Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Αθνάρ καλεί τον Θαπατέρο να παραιτηθεί

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. ΦΩΤΟ REUTERS

 Πληθαίνουν οι φωνές στην Ισπανία που ζητάνε την παραίτηση της κυβέρνησης Θαπατέρο καθώς δεν πιστεύουν πως μπορεί να διαχειριστή την κρίση.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κάλεσε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση να παραιτηθεί με άρθρο του στους Financial Times, στο οποίο υποστηρίζει ότι καμία κεντροαριστερή κυβέρνηση δεν κατάφερε να σώσει την Ισπανία από οικονομική κρίση εδώ και 160 χρόνια.
 
Η Ισπανία περνά την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, την περασμένη εβδομάδα επέβαλε νέα μέτρα λιτότητας για να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, που πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε κρίση μεγαλύτερων διαστάσεων από την ελληνική.
 
“Η σημερινή σοσιαλιστική κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιλύσει τα προβλήματα της Ισπανίας και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Μόνο μία νέα κυβέρνηση μπορεί να το κάνει αυτό. Οσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα”, γράφει ο Αθνάρ του συντηρητικού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) στο σημερινό φύλλο των Financial Times.
 
Ο Αθνάρ, ο οποίος ως ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 1996 ως το 2004, έκανε έκκληση για τη λήψη επειγόντων μέτρων στην Ισπανία, μεταξύ των οποίων και ευρείας κλίμακας εργασιακή μεταρρύθμιση, αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και απελευθέρωση της αγοράς με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
 
Ο ίδιος κάλεσε την Ευρώπη να επιστρέψει στο αρχικό της σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο περιελάμβανε αυστηρότερες απαιτήσεις για δημοσιονομική διατηρησιμότητα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές και την ενίσχυση του ευρώ.
 
Δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή στην El Pais έδειξε ότι οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές έχουν χάσει τη λαϊκή στήριξη μετά από την επιβολή των μέτρων λιτότητας.
 
Από τη δημοσκόπηση προέκυψε ότι η συντηρητική αντιπολίτευση έχει προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Σοσιαλιστών μετά από την ανακοίνωση των μέτρων.
 
Επίσης έδειξε ότι τρεις στους τέσσερις ισπανούς θεωρούν ότι παρά τις συμπληρωματικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, τα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται το πάγωμα των συντάξεων και η μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, δεν είναι αρκετά, έγραψε η εφημερίδα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε