Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο “Αλεξ” εμποδίζει την περισυλλογή πετρελαίου

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Τα ισχυρά κύματα που προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα Άλεξ στον Κόλπο του Μεξικού θα καθυστερήσουν την περισυλλογή πετρελαίου μετά από την έκρηξη της δεξαμενής της ΒΡ.

Ο ναύαρχος Θαντ Άλεν, υπεύθυνος των επιχειρήσεων καθαρισμού, ανακοίνωσε την καθυστέρηση της άντλησης πετρελαίου από το πλοίο Helix Producer, κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης του στον Λευκό Οίκο προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την πρόοδο των επιχειρήσεων.Η πετρελαϊκή εταιρεία BP ελπίζει να διπλασιάσει την ποσότητα άντλησης πετρελαίου μέσω αυτού του πλοίου.

Ο κυκλώνας Άλεξ πλήττει περιοχή στις ακτές του Μεξικού από τις 05:00 [ώρα Ελλάδας] σήμερα, πλημμυρίζοντας πόλεις σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα. 

Οι αρχές προέβησαν στην εκκένωση χιλιάδων πολιτών από τις εστίες τους σε περιοχές που αναμενόταν να πλήξει ο κυκλώνας, πόλεις και ψαροχώρια, σε μια προσπάθεια στην οποία ενεπλάκησαν και μεξικανοί πεζοναύτες. Ωστόσο υπήρχαν αρκετά προβλήματα στα καταφύγια και στα σημεία όπου μεταφέρθηκαν οι πολίτες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και κακές συνθήκες υγιεινής.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του χθες Τετάρτη, όταν το σπίτι του στο Μοντερέι κατέρρευσε εν μέσω σφοδρών βροχοπτώσεων, σύμφωνα με διασώστες. Ο Άλεξ στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 12 ανθρώπων σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής –Νικαράγουα, Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ– το Σαββατοκύριακο. Μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι στην περιοχή γύρω από την Ταμαουλίπας και στο νότιο Τέξας θα σημειωθεί βροχόπτωση 15-30 εκατοστών.
 
Στο Τέξας ο κυβερνήτης Ρικ Πέρι έδωσε εντολή να αναπτυχθούν 2.500 άνδρες της εθνοφρουράς στην πολιτεία για να συμβάλλουν στις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων από το φαινόμενο. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να καταστήσει διαθέσιμα ομοσπονδιακά κεφάλαια για την αντιμετώπιση καταστροφών.
 
Η περίοδος των κυκλώνων στον Ατλαντικό διαρκεί από την 1η Ιουνίου ως την 30ή Νοεμβρίου και οι περισσότεροι μετεωρολόγοι αναμένουν μια ιδιαίτερα ενεργή χρονιά εφέτος. Ο Άλεξ είναι η πρώτη τροπική καταιγίδα που ενισχύθηκε σε κυκλώνα τον Ιούνιο στον Ατλαντικό τα τελευταία 15 χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε