Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Ερντογάν, η Μέρκελ και το παράπονο!

Ο Ερντογάν, η Μέρκελ και το παράπονο!
Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Μέρκελ περισσότερη βοήθεια στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Οι Τούρκοι αισθάνονται απογοητευμένοι από τη Γερμανία, είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, επειδή θεωρούν ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για την ενταξιακή πορεία της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ερντογάν βρέθηκε στη Γερμανία προκειμένου να συμμετάσχει στην 50ή επέτειο από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία επέτρεψε την άφιξη τούρκων μεταναστών στην τότε Δυτική Γερμανία – και οδήγησε στη δημιουργία μιας μεγάλης τουρκικής κοινότητας στη σημερινή Γερμανία.
 
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ο Ερντογάν τόνισε ότι «η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ καθώς ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μας υποστηρίξετε πιο σθεναρά από ό,τι μέχρι τώρα». Δίπλα του η Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της θα υποστηρίξει το αίτημα της Αγκυρας για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. «Ξεκαθαρίσαμε ότι μπορούμε να φανταστούμε να ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο αν πληρούνται τα κριτήρια», είπε χωρίς καμία επιπλέον αναφορά. Οι σχέσεις των δύο ηγετών είναι τεταμένες λόγω των έντονων επιφυλάξεων που έχει εκφράσει επανειλημμένως η Καγκελάριος για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και των ομιλιών του Ερντογάν στα μέλη της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, κατά τις οποίες κάθε φορά καλεί τους συμπατριώτες του να μην ξεχνούν τις ρίζες τους.
 
Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση δείχνει ότι προτιμά να έχει η Τουρκία με τα 74 εκατομμύρια κατοίκους (μουσουλμάνοι οι περισσότεροι) προνομιακή εταιρική σχέση με την ΕΕ. Ο Ερντογάν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Mπιλντ» όταν ρωτήθηκε ποια θεωρεί τη μεγαλύτερη αδυναμία των γερμανών πολιτικών σε σχέση με την ένταξη της χώρας του, απάντησε: «Οι γερμανοί πολιτικοί δεν αναγνωρίζουν επαρκώς την ενσωμάτωση τριών εκατομμυρίων Τούρκων στη Γερμανία». Χαρακτήρισε τους συμπατριώτες του νομοταγείς και επέκρινε τη διαφωνία του Βερολίνου στη διπλή υπηκοότητα και τους νόμους που υποχρεώνουν κάθε Τούρκο που μεταβαίνει στη Γερμανία να μιλά καλά γερμανικά πριν φθάσει στη χώρα, λέγοντας ότι αυτό παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
 
Παρότι πολλοί από τους τούρκους μετανάστες είναι πλήρως ενσωματωμένοι στη γερμανική κοινωνία, αρκετοί είναι αυτοί που δεν μιλούν καλά τη γερμανική γλώσσα και τείνουν να παραμένουν στις μεγάλες τουρκόφωνες κοινότητες που υπάρχουν σε αρκετές πόλεις της χώρας. Ο Ερντογάν στη συνέντευξή του είπε πως «φυσικά και θα προτιμούσα και τα τρία εκατομμύρια των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία να αποκτήσουν διπλή υπηκοότητα». Αυτό είναι κάτι που η Γερμανία γενικά δεν το επιτρέπει για πολίτες που προέρχονται από χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην ΕΕ, θέση την οποία επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.
 
Οπως δήλωσε ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF «όσοι λένε,”ναι, θέλουμε να παραμείνουμε στη Γερμανία”, με όλες τις επιπτώσεις, με όλη την ανάγκη για την ενσωμάτωση, πρέπει να υποβάλουν τα χαρτιά τους για να λάβουν τη γερμανική υπηκοότητα. Και τότε δεν θα είναι Τούρκοι πλέον. Νομίζω ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους θα πρέπει να πάρουν την απόφαση. Αυτό νομίζω ότι είναι το σωστό».
 
Πάντως ο Ερντογάν έκλεισε με ένα αστείο την τελετή για την επέτειο της συμφωνίας για τους τούρκους γκασταρμπάιτερ. «Ευχαρίστως θα επιτρέψω στους Γερμανούς που θέλουν να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα να είναι υπήκοοι και των δύο χωρών», είπε. Οι Τούρκοι στο ακροατήριο γέλασαν. Η Μέρκελ και ο Φρίντριχ όχι…
 

Πηγή: “Τα Νέα”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε