Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Νταϊάνα: “Θεέ μου, τι έγινε” – Τα συγκλονιστικά τελευταία της λόγια

Νταϊάνα

– Τα συγκλονιστικά λόγια της πριγκίπισσας Νταϊάνα στον πρώτο άνθρωπο που πήγε κοντά της ενώ βρισκόταν παγιδευμένη στο αυτοκίνητο
– Έπαθε ανακοπή και την επανέφεραν με μαλάξεις στην καρδιά πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο
– Η συγκλονιστική περιγραφή του πυροσβέστη που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στην πριγκίπισσα στο τούνελ Pont de l’Alma στο Παρίσι
– Ξημερώνει η “μαύρη επέτειος” του θανάτου της

Ο Xavier Gourmelon ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που είδαν τα συντρίμμια του αυτοκινήτου που μετέφεραν την Νταϊάνα. Ήταν ο πυροσβέστης που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στην πριγκίπισσα Νταϊάνα ενώ ήταν βαριά τραυματισμένη στο τούνελ Pont de l’Alma στο Παρίσι. Οδήγησε τους διασώστες στο σημείο και θυμάται τα τελευταία λόγια της. “Θεέ μου, τι έγινε;” ήταν τα λόγια της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Νταϊάνα

Στιγμές αργότερα έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο. Ήταν 31 Αυγούστου 1997. Ο Xavier Gourmelon περιγράφει τη σκηνή. Πίστευε ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα θα τα καταφέρει παρά το γεγονός πως δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Ο 50χρονος θυμάται ότι σταμάτησε να αναπνέει και της έκανε μαλάξεις στην καρδιά. Άρχισε να αναπνέει ξανά. “Μπορούσα να δω ότι είχε έναν ελαφρύ τραυματισμό στον δεξί της ώμο, αλλά εκτός από αυτό δεν υπήρχε τίποτα σημαντικό. Δεν υπήρχε καθόλου αίμα. Για να είμαι ειλικρινής σκέφτηκα ότι θα ζήσει. Από ό,τι ήξερα ήταν στο ασθενοφόρο ζωντανή και περίμενα να ζήσει. Αργότερα έμαθα ότι πέθανε στο νοσοκομείο”.

https://www.youtube.com/watch?v=M759nLMnBEo

Οι τελευταίες στιγμές της Νταϊάνα

Έχει μιλήσει πολύ λίγες φορές για το περιστατικό. Τελευταία φορά μέσω τηλεδιάσκεψης στην έρευνα για τον θάνατό της το 2007. Είκοσι χρόνια μετά οι εικόνες από το τροχαίο είναι ακόμα καθαρές στο μυαλό του.

“Μπορούσα να δω ότι κινούνταν και μιλούσε. Μιλούσε στα αγγλικά και είπε: “Θεέ μου, τι έγινε;”. Μπορούσα να καταλάβω και προσπάθησα να την ηρεμήσω. Κουνούσε το αριστερό της χέρι που ήταν ελεύθερο. Το δεξί της χέρι ήταν παγιδευμένο. Δεν θυμάμαι τι τις είπα για να την ηρεμήσω, αλλά ήταν γαλλικά”.

Τότε έφτασε και ένας γιατρός και είπε ότι έπρεπε να τη βγάλουν από το αυτοκίνητο. “Τη βγάλαμε έξω και τη βάλαμε σε φορείο. Ο γιατρός μας είπε ότι η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά. Αρχίσαμε να της κάνουμε μαλάξεις και η καρδιά της άρχισε να χτυπά ξανά αμέσως. Τότε τη βάλαμε στο ασθενοφόρο. Ο υπεύθυνος του πληρώματος με ρώτησε αν τη γνώριζα. Δεν την είχα αναγνωρίσει, οπότε κοίταξα ξανά μέσα στο ασθενοφόρο και μετά αναγνώρισα το πρόσωπό της. Θα είχαμε κάνει το ίδιο όποια κι αν ήταν. Ένα πράγμα θυμάμαι. Οι δύο επιβάτες στα πίσω καθίσματα δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας”.

https://www.youtube.com/watch?v=s0jMjqzzrnw&t=22s

Αυτό ήταν κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Πάντα φρόντιζε να βάζει ζώνη ασφαλείας ήταν καθόταν στα μπροστινά ή στα πίσω καθίσματα. Βλέποντας το ασθενοφόρο να απομακρύνεται, ο Gourmelon πίστευε ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα θα ζούσε. Σοκαρίστηκε όταν έμαθε αργότερα ότι πέθανε.

“Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν ακόμα ζωντανή”

Ο πρώτος γιατρός που έφτασε στη σκηνή του μοιραίου τροχαίου δήλωσε ότι βοήθησε τα θύματα χωρίς να γνωρίζει ποιοι ήταν. Ο Γάλλος γιατρός Frederic Mailliez ήταν εκτός υπηρεσίας όταν έφτασε στο τούνελ Alma λίγα δευτερόλεπτα μετά το τροχαίο.

Όταν άνοιξε την πόρτα της Mercedes είδε τέσσερις ανθρώπους. Δύο είχαν πάθει καρδιακή ανακοπή. Οι άλλοι δύο, μεταξύ των οποίων και η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ήταν ακόμα ζωντανοί. “Αντιδρούσαν αλλά είχαν σοβαρούς τραυματισμούς”. Κάλεσε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και άρχισε να τους βοηθά χωρίς να έχει τον εξοπλισμό που θα χρειαζόταν.

Νταϊάνα

Αναρωτιόταν γιατί υπήρχαν τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι γύρω από τη Mercedes ενώ παρείχε τις πρώτες βοήθειες. Μόνο όταν άνοιξε την τηλεόραση το επόμενο πρωί έμαθε την απάντηση. Η Νταϊάνα ήταν νεκρή λίγες ώρες μετά το τροχαίο. Μοναδικός επιζών ο σωματοφύλακάς της Trevor Rees-Jones. Πέθαναν ο σύντροφός της Ντόντι Αλ Φαγέντ και ο οδηγός Henri Paul.

https://www.youtube.com/watch?v=JAs9fkZmY6U&t=575s

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις