Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ο εμφύλιος στη Λιβύη φουντώνει – Μάχες σε Ζαουϊγια και Ρας Λανούφ

Ο εμφύλιος στη Λιβύη φουντώνει – Μάχες σε Ζαουϊγια και Ρας Λανούφ
Μάχες γίνονται αυτή την χώρα μεταξύ αντικαθεστωτικών και του στρατού του Καντάφι σε δύο μεγάλες πόλεις της Λιβύης.
Οι αντικαθεστωτικοί αποκρούουν ευρείας κλίμακας αντεπίθεση του στρατού του Καντάφι. Απέρριψαν οι ΗΠΑ την πρόταση Τσάβες.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα ότι διεξάγονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που πρόσκεινται στον λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, και σε αντικαθεστωτικούς στο λιμάνι του Ρας Λανούφ, που βρίσκεται 660 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγή, μάχες διεξάγονται και στην Ζαουϊγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Για “νίκη ή θάνατο” έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του “…να μην σταματήσουν μέχρι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα”.
 

Οι αντικαθεστωτικοί, που κρατούν υπό τον έλεγχό τους την παραθαλάσσια πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη, στη Λιβύη, προετοιμάζονταν από αργά το βράδυ για να αποκρούσουν ευρείας κλίμακας αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι, που θέλει να επανανακτήσει τον έλεγχο σε μεγάλες πόλεις της ανατολικής περιοχής της χώρας, που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων.

 
Όπως δήλωσαν σε τηλεφωνική συνομιλία με ξένα πρακτορεία ειδήσεων, κάτοικοι της πόλης, ο στρατός του Καντάφι τους έχει περικυκλώσει με βαριά εξοπλισμένες μονάδες και άρματα μάχης, ενώ οι ίδιοι διαθέτουν ανεπαρκή εξοπλισμό, προερχόμενο κυρίως από στρατιωτικά φυλάκια που εγκαταλείφθηκαν από τους άνδρες τους τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και ελάχιστο ιατρικό υλικό.
 
Παρόλα αυτά δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στην ευρείας κλίμακας επίθεση που αναμένεται να εκδηλωθεί εναντίον τους από ώρα σε ώρα και παρά τις διαβεβαιώσεις της Τρίπολης, ότι η ανακατάληψη των πόλεων από το στρατό θα γίνεται μόνο με ειρηνικό τρόπο, χωρίς εν τούτοις ανεπισήμως να αποκλείεται και η χρήση βίας.
 
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ απέρριψαν σήμερα την προσφορά διεθνούς μεσολάβησης για τη Λιβύη που προτάθηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ενώ παράλληλα η Ουάσινγκτον συνεχίζει να απαιτεί την εγκατάλειψη της εξουσίας από τον συνταγματάρχη Καντάφι.
 
“Δεν υπάρχει ανάγκη διεθνούς επιτροπής για να ειπωθεί στον συνταγματάρχη Καντάφι αυτό που πρέπει να κάνει για το καλό της χώρας και του λαού του” δηλαδή να φύγει, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.
 
Σήημερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι ο κόσμος όλος ‘”επαναστατεί” από τη βία που ασκείται κατά των Λίβυων και επανέλαβε την πρότασή του για αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ εξατάζουν όλα τα ενδεχόμενα “στρατιωτικά και μη”.
 
Σύμφωνα με το Καράκας ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες συζήτησε την μεσολαβητική πρότασή του με τον ίδιο τον Καντάφι ,σήμερα δύο εβδομάδες μετά την λαϊκή εξέγερση.
 
Ο Αραβικός Σϋνδεσμος ανακοίνωσε ότι μελετά την πρόταση αυτή ενώ η λιβυκή αντιπολίτευση την απέρριψε κατηγορηματικά .

Πάντως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα “καθίσει” στο σκαμνι τον Καντάφι και τους γιους του για εγκλήματα πολέμου.
 
Χθες βράδυ ο διευθυντής του London School of Economics παραιτήθηκε μετά τον σάλο που ξέσπασε για τις σχέσεις που είχε με το πανεπιστήμιο η οικογένεια Καντάφι.

 

 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε