Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Νταϊάνα – Κάρολος: Πέθανε πρώην βομβιστής του IRA που απέτρεψε δολοφονία τους

Νταϊάνα

Πέθανε ο άλλοτε βομβιστής και εν συνεχεία πληροφοριοδότης κατά του IRA Sean O’Callaghan. Υποστήριζε ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας της Νταϊάνα και του Καρόλου.

Όπως αποκαλύπτει στενός του φίλος, ο Sean O’Callaghan πνίγηκε ενώ κολυμπούσε σε πισίνα στην Τζαμάικα. Ο Sean αποκάλυψε λεπτομερώς στο βιβλίο του The Informer, το 1999, τις εσωτερικές λειτουργίες του IRA.

Μεταξύ των αποκαλύψεων που έκανε ήταν και ο ισχυρισμός πως απέτρεψε τη δολοφονία του πρίγκιπα της Ουαλίας και της πριγκίπισσας Νταϊάνα στη δεκαετία του 1980. Ο Sean O’Callaghan φυλακίστηκε στη δεκαετία του 1990 μετά την ομολογία δύο δολοφονιών. Βγήκε το 1997 και ζούσε με τον φόβο για αντίποινα από πρώην συνεργάτες του στον IRA. Είχε βγει και είχε μιλήσει δημόσια για τη ζωή του ως πληροφοριοδότης.

Έγινε μέλος του IRA στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και πήρε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους και αυτή της επίθεσης στη βάση του βρετανικού στρατού στο Clogher το 1974 όπου πέθανε μια γυναίκα στρατιώτης. Το 1974 δολοφόνησε τον επιθεωρητή Peter Flangan. Τον πυροβόλησε σε μια παμπ.

Μετανιωμένος για τα εγκλήματά του

Έξι χρόνια μετά την είσοδό του στον IRA, o 21χρονος τότε Sean O’Callaghan έφυγε και μετακόμισε στο Λονδίνο. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας είχε μετατραπεί σε πληροφοριοδότη και άρχισε να παρέχει πληροφορίες στην ιρλανδική Garda. Ήταν στενοί φίλοι με την ιστορικό και συγγραφέα Ruth Dudley Edwards.

“Ήμασταν πολύ στενοί φίλοι για πάνω από 20 χρόνια. Και όπως όλοι οι φίλοι του, τον αγαπούσα πάρα πολύ και του χρωστάω πολλά για τις ιδέες του, τις σοφές συμβουλές του, το βάθος των γνώσεών του για την πολιτική, την ιστορία και τους ανθρώπους”, δήλωσε η ιστορικός και συγγραφέας Ruth Dudley Edwards. “Πνίγηκε σε πισίνα στην Τζαμάικα όπου είχε πάει να επισκεφθεί την κόρη του”.

“Ήταν άνθρωπος εξαιρετικών ικανοτήτων και θάρρους και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του βρίσκοντας τρόπο να τιμωρηθεί για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει πριν από 20 χρόνια. Συνειδητοποίησε ότι αγωνιζόταν σε ένα σαθρό θρησκευτικό πόλεμο και όχι σε ένα κίνημα αντίστασης”.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις