Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο Καντάφι βομβαρδίζει τη Μιζράτα και το ΝΑΤΟ τους αμάχους – 7 νεκροί στη Μπρεγκα από συμμαχικούς βομβαρδισμούς!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τραγικός ο απολογισμός της αεροπορικής επίθεσης στη Μπρέγκα, όπου επτά άμαχοι, οι περισσότεροι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν όπως μετέδωσε το BBC.

Λίβυος γιατρός που εργάζεται στην πόλη επικοινώνησε με την τηλεόραση του BBC και δήλωσε πως από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της δυτικής συμμαχίας, την Τετάρτη, σκοτώθηκαν επτά άμαχοι, στην πλειοψηφία τους παιδιά.
Όπου φύγει, φύγει οι αντάρτες από τη βομβαρδιζόμενη Μπρέγκα - ΦΩΤΟ REUTERS
Είπε στον ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου πως τον κάλεσαν σ’ ένα χωριό σε απόσταση 15 χλμ. από την Μπρέγκα όταν επλήγη από τα αεροπλάνα μια φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων υποστηρικτών του Καντάφι.

Ένα ρυμουλκούμενο όχημα που περιείχε πυρομαχικά εξερράγη ανάμεσα σε δύο κατοικίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν νεαρά κορίτσια και αγόρια ηλικίας από 12 ως 20 ετών, μετέδωσε το BBC. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Κόλαση πυρός στη Μιζράτα

Με σφοδρά πυρά πυροβολικού επιχειρεί σήμερα ο Μουαμάρ Καντάφι να ανακαταλάβει τη Μιζράτα. Δυνάμεις των ανταρτών υποστηρίζουν πως στρατιώτες του Καντάφι επιτίθενται σε καταστήματα και σπίτια στο κέντρο της πόλης.

«Χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, ρουκέτες, όλμους και άλλα όπλα για να πλήξουν την πόλη. Ήταν ένας τυφλός και πολύ σφοδρός βομβαρδισμός», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters εκπρόσωπος των ανταρτών. «Λεηλατούν τα καταστήματα, ακόμη και σπίτια, καταστρέφουν τα πάντα. Βάζουν στόχο τους πάντες, μπαίνουν στα σπίτια πολιτών. Δεν ξέρω τι να πω, ας μας βοηθήσει ο Αλλάχ», πρόσθεσε.
Το όπλο του στον ώμο και τρέχει... - ΦΩΤΟ REUTERS
Την ίδια ώρα, μαίνονται και οι μάχες στη Μπρέγκα, ενώ η κακοκαιρία δημιουργεί εδώ και πολλές ημέρες εμπόδια στις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού.

Η γραμμή του μετώπου βρισκόταν το πρωί στα περίχωρα της Μπρέγκα, όμως για πρώτη φορά οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στην περιοχή από την Ατζνταμπίγια (σε απόσταση 80 χλμ.), μετέδωσαν οι απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί από ανεξάρτητη πηγή ποιος ελέγχει την Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 800 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Οι εξεγερμένοι δηλώνουν έτοιμοι να σεβαστούν μια κατάπαυση του πυρός υπό τον όρο ότι οι δυνάμεις του Καντάφι θα διακόψουν τις επιθέσεις τους εναντίον των πόλεων που κρατούν οι αντάρτες, δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού οργάνου των εξεγερμένων Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ.

«Ισχυρό μήνυμα» κομίζει το Λονδίνο στον Καντάφι
Ο άμεσος συνεργάτης του Μουαμάρ Καντάφι, Μοχάμεντ Ισμαήλ πήγε στο Λονδίνο (επισήμως) για να δει την οικογένειά του. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, βέβαια, αναζητά διέξοδο για τον Λίβυο ηγέτη. Βρήκε λοιπόν η βρετανική κυβέρνηση την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στον Συνταγματάρχη.

Αυτό αποκάλυψε κυβερνητική πηγή υπό το καθεστώς ανωνυμίας και φυσικά διαψεύδεται από το Foreign Office.

Ο Μοχάμεντ Ισμαήλ περιγράφεται ως πρόσωπο – κλειδί του περιβάλλοντος του Σάιφ αλ-Ισλάμ, γιου του Καντάφι, και εκπροσώπησε την Τρίπολη σε διαπραγματεύσεις αγοράς οπλισμού, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο συνεχίζεται η ανάκριση του Μούσα Κούσα, περιλαμβανομένων διπλωματών που ήταν προηγουμένως τοποθετημένοι στη βρετανική πρεσβεία στην Τρίπολη.

Έρχεται η EUFOR Libya
Τη δημιουργία μιας ανθρωπιστικής αποστολής για τη Λιβύη ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δύναμη θα ονομαστεί EUFOR Libya και πρόκειται να υποστηρίξει την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά πολιτών, εάν τα Ηνωμένα Έθνη αποφασίσουν να γίνει κάτι τέτοιο.

Η επιχείρηση που θα κοστίσει 7,9 εκατομμύρια ευρώ θα αρχίσει τη δράση της αμέσως μόλις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τα επιχειρησιακά της σχέδια.

Θα εδρεύει στη Ρώμη, θα καθοδηγείται από τον ναύαρχο Κλαούντιο Γκοτιόζι και η θητεία της θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει κάτι διαφορετικό.

Διαβάστε επίσης
Μυστικές επαφές συνεργατών του Καντάφι με το Λονδίνο – Εγκαταλείπουν τον Καντάφι στενοί του συνεργάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓIΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε