Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο Καντάφι «τιμωρεί» τους Βερβέρους – Βομβαρδίζονται απομονωμένες πόλεις στα Δυτικά Όρη

ΦΩΤΟ REUTERS

Τα Δυτικά Όρη της Λιβύης και οι πόλεις όπου διαμένουν οι Βερβέροι είναι ο νέος στόχος του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ το σφυροκόπημα στη Μιζράτα δεν έχει τέλος.

Την ώρα που η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένη στην πολιορκία της Μιζράτα και στις μάχες στα ανατολικά της Λιβύης, οι επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στα Δυτικά Όρη αυξάνονται.

Πρόκειται για ορεινό όγκο που εκτείνεται δυτικά για 150 χιλιόμετρα από την Τρίπολη προς την Τυνησία και κατοικείται από Βερβέρους. Οι πόλεις στα Δυτικά Όρη συμμετέχουν στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι και φαίνεται πως ήρθε η στιγμή να «πληρώσουν το τίμημα» καθώς οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει με κατεύθυνση την Τυνησία για να γλιτώσουν από τις μάχες. «Η πόλη μας βομβαρδίζεται συνεχώς από τα στρατεύματα του Καντάφι. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο. Όλοι φεύγουν», δήλωσε ένας από τους πρόσφυγες, ο Ιμάντ, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του φεύγει από τα βουνά.

Την ίδια ώρα, η Μιζράτα ανεβαίνει το δικό της «Γολγοθά», οι κάτοικοί της βρίσκονται αντιμέτωποι με ανθρωπιστική κρίση αλλά οι μάχες δε σταματούν ποτέ.

Επίκεντρο των σφοδρότατων μαχών το λιμάνι της πόλης. Τρεις κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 10 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στους εξεγερμένους και τους κυβερνητικούς στρατιώτες, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα το λιμάνι. Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε πολλά φορτηγάκια Toyota και δύο καταστήματα με ηλεκτρονικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ σε τηλεφωνική του επικοινωνία.

«Εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον μίας περιοχής στα ανατολικά με στόχο να αποκτήσουν τον έλεγχο του λιμανιού», πρόσθεσε.

Αν και οι πανηγυρισμοί των εξεγερμένων το Σαββατοκύριακο για τη «νίκη» στη Μιζράτα αποδείχθηκαν πρώιμοι, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στις κυβερνητικές δυνάμεις. Κάνεις όμως δε μπορεί να πει με σιγουριά πόσες είναι οι απώλειες. Μόνο ότι υπάρχουν είναι δεδομένο, σύμφωνα πάντα με τους αντάρτες.

Στο μεταξύ, τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι ενισχύουν τις θέσεις τους γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα και έχουν κρύψει μεγάλου βεληνεκούς συστοιχίες πυραύλων ώστε να μην μπορούν να τις πλήξουν οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ, δήλωσε αξιωματούχος των εξεγερμένων.

Ύστερα από εβδομάδες μαχών, η κατάσταση στο δρόμο μεταξύ της Μπρέγκα και της Ατζνταμπίγια έχει φτάσει σε αδιέξοδο. 3.000 στρατιώτες βρίσκονται στην πόλη και ελέγχουν τόσο τη Μπρεγκα όσο και δυο γειτονικές πόλεις, σύμφωνα με δηλώσεις εξεγερμένου στο Reuters.

Όπως δήλωσε ο Άμπντουλ Σαλάμ Μοχάμεντ οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν σκάψει τούνελ για να κρύψουν τους πυραύλους Γκραντ ώστε να μην μπορούν να πληγούν από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δίνουν βιάγκρα στους στρατιώτες του Καντάφι και βιάζουν μικρά παιδιά!
Ο Καντάφι έκανε εισαγωγή βενζίνης από την Ιταλία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε