Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ο διάφανος γίγαντας φτάνει στο Λονδίνο

Έχει ύψος 310 μέτρα. Είναι τεράστιο. Άλλοι λένε πως θα είναι κάτι ωραίο ενώ ο πρίγκιπας λέει πως θα είναι μια… αλατιέρα!
Ο πύργος θα έχει µόλις 42 θέσεις στάθµευσης, οι µισές από τις οποίες για ανθρώπους µε αναπηρίες: ίσως να είναι αυτή η επανάσταση που φέρνει η Κρυστάλλινη Αγκίθα (Shard of Glass), όπως ονοµάζεται ο νέος ουρανοξύστης του Λονδίνου που φέρει την υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο. Ογδόντα επτά όροφοι µε συνολικό ύψος 310 µέτρα, οι οποίοι ανεβαίνουν µε ρυθµό 30 εκατοστών την ώρα και θα είναι έτοιµοι το 2012.

 
Ο γενοβέζος αρχιτέκτονας, ο οποίος κατασκευάζει επίσης τη νέα βιβλιοθήκη της Αθήνας και τα τρία πρώτα κτίρια της νέας πανεπιστηµιούπολης του Κολούµπια, εξηγεί: «Από την αρχή, χάρη και στην επιµονή του τότε δηµάρχου της πόλης, του “Κόκκινου” Κεν Λίβινγκστον, δεν θέλαµε θέσεις στάθµευσης. Οσο περισσότερες κατασκευάζεις τόσα περισσότερα αυτοκίνητα έρχονται. Στο Λονδίνο, το έχουν καταλάβει».
 
Ο Πιάνο εξηγεί πως η Κρυστάλλινη Αγκίθα θα αναζωογονήσει την περιοχή γύρω από τη Γέφυρα του Λονδίνου, η οποία επισκιάζεται τώρα από το Σίτι. Ο ουρανοξύστης κατασκευάζεται σ’ έναν εγκαταλελειµµένο σιδηροδροµικό σταθµό, τον Λόντον Μπριτζ Στέισον, και οι ένοικοι του θα µπορούν να επωφεληθούν «από ένα σταυροδρόµι τεσσάρων µέσων µεταφοράς: υπάρχουν έξι σιδηροδροµικές γραµµές, τρεις του Μετρό, 16 γραµµές λεωφορείων και επιπλέον πιάτσες ταξί».

 
Γι’ αυτό, λέει ο αρχιτέκτονας, ήταν αναπόφευκτο «να µειώσουµε τις θέσεις στάθµευσης, αφήσαµε µόνο τέσσερις πολύ στενούς υπόγειους ορόφους. Και οι ένοικοι; «Θα χρησιµοποιούν άλλα πάρκινγκ, όλα σε απόσταση λίγων βηµάτων».
 
Οι βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» αφιέρωσαν το Σαββατοκύριακο στην Κρυστάλλινη Αγκίθα µία ολόκληρη σελίδα. Ο ουρανοξύστης θα φαίνεται απ’ όλο το Λονδίνο και ήδη θεωρείται σύµβολο της ανάκαµψης µετά την κρίση. Το συνολικό πρόγραµµα για την ανάπλαση της περιοχής γύρω από τη Γέφυρα του Λονδίνου έχει αναλάβει η εταιρεία Sellar Property και θα κοστίσει 2,4 δισεκατοµµύρια ευρώ. Από αυτά, 475 εκατοµµύρια θα κοστίσει µόνον η κατασκευή του ουρανοξύστη. Θα έχει 300.000 τετραγωνικά µέτρα κατοικήσιµους χώρους· 56.000 τετραγωνικά µέτρα γυαλιού που θα χωριστούν σε 11.000 υαλοπίνακες· και 11.836 τόνους χάλυβα.
Για να κατασκευαστεί µετακινήθηκαν 65.000 κυβικά µέτρα χώµα, ενώ θα χρησιµοποιηθούν συνολικά 52.000 κυβικά µέτρα σκυροδέµατος. Τους 44 ανελκυστήρες του, θα χρησιµοποιούν καθηµερινά 18.000 άνθρωποι.
 
«Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του ουρανοξύστη είναι οι πολλαπλές λειτουργίες του», τονίζει ο Ρέντσο Πιάνο. Ενα µεγάλο µέρος του είναι αφιερωµένο στα γραφεία (από τον δεύτερο ώς τον 28ο όροφο), αλλά διαθέτει επίσης ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων (το «Σάνγκρι-Λα»), διαµερίσµατα (από τον 53ο ώς τον 65ο όροφο)
 
και µια σειρά από γαλαρίες, από τις οποίες οι «τουρίστες» θα µπορούν να απολαµβάνουν τη θέα του Λονδίνου από τον ψηλότερο ουρανοξύστη της πόλης και της Ενωµένης Ευρώπης.
 
Δημιουργός του φηµισµένου Κέντρου Ποµπιντού στο Παρίσι, ο Ρέντσο Πιάνο λέει πως όταν µιλάει κανείς για ουρανοξύστη σκέπτεται συνήθως κάτι κρύο, αντιπαθητικό, που οι πολίτες δεν το βλέπουν µε καλό µάτι. Γι’ αυτό ακριβώς επέλεξε την οδό της πολυλειτουργικότητας για την Κρυστάλλινη Αγκίθα, βάζοντας στο ίδιο κτίριο χαρτογιακάδες, ενοίκους και απλούς επισκέπτες. Ο Shard Tower µπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες µεγαλουπόλεις – ακόµη και µε την απουσία χώρων στάθµευσης… «Οι πόλεις», λέει ο Πιάνο, «πρέπει να µάθουν να αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους και να επιβάλλουν νέες συµπεριφορές στους πολίτες τους».
 
«Το Λονδίνο έχει ήδη ένα γιγάντιο αγγούρι (τον ουρανοξύστη Gherkin), τώρα θα αποκτήσουµε και µια τεράστια αλατιέρα, η πόλη µας µεταµορφώνεται σ’ ένα γελοίο τραπέζι πικνίκ», δήλωσε για την Αγκίθα ο πρίγκιπας Κάρολος, λέγοντας πως υποστηρίζει µια πολεοδοµία πιο κοντά στα µέτρα του ανθρώπου.
 
Ο ουρανοξύστης θα φιλοξενεί µεταξύ άλλων γραφεία, κατοικίες και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο
 

Πηγή: “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε