Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο εναέριος χώρος του Καζακστάν στη διάθεση των ΗΠΑ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την άδεια να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο του Καζκστάν για την τροφοδοσία των στρατευμάτων τους στο Αφγανιστάν εξασφάλισαν οι ΗΠΑ.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη συνάντηση του Κοζάκου προέδρου, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την εκλογή Ομπάμα και έγινε την παραμονή της έναρξης μιας συνόδου 47 χωρών για την απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας.

Η συμφωνία για τις υπερπτήσεις θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την πολικών συντεταγμένων πορεία προς Αφγανιστάν και όχι το δρομολόγιο μέσω Ευρώπης. «Θα μας γλιτώσει και από χρόνο και από χρήμα, σε ό,τι αφορά τους όρους της μετακίνησης των στρατευμάτων μας και τις προμήθειες που χρειαζόμαστε στα θέατρα των μαχών», είπε ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακφόλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο του Ναζαρμπάγιεφ, χαρακτηρίζοντάς τον έναν από τους ηγέτες- πρότυπα στον κόσμο, δίνοντας έμφαση στο ρόλο κλειδί που έχει στην οικοδόμηση υποστήριξης στην σύνοδο κορυφής για την πυρηνική τρομοκρατία.

Αμέσως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το Καζακστάν κινήθηκε για να κλείσει το πεδίο των πυρηνικών δοκιμών, να απομακρύνει όλα τα πυρηνικά υλικά και όλα τα πυρηνικά όπλα από την επικράτεια του και συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ στην καταστροφή του εναπομείναντος πυρηνικού υλικού.

Σε αντάλλαγμα, ο Ναζαρμπάγιεφ έλαβε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια από τις χώρες της περιοχής, οι οποίες διαβεβαιώσεις έχουν βοηθήσει να καταστεί το Καζακστάν, «μία από τις σταθερές χώρες της περιοχής», προσέθεσε ο Μακφόλ, οποίος έκανε γνωστό ότι ο Ναζαρμπάγιεφ προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τη Διεθνή Τράπεζα Πυρηνικών Καυσίμων, η οποία θα ενισχύσει τον διεθνή έλεγχο των πυρηνικών υλικών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του προέδρου Ναζαρμπάγιεφ στις ΗΠΑ υπογράφηκε μία συμφωνία με την General Electric Co για την από κοινού ανάπτυξη με τους σιδηροδρόμους του Καζακστάν, 150 ηλεκτρικών σιδηροδρομικών μηχανών τόσο στο Καζακστάν, όσο και σε άλλες χώρες της περιοχής και μία συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, που επικεντρώνεται στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε