Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ο Γκούτενμπεργκ έφερε «φουρτούνες» στη Μέρκελ και μίνι ανασχηματισμό

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το σκάνδαλο λογοκλοπής και η παραίτηση του υπουργού Άμυνας ήταν πλήγμα για την Άνγκελα Μερκελ, που υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Νέος υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU) και τη θέση του στο υπουργείο Εσωτερικών παίρνει ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, μέχρι τώρα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας CSU.

Με την εσωτερική μετακίνηση του ντε Μεζιέρ και την υπουργοποίηση του Φρίντριχ αποσαφηνίστηκε γρήγορα το τοπίο μετά το κενό που άφησε η παραίτηση του Γκούτενμπεργκ υπό το βάρος των πιέσεων εξαιτίας λογοκλοπής κατά τη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής.

Η καγκελάριος Μέρκελ εξήρε τη μέχρι τώρα προσφορά του 57χρονου Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος έχει χρηματίσει υπουργός καγκελαρίας κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ 2005-2009, για να αναλάβει στη συνέχεια υπουργός Εσωτερικών.

Τονίζοντας τη στενή σχέση που τη συνδέει με τον Τόμας ντε Μεζιέρ, η Γερμανίδα κάγκελαριος υπενθύμισε ότι τον γνωρίζει από την περίοδο της κατάρρευσης της DDR το 1990, όταν είχε χρηματίσει υφυπουργός υπό τον Λόταρ ντε Μεζιέρ στην τελευταία κυβέρνηση της DDR.

«Ασκεί πολιτική στη βάση σταθερών αξιών και θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε η Μέρκελ. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αυτής, καταργείται η υποχρεωτική θητεία και μειώνεται η δύναμη της Μπούντεσβερ από τις 250.000 στις 180.000-185.000 άνδρες.

Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν τριβές στην απαιτούμενη ενδοκυβερνητική συνεργασία μεταξύ του νέου υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ και των υπουργών από το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP.

Ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, ο Φρίντριχ είχε καταφερθεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος του συγκυβερνώντος FDP στα πρώτα βήματα της σημερινής κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Ανοιχτή παραμένει η διαδοχή του 53χρονου Φρίντριχ στην προεδρεία της ΚΟ του CSU.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε