Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

“Ντου” των αρχών στην έδρα της Lafarge στο Παρίσι – Κατηγορείται για χρηματοδότηση του “Ισλαμικού Κράτους”

“Ντου” των αρχών στην έδρα της Lafarge στο Παρίσι – Κατηγορείται για χρηματοδότηση του “Ισλαμικού Κράτους”

“Φύλλο” και φτερό έκαναν οι Γαλλικές αρχές της τσιμεντοβιομηχανίας “Lafarge”. Η Γαλλοελβετική εταιρεία έχει βρεθεί στο “μικροσκόπιο” των ερευνών, καθώς κατηγορείται για χρηματοδότηση του “Ισλαμικού Κράτους” και άλλων τζιχαντιστών οργανώσεων.

Την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη άλλη έρευνα στο Βέλγιο, τα γραφεία μιας θυγατρικής της Lafarge. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανέφερε ότι δόθηκε εντολή να διεξαχθεί αυτή η έρευνα από την ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία “παράλληλα με άλλες έρευνες που γίνονται στη Γαλλία”.

Η εισαγγελία δεν κατονόμασε τη Lafarge, περιοριζόμενη να αναφέρει μόνο ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε “από μια κοινή γαλλοβελγική ομάδα” με αφορμή “υποψίες για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης από μια γαλλική πολυεθνική”. Ωστόσο, διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται όντως ο όμιλος και η έδρα μιας θυγατρικής του στις Βρυξέλλες..

Επιβεβαιώνει η Lafarge

Μια εκπρόσωπος της Lafarge στο Παρίσι επιβεβαίωσε εξάλλου την πληροφορία που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός France Inter περί διεξαγωγής έρευνας στα γραφεία της, στη γαλλική πρωτεύουσα. “Συνεργαζόμαστε πλήρως με τους ερευνητές αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την έρευνα που είναι σε εξέλιξη“, πρόσθεσε.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο και έχει ως στόχο να καθορίσει αν ο όμιλος χρηματοδότησε ορισμένες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία, το 2013 και το 2014, παρά τον πόλεμο στη Συρία, η τσιμεντοβιομηχανία της πόλης Τζαλαμπίγια. Οι αρχές θέλουν να μάθουν αν οι υπεύθυνοι του ομίλου γνώριζαν την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας αλλά και τον κίνδυνο που μπορεί να διέτρεχαν οι Σύροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2016 από την εφημερίδα Le Monde που τότε έκανε λόγο για “ανησυχητικές συμφωνίες” μεταξύ της Lafarge Cement Syrie (θυγατρικής της Lafarge στη Συρία) και του Ισλαμικού Κράτους, σε μια περίοδο που οι τζιχαντιστές ενισχύονταν στην περιοχή και κέρδιζαν εδάφη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις