Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Γκάουκ διχάζει την κυβέρνηση Μέρκελ

Η πρώτη επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ για τον διάδοχο του Κρίστιαν Βουλφ δεν ήταν ο Γιόακιμ Γκάουκ. Αλλά το… πραξικόπημα Ρέσλερ της «έδεσε τα χέρια», εκείνη δέχτηκε και η ρήξη αποφεύχθηκε.

Τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης των αρχείων της Στάζι και εκ των πρωταγωνιστών της ειρηνικής επανάστασης στην πρώην ανατολική Γερμανία πρότειναν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι. Μόνο που είχαν συμμάχους τους Φιλελεύθερους και αυτό προκάλεσε αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Μέρκελ είπε το ναι την τελευταία στιγμή. Επί της ουσίας, δε μπορούσε να κάνει και τίποτα άλλο. Και η ρήξη αποφεύχθηκε. Μόνο για λίγο όμως. Γιατί σήμερα, οι συντηρητικοί της καγκελάριου κατηγορούν τους εταίρους τους στον κυβερνητικό συνασπισμό για «μεγάλη παραβίαση εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με τη Bild, η κυβέρνηση της Μέρκελ έφτασε κοντά στην κατάρρευση στη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην καγκελάριο και τον αρχηγό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Φίλιπ Ρέσλερ.

Η Μέρκελ φέρεται προειδοποίησε τον Ρέσλερ ότι θέτει το συνασπισμό σε κίνδυνο υποστηρίζοντας τον Γκάουκ, έναν πρώην ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ανατολική Γερμανία, στην υποψηφιότητα του οποίου είχε αντιταχθεί δημόσια πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, όταν επέλεξε τον Βούλφ.

«Αυτό είναι που θέλετε πραγματικά;», φέρεται να είπε η Μέρκελ. Αλλά ο Ρέσλερ αυτή τη φορά δεν της έκανε το χατίρι. Μια ώρα μετά, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και το αδελφό τους βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), υποχώρησαν και συμφώνησαν απρόθυμα να υποστηρίξουν τον Γκάουκ.

Ο Μίχαελ Κρέτσμερ, ένας βουλευτής της CDU της Μέρκελ, έκανε λόγο για «μεγάλη παραβίαση εμπιστοσύνης» εκ μέρους του FDP που θα έχει σοβαρές συνέπειες στη μελλοντική συνεργασία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, που ανήκει στο CSU, κατηγόρησε το FDP για εκβιασμό.

Ανώτερο στέλεχος του FDP, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες έγιναν «στην κόψη του ξυραφιού».

Αν η Μέρκελ δεν είχε υποχωρήσει και συμφωνήσει να υποστηρίξει τον Γκάουκ, θα είχε να αντιμετωπίσει μια μάχη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό του συνασπισμού της, εν μέσω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Η συμφωνία « δεν ήταν σε καμία περίπτωση ειρηνική. Το FDP κατά περίεργο τρόπο δεν επλήγη, για αυτόν ακριβώς το λόγο όμως επλήγη η ίδια η καγκελάριος», σχολίασε η ΓΓ των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες. Και δικαιολόγησε την αρχική άρνηση της Μέρκελ στην υποψηφιότητα Γκάουκ: «θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι κατά την εκλογή προέδρου πριν από δύο χρόνια έκανε λάθος. Στο τέλος έπρεπε να το παραδεχτεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συμφωνία για τον… εκλεκτό στη Γερμανία – Γκάουκ για πρόεδρος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε