Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ο καφές σώζει την καρδιά;

Ένα "ερωτικό" καπουτσίνο. ΦΩΤΟ REUTERS
Ένα "ερωτικό" καπουτσίνο. ΦΩΤΟ REUTERS
Μια κούπα δυνατού καφέ προστατεύει την καρδιά από επικίνδυνες αρρυθμίες.

 

Αν και ο καφές συχνά έχει “βρεθεί” στο εδώλιο του κατηγορουμένου για πρόκληση ταχυπαλμίας, μια νέα αμερικανική μελέτη έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Η μελέτη ανήκει σε ειδικούς του ιατρικού Οργανισμού Κάιζερ Περμανέντε στην Καλιφόρνια και η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 130.000 άτομα, ηλικίας 18-90 ετών.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσο περισσότερες κούπες καφέ κατανάλωνε ένα άτομο, τόσο το καλύτερο. Συγκεκριμένα η κατανάλωση τεσσάρων ή και περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως φάνηκε να συνδέεται με 18% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας καρδιακών αρρυθμιών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, είτε κάπνιζαν είτε όχι. Τα άτομα που κατανάλωναν από ένα ως και τρία φλιτζάνια καφέ εμφάνιζαν μειωμένο κατά 7% κίνδυνο να νοσηλευθούν για ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ.
 
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Αρθουρ Κλάτσκι, τα νέα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι ο καφές προστατεύει την καρδιά από τις ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού αλλά ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της προστασίας της καρδιάς.
 
Σύμφωνα με τον ερευνητή η μέτρια κατανάλωση καφέ είναι πιθανό να βοηθά την καρδιά μπλοκάροντας τη δράση της αδενοσίνης, ενός χημικού που προκαλεί αρρυθμίες. Παράλληλα η σύνδεση μπορεί να εξηγηθεί και από το γενικότερο προφίλ των ανθρώπων που πίνουν αρκετό καφέ και οι οποίοι πιθανώς γυμνάζονται περισσότερο ή ακολουθούν σωστή διατροφή.
 
Ο δρ Κλάτσκι τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, ότι τα νέα αποτελέσματα δεν παρέχουν επαρκείς αποδείξεις ώστε να δοθούν συστάσεις στον πληθυσμό σχετικά με κατανάλωση καφέ προκειμένου να προληφθούν προβλήματα του καρδιακού ρυθμού.
 
Συμπλήρωσε, όμως, ότι τα ευρήματα μαρτυρούν ότι όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα καρδιακών αρρυθμιών ή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής τους δεν χρειάζεται να απέχουν από τον καφέ.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε