Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Ο Κάμερον ζητά εγγυήσεις πριν υπογράψει τη νέα Συνθήκη

ΦΩΤΟ REUTERS

Αν δεν μας προστατεύσετε, μην περιμένετε στήριξη, είναι ουσιαστικά το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε σε Μέρκελ και Σαρκοζί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Την ώρα που Παρίσι και Βερολίνο έχουν συμφωνήσει και πιέζουν με κάθε τρόπο να υπάρξει μια νέα συνθήκη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ντέιβιντ Κάμερον απειλεί τον γαλλογερμανικό άξονα.

Αν η Βρετανία δεν πάρει… μερίδιο από την πίτα, αν δηλαδή δεν της δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις για την προστασία της οικονομίας της, αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στα σχέδια των Μερκοζί.

Η νέα Συνθήκη πρέπει να εμπεριέχει «βρετανικές εγγυήσεις» και να προστατεύει το Σίτι του Λονδίνου, το επιχειρηματικό κέντρο της Βρετανίας.

«Εγώ δε θα υπογράψω μια συνθήκη που δεν περιέχει εγγυήσεις για θέματα, όπως η σημασία της ενιαίας αγοράς και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες» ξεκαθάρισε ο Κάμερον, επιβεβαιώνοντας όσους πιστεύουν ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες θα παιχτεί ακόμη ένα θρίλερ, με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο.

Όπως συμβαίνει με Μέρκελ και Σαρκοζί, έτσι και ο Κάμερον διαμορφώνει την πολιτική προς την Ε.Ε. βάσει των εσωκομματικών περιστάσεων. Και οι ευρωσκεπτικιστές στις τάξεις των Τορις ακούγονται όλο και πιο έντονα τελευταία, τονίζοντας πως όσο περισσότερες εξουσίες δίνονται στις Βρυξέλλες, τόσο μειώνεται η κυριαρχία της Βρετανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το “μαστίγιο” στην Κομισιόν – Το σχέδιο Ρομπάι για τη διάσωση της ευρωζώνης

Ομαδικά πυρά από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης στην καρδιά της ευρωζώνης

”Αγνώριστη η Ευρωζώνη στο τέλος του 2012”

Τελειώνει η Ευρώπη που ξέραμε – Μέρκελ και Σαρκοζί τα αλλάζουν όλα – Ποιές είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε