Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο εφιάλτης του Σάνταμ επιστρέφει – Βρέθηκε ομαδικός τάφος με 800 πτώματα!

ΦΩΤΟ REUTERS

Η φρίκη που βίωσε ο ιρακινός λαός από το καθεστώς του Σάνταμ Χουσεΐν αναβίωσε με τον πλέον σοκαριστικό τρόπο. Γυναίκες και παιδιά μεταξύ των νεκρών.

Ο ομαδικός τάφος, με περισσότερα από 800 πτώματα, βρέθηκε στα δυτικά της χώρας, εκεί όπου κάποτε είχε τη βάση της η 23η ταξιαρχία του ιρακινού στρατού. Βρέθηκαν σοροί ανδρών, γυναικών, ακόμη και παιδιών. Ορισμένα από τα θύματα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται ότι 812 άνθρωποι που σκοτώθηκαν από το «παλαιό καθεστώς» μεταξύ 1980-89, ενταφιάστηκαν σε έναν κοινό τάφο στην πεδιάδα Ακάζ, στην επαρχία Ανμπάρ.

«Πρόκειται για ένα από τα απεχθέστερα εγκλήματα, μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εκτίμησε ο υπουργός Μοχάμαντ Σία αλ-Σουντάνι.

Από τα ενδύματά και τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο διαπιστώθηκε ότι τα θύματα προέρχονταν από όλες τις θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ. Μεταξύ αυτών υπήρχαν μάλιστα και στρατιωτικοί.

Όλα τα πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο του υπουργείου Υγείας για πρόσθετες εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους και να ενημερωθούν οι συγγενείς τους. Στη συνέχεια η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ιράκ που δικάζει τους πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε