Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

O ιδρυτής της Wikileaks κατηγορεί τον Λευκό Οίκο για αδιαφορία

Ένας από τους ιδρυτές της Wikileaks Τζούλιανς Ασσάντ. ΦΩΤΟ REUTERS
Κατηγορίες εναντίον του Λευκού Οίκου εξαπέλυσε ο ιδρυτής της Wikileaks, Τζουλιάν Ασάντς, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Times.

Όπως είπε, η αμερικανική κυβέρνηση δεν απάντησε στο αίτημα βοήθειας που του απηύθυνε προκειμένου να προστατευθούν άνθρωποι που ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο η δημοσίευση των απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν
 
Το Πεντάγωνο έχει καταδικάσει εντονότατα τη δημοσίευση την Κυριακή 92.000 χιλιάδων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, εκτιμώντας ότι μεταξύ άλλων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αφγανών πληροφοριοδοτών και απειλεί να υπονομεύσει τη δουλειά των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα αυτή, ενώ από την πλευρά του ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, σε συνέντευξη τύπου στην Καμπούλ, χαρακτήρισε τη δημοσίευση των εγγράφων “εξαιρετικά ανεύθυνη και σοκαριστική. Αφορά ζωές και οι ζωές αυτές κινδυνεύουν”.
 
Ο ιδρυτής της Wikileaks έχει διαβεβαιώσει ότι τα έγγραφα διαβάστηκαν πριν δημοσιευθούν και ότι όσα πιθανόν να οδηγούσαν στον εντοπισμό ονομάτων πληροφοριοδοτών από τρίτους, δεν δημοσιεύθηκαν.
 
Κάθε έγγραφο που “έθετε σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους” συμπεριλήφθηκε στα 15.000 έγγραφα που η Wikileaks έχει στην κατοχή της, αλλά αποφάσισε να μην δημοσιεύσει”, διαβεβαίωσε ο Ασάντς.
 
Παράλληλα όμως υπήρξε ξεκάθαρος: “Λυπάμαι βαθύτατα εάν προκλήθηκαν προβλήματα σε κάποιους. Αλλά εάν ήμασταν αναγκασμένοι να επιλέξουμε αν θα δημοσιεύαμε όλα ή τίποτα, θα δημοσιεύαμε το σύνολο των εγγράφων, γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία του πολέμου”.
 
Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε ότι η διαρροή των απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για τον πόλεμο του Αφγανιστάν συνιστά “κίνδυνο” για τους Αμερικανούς στρατιώτες και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της περιοχής.
 
Ο υπουργός σημείωσε ότι ζήτησε από την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) να βοηθήσει στην έρευνα που διεξάγει το Πεντάγωνο προκειμένου να εντοπιστεί η “πηγή” της διαρροής.
 
Παράλληλα, έχει επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση σε “ευαίσθητες” πληροφορίες ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μιας νέας διαρροής στρατιωτικών εγγράφων.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε