαγές στη Συνθήκη Σέγκεν και περισσότερη… αλληλεγγύη από τις υπόλοιπες χώρες μελη της ΕΕ για το μεταναστευτικό θέλουν Γαλλία και Ιταλία.

Το θέμα ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Νικόλα Σαρκοζί κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Ρώμη. Οι σχέσεις των δυο ανδρών πέρασαν από… χίλια κύματα εξαιτίας της απόφασης της Ιταλίας να δώσει εξάμηνη άδεια παραμονής σε περισσότερους από 20.000 Τυνήσιους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εξέγερση κατά του Μπεν Άλι.

Την Τρίτη, πάντως, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι διέψευσαν τα περί έντασης στις σχέσεις τους και τόνισαν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο μέγαρο Βίλα Μαντάμα, ότι οι απόψεις τους συγκλίνουν.

«Γ Γαλλία δέχθηκε το περασμένο έτος πάνω από 50.000 μετανάστες, ενώ η Ιταλία 10.000 χιλιάδες, και αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί», είπε ο καβαλιέρε.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες εξαιτίας του κύματος Τυνήσιων μεταναστών που αφίχθησαν στην Ιταλία και προσπάθησαν να μεταβούν στην Γαλλία, ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε: «δυο κύριοι συνεργάτες μας θα ασχοληθούν μόνιμα με το θέμα της μετανάστευσης, αναπτύσσοντας τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες».

Αναφερόμενος στην Συνθήκη Σένγκεν, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις της συγκεκριμένης συνθήκης». Αποκάλυψε δε ότι «υπογράψαμε κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, με την οποία ζητάμε από τις χώρες-μέλη της Ένωσης περισσότερη αλληλεγγύη προς τα μεσογειακά κράτη που υποδέχονται σημαντικό αριθμό μεταναστών».

Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε αναφερόμενος στις τροποποιήσεις που προωθούνται στη Συνθήκη Σέγκεν ότι «οι αλλαγές αυτές, θα πρέπει να γίνουν. Άλλωστε, για να υιοθετήσουμε το ευρώ, αναμορφώσαμε την διακυβέρνηση της οικονομίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την κατάσταση στην Συρία «απαράδεκτη», αποσαφηνίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση χωρίς σχετική εντολή του ΟΗΕ, η οποία είναι δύσκολο να δοθεί».

Ευχαρίστησε δε την Ιταλία και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την απόφαση να επιτρέψει την ενεργό συμμετοχή της αεροπορίας στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Η Γαλλία, τέλος, ανακοίνωσε επίσημα ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε