Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το Rachel Corrie

Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το Rachel Corrie
,

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το Rachel Corrie, κοντά στην ακτή της Γάζας, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων. Και αυτή η κατάληψη, λίγες ημέρες μετά τη φονική επιδρομή στο τουρκικό σκάφος, έγινε σε διεθνή ύδατα. “Βίαιη η κατάληψη” λέει η οργάνωση Free Gaza.

Το ιρλανδικό πλοίο, κατελήφθη χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και να χρησιμοποιηθεί βία, σύμφωνα πάντα με τον ισραηλινό στρατό. “Οι δυνάμεις μας επιβιβάστηκαν στο σκάφος, και πήραν τον έλεγχο χωρίς καμία αντίσταση από το πλήρωμα και τους επιβάτες. Όλα έγιναν χωρίς βία”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Σύμφωνα με μαλαισιανή πηγή, οι επιβαίνοντες δεν έχουν πειραχτεί και το πλοίο οδηγήθηκε από τους ισραηλινούς στο λιμάνι του Ασντόντ. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση Free Gaza, η εισβολή των Ισραηλινών στο πλοίο έγινε με χρήση βίας ενω η ιρλανδική οργάνωση που ναύλωσε το πλοίο Rachel Corrie, η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη κατήγγειλε την “κατάληψη” του πλοίου της στα ανοικτά της Γάζας και την “απαγωγή” των επιβατών του. “Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε με βία το ιρλανδικό πλοίο με την ανθρωπιστικό βοήθεια (…). Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν και άλλαξαν την πορεία ενός πλοίου που μετέφερε βοήθεια και δεν είχε όπλα”, διαμαρτύρεται η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την “χωρίς θύματα” κατάληψη του ιρλανδικού πλοίου. 
“Σήμερα είδαμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πλοίο ειρηνιστών με τους οποίους διαφωνούμε, αλλά των οποίων σεβόμαστε το δικαίωμα μιας γνώμης διαφορετικής από τη δική μας, και ενός πλοίου του μίσους που οργανώθηκε από τούρκους εξτρεμιστές που υποστηρίζουν την τρομοκρατία”, αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωσή του.

Στο πλοίο επέβαιναν 15 άτομα, υπήκοοι της Ιρλανδίας και της Μαλαισίας και μετέφερε χίλιους τόνους βοήθειας. Επρόκειτο αρχικά να αποτελέσει μέρος του διεθνούς ανθρωπιστικού στολίσκου, ωστόσο έμεινε πίσω λόγω βλάβης. Στη βοήθεια περιλαμβάνονται δομικά υλικά που απαγορεύεται να περάσουν στον πληθυσμό της Γάζας, χαρτί, φάρμακα και τρόφιμα.



Νωρίτρα, το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσαν ότι ισραηλινά πολεμικά “αναχαίτισαν” και “παρακολουθούσαν” το Ιρλανδικό πλοίο. Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται στο σκάφος είπε πως “μπορούμε να δούμε Ισραηλινά σκάφη πολύ κοντά μας. Μας ακολουθούν. Δεν έχει υπάρξει καμιά επαφή”. 

Οι αρχές του Ισραήλ είχαν προειδοποιήσει ότι δε θα επιτρέψουν στο σκάφος να διαρρήξει τον αποκλεισμό του Παλαιστινιακού θύλακα, πέντε ημέρες μετά την επιχείρηση κατάληψης μιας νηοπομπής έξι σκαφών στην οποία βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 9 άνθρωποι. Το Ισραήλ προσφέρθηκε να μεταφέρει την βοήθεια που μεταφέρει το Ρέιτσελ Κόρι στο λιμάνι του Ασντόντ και από εκεί οδικώς στη Γάζα, όμως οι ακτιβιστές επιμένουν ότι θα ελλιμενιστούν στον Παλαιστινιακό θύλακα.  


    
Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια η οποία σκοτώθηκε από μπουλντόζα του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας το 2003. Στο σκάφος βρίσκονταν η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ ειρήνης Μαϊρίντ Μαγκουάιρ από τη Βόρεια Ιρλανδία και ο Ιρλανδός Ντένις Χάλιντεϊ, πρώην αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη. 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δια στόματος του Μάικ Χάμερ, εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απηύθυνε “κατεπείγουσα έκκληση” προς τους επιβαίνοντες στο πλοίο να μην επιχειρήσουν να πλεύσουν ως τη Γάζα και να αποφύγουν μια “αναμέτρηση”, για την “ασφάλεια όλων”, και να μεταβούν στο Ασόντ ώστε “να μεταφερθεί από εκεί η υλική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή ,δημοσιεύονται νέα βίντεο από την αιματοχυσία στο “Mavi Marmara”, με 9 νεκρούς ακτιβιστές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, οι εννέα άνδρες πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές. Τα περισσότερα από τα θύματα, που ήταν όλοι Τούρκοι, πυροβολήθηκαν από σφαίρες των 9 mm, πολλές από τις οποίες ρίφθηκαν από κοντινή απόσταση, είπε ο Χαλούκ Ιντσέ, πρόεδρος του Ιατροδικαστικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης.

Διαβάστε ακόμη: Πέντε από τους εννιά νεκρούς ακτιβιστές πυροβολήθηκαν στο κεφάλι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε