Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Ο γερμανικός τύπος κράζει τη Μέρκελ – Αμφισβητείται πλέον η κυριαρχία της

Ο γερμανικός τύπος κράζει τη Μέρκελ – Αμφισβητείται πλέον η κυριαρχία της

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επέβαλε τα ευρωομόλογα ως κεντρικό θέμα της χθεσινής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, θέτοντας σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της Αγγελα Μέρκελ σε αυτά τα ευρωπαϊκά ραντεβού.

“Ο Ολάντ καθορίζει τη ευρωπαϊκή ατζέντα” είναι ο τίτλος της Die Zeit, η οποία, συνεπικουρούμενη από το Der Spiegel, θεωρεί ότι “ο Ολάντ κλέβει την παράσταση από τη Μέρκελ”. Ωστόσο και τα δύο έντυπα εκφράζουν αμφιβολίες για τα αποτελέσματα που θα επιτύχει τελικά ο πρόεδρος της Γαλλίας.

“Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής εδώ και χρόνια που δεν κυριαρχείται από τη Μέρκελ”, σχολιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Der Spiegel , επισημαίνοντας ότι είναι επίσης η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δεν συναντώνται πριν από τη σύνοδο για να συντονίσουν την κοινή τους στάση.

Εστιάζοντας στα ευρωομόλογα, ο Φρανσουά Ολάντ επέλεξε σκοπίμως ένα επίμαχο θέμα για να συγκρουσθεί με την καγκελάριο και να δηλώσει ότι το σχήμα “Μερκοζί” ανήκει στο παρελθόν, αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Der Spiegel.

Η Die Zeit διαπιστώνει ότι η καγκελάριος αναγκάσθηκε να βρεθεί σε αμυντική στάση. “Είναι δύσκολο να λες συνέχεια ‘όχι’, όταν η κατάσταση στην Ευρώπη δεν βελτιώνεται. Είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν ένας άλλος ηγέτης διατυπώνει αδιάκοπα προτάσεις”, σχολιάζει το περιοδικό.

Πολύ πιο πολεμοχαρής, η Suddeutsche Zeitung βλέπει ότι Μέρκελ και Ολάντ βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης και θεωρεί ότι και οι δύο επιδόθηκαν στην τακτική των εκατέρωθεν, ίσων, διαδοχικών πληγμάτων, έχοντας εξασφαλίσει ο καθένας την υποστήριξη σημαντικών συμμάχων.

Για την Bild “έγιναν πολλές συζητήσεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα”. Διαφωνώντας για τα ευρωομόλογα, η Γαλλία κι η Γερμανία “σημάδεψαν την περιοχή τους” και “ποτέ οι χώρες -μέλη – και συγκεκριμένα οι ατμομηχανές της Ευρωπαϊκής Ενωσης- δεν απείχαν τόσο πολύ ως προς τις διεκδικήσεις τους, όσο σήμερα”, σχολιάζει το γερμανικό ταμπλόιντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το πρώτο… αίμα στο μέτωπο Ολάντ-Μέρκελ

Ελλάς-Γαλλία… συμμαχία! – Ολάντ: Κανένα σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε