Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Κόσμος το… 2010

Σεισμοί, πτώσεις αεροπλάνων, δολοφονίες αλλά και θάνατοι σημάδεψαν την χρονιά που έφυγε. Δείτε στο Newsit τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα του 2010.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
 
Η Αϊτή ισοπεδώνεται από σεισμό 7,3 Ρίχτερ
 
Όλεθρος στην Αϊτή από τον ισχυρό σεισμό των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλονίζει στις 13/1 το νησί της Καραϊβικής, την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου ισοπεδώνοντας σχεδόν την πρωτεύουσα της, Πορτ-ο-Πρενς. Τα θύματα ανέρχονται συνολικά σε 170.000 νεκρούς ενώ μεταξύ των κτιρίων που καταρρέουν είναι το Προεδρικό Μέγαρο, το Κοινοβούλιο, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και σχολεία ενώ δεκάδες χιλιάδες σπίτια γίνονται ερείπια. Η καταστροφή στις υποδομές είναι σχεδόν ολοκληρωτική και οι τοπικές αρχές ζητούν τη συνδρομή των ξένων σωστικών συνεργείων, ενώ πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν ότι στέλνουν βοήθεια.
Ισοπεδώθηκε από το σεισμό η Αϊτή. Και ακόμη δεν έχει συνέλθει... 
Δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή
 
Δολοφονείται στις 11/1 έξω από το σπίτι του στη Λευκωσία, ο Άντης Χατζηκωστής, 42 ετών, διευθυντής του εκδοτικού συγκροτήματος «Δίας», στο οποίο ανήκουν το τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» και η εφημερίδα «Σημερινή». Στις 14/1, η αστυνομία συλλαμβάνει τους Ανδρέα Γρηγορίου, Θεοφάνη Χατζηγεωργίου και έναν ακόμη, ο οποίος ωστόσο αφήνεται ελεύθερος στις 28/1. Στις 17/1, η αστυνομία ανακοινώνει το όνομα ενός ακόμη υπόπτου, του Γρηγόρη Ξενοφώντος, ο οποίος διέφυγε στη Μολδαβία. Στις 22/1, συλλαμβάνεται η δημοσιογράφος Έλενα Σκορδέλη και ο αδελφός της Τάσος Κρασοπούλης σε σχέση με τη δολοφονία Χατζηκωστή. Με βάση τη μαρτυρία που παρουσίασε στο δικαστήριο ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας, ένας εκ των τριών υπόπτων, που τελούν ήδη υπό κράτηση, ανέφερε στην ομολογία του ότι σε συναντήσεις που είχαν ο ίδιος και δεύτερος ύποπτος με τον Κρασοπούλη και τη Σκορδέλη, η οποία είναι και μέτοχος του «Σίγμα», τα δύο αδέλφια τούς ζήτησαν να δολοφονήσουν έναντι αμοιβής τον Χατζηκωστή.
 
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

8,8 Ρίχτερ σπέρνουν τον πανικό και τον θάνατο στην Χιλή
 
Περισσότεροι από 800 νεκροί και δυο εκατομμύρια πληγέντες είναι ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού που «χτυπά» τη Χιλή στις 27/2.Οι κάτοικοι της χώρας που δοκιμάζεται για δεύτερη φορά από τις δυνάμεις της φύσης, ζουν τον εφιάλτη των 8,8 Ρίχτερ, μιας δόνησης από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών, αλλά και των ισχυρότατων μετασεισμών που συνέχισαν να εκδηλώνονται 24ωρα μετά. Περίπου 100 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα ερείπια κτιρίου στην πόλη Κονσεπσιόν, η οποία υπέστη και τις περισσότερες ζημιές, καθώς είναι η κοντινότερη στο επίκεντρο πόλη.
Συντρίμμια και χάος άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος 
Το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε κτίρια και υποδομές, ενώ μεγάλα προβλήματα δημιούργησε στην υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Δέκα χιλιάδες στρατιώτες ανέπτυξαν οι χιλιανές αρχές στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το σεισμό για να διασφαλίσουν την τάξη, καθώς πληθαίνουν οι λεηλασίες και τα κρούσματα βίας. Ο συναγερμός για τσουνάμι που σήμανε αμέσως μετά το σεισμό σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού ήρθη μερικές ώρες αργότερα , καθώς το φαινόμενο δεν ήταν τελικά όσο έντονο αναμενόταν..
 
ΜΑΡΤΙΟΣ
 
Σκάνδαλα παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας
 
Στις 20/3 συγγνώμη από τα θύματα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στην παιδική τους ηλικία από Ιρλανδούς ιερείς, ζητά με επιστολή του ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, δηλώνει ότι αισθάνεται “ντροπή και τύψεις”. Στην επιστολή, ο Πάπας ανακοινώνει την έναρξη έρευνας στις ιρλανδικές επισκοπές, τα ιεροδιδασκαλεία και τα θρησκευτικά τάγματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Την απογοήτευση τους δηλώνουν τα θύματα με το περιεχόμενο της επιστολής του Πάπα. Η επιστολή επικεντρώνεται στην ευθύνη χαμηλόβαθμων Ιρλανδών ιερέων χωρίς να αναγνωρίζει την ευθύνη του Βατικανού και δεν καλεί σε παραίτηση τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ιρλανδίας, την οποία έχουν ζητήσει οργανώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα.
 
Πτώματα βρεφών σε ποταμό της Κίνας
 
Στις 30/3, 21 πεταμένα πτώματα βρεφών εντοπίζονται σε ποτάμι της ανατολικής Κίνας, στα περίχωρα της πόλης Ζίνινγκ. Σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα του κινεζικού Τύπου, που κάνουν το γύρο του κόσμου, οκτώ μωρά φορούν βραχιολάκια με τις ημερομηνίες γέννησής τους και το όνομα της μητέρας, γεγονός που οδηγεί στα ίχνη του νοσοκομείου από όπου προέρχονται. Τα οκτώ μωρά νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της πόλης Ζινινγκ, ενώ η ταυτότητα των άλλων 13 βρεφών δεν έχει εξακριβωθεί.
 
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
 
Χάος στις αερομεταφορές από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία
 
Στις 16 Απριλίου, «παγώνει» η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη, εξαιτίας του νέφους τέφρας που εξαπλώνεται στους αιθέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφτζαγιοκούλ της Ισλανδίας. Το γεγονός προκαλεί χάος στις αεροπορικές συγκοινωνίες της Ευρώπης και εκατομμύρια επιβάτες παραμένουν καθηλωμένοι στα αεροδρόμια ενώ μόνο για τις 17 Απριλίου, ακυρώνονται 17.000 πτήσεις. Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
 
Λόγω της ηφαιστειακής τέφρας κλείνουν, οι εναέριοι χώροι της Βρετανίας, Ιρλανδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Βελγίου, Ολλανδίας Φινλανδίας και Λιθουανίας, ενώ μετ’ εμποδίων πραγματοποιούνται και οι πτήσεις σε Γαλλία, Πολωνία και Γερμανία. Δεκάδες πτήσεις από και προς διαφορές ευρωπαϊκές πόλεις ματαιώνονται και στο Ε. Βενιζέλος.
«Πνιγμένη» η Ιρλανδία 
H ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία καταγράφει ζημιές που εκτιμώνται από 1,5 έως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ, UNWTO ανακοινώνει ότι οι ζημιές στον ευρωπαϊκό τουρισμό ανέρχονται σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Σφοδρές επικρίσεις για τη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας εξαπολύει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών.
 
Στις 19/4, οι υπουργοί Μεταφορών της Ε.Ε., σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν μέσω τηλεδιάσκεψης μετά τις σφοδρές επικρίσεις και τις τεράστιες ζημιές των αεροπορικών εταιριών, συμφώνησαν να άρουν τους περιορισμούς στις πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε τέσσερις μέρες ακυρώθηκαν στην Ευρώπη συνολικά 63.000 πτήσεις.
 
Ο Αρμόδιος για τις Μεταφορές Επίτροπος της Ε.Ε., εξέφρασε τον φόβο ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από το νέφος, είναι πιθανό να αποδειχθεί μεγαλύτερος από αυτόν που υπέστη η βιομηχανία αερομεταφορών, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
 
Η BP και η πετρελαιοκηλίδα
 
Στις 20 Απριλίου 2010, η ΒΡ στιγματίζεται με τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού στον Κόλπο του Μεξικού διέρρευσαν 4.900.000 βαρέλια πετρελαίου, ύστερα από έκρηξη στις εγκαταστάσεις της. Από την τεράστια αυτή ποσότητα πετρελαίου έχουν συλλεχθεί μόλις 800.000 βαρέλια (127.000.000 λίτρα). 19 Σεπτεμβρίου. Το μέγεθος της περιβαλλοντικής και όχι μόνο καταστροφής δεν μπορεί να υπολογιστεί. Η αλιεία στην περιοχή έσβησε, το ίδιο και ο Κόλπος του Μεξικού ως τουριστικός προορισμός. Πυρά δέχθηκε η κυβέρνηση Ομπάμα επειδή δεν προχώρησε έγκαιρα σε άντληση του πετρελαίου και μπλέχτηκε σε νομικά θέματα με την ΒΡ.
Εμφανής η οικολογική καταστροφή 
Πένθος στην Πολωνία – Συντριβή του προεδρικού αεροπλάνου
 
Αεροσκάφος Τουπόλεφ που μεταφέρει τον Πολωνό Πρόεδρο, μέλη της κυβέρνησης αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, συνετρίβη στη Λευκορωσία. Στο δυστύχημα, σκοτώνεται ο Πολωνός πρόεδρος η σύζυγος του και άλλοι 94 άνθρωποι. Η Πολωνία, βυθίζεται στο πένθος και όλοι μιλούν για το τραγικότερο γεγονός στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Η σορός του Λεχ Κασίνσκι, εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα και κηρύσσεται εθνικό πένθος για μία βδομάδα ενώ η χώρα οδηγείται σε πρόωρες προεδρικές εκλογές.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το αεροσκάφος, λόγω πυκνής ομίχλης, έπεσε επάνω σε δέντρα καθώς πλησίαζε στο διάδρομο προσγείωσης και κατά τη συντριβή του έπιασε φωτιά.
 
Στο αεροσκάφος μετέβαιναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οικογένειες Πολωνών αξιωματικών που πήγαιναν για να τιμήσουν τους 22.000 Πολωνούς που είχαν πέσει νεκροί πριν από εβδομήντα χρόνια στο Κατίν και σε άλλες περιοχές από τους Σοβιετικούς.
 
Πλήθος κόσμου, οδήγησε τον Πολωνό Πρόεδρο και τη σύζυγό του στην τελευταία τους κατοικία.
 
Η νεκρώσιμος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική της Κρακοβίας, ενώ παρών ήταν και ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
 
Στην κηδεία δεν μπόρεσαν να παραστούν, λόγω του χάους που προκάλεσε στις αερομεταφορές η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος και η Ανγκελα Μέρκελ
 
Πεθαίνει ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ
 
Φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, ο πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ. «Θλίψη για την Ολυμπιακή Οικογένεια» χαρακτήρισε την απώλεια του ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. Ζακ Ρογκ, ενώ ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι χάθηκε ένας αληθινός φίλος της Ελλάδας.
 
Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1920 στη Βαρκελώνη.
 
Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ.
 
Το 1965 έγινε μέλος της ισπανικής Ολυμπιακής επιτροπής και το 1967 ανέλαβε την προεδρία της. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η άνοδός του στα αξιώματα ήταν ραγδαία.
 
Το 1968 ορίστηκε διευθυντής Πρωτοκόλλου, στη συνέχεια έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, την οποία χαρακτήριζε “κυβέρνηση” της ΔΟΕ.
 
Από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΔΟΕ.
 
Το 1977 η ισπανική κυβέρνηση τον διόρισε πρέσβη της χώρας στη Μόσχα. Η πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης έμελλε να αποτελέσει το σημαντικότερο σταθμό στην πορεία του Σάμαρανκ στο ολυμπιακό κίνημα.
 
Το 1980, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα, ο Σάμαρανκ εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ, στις 16 Ιουλίου, αντικαθιστώντας το λόρδο Κιλάνιν.
 
Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ ήταν αυτός που ανακοίνωσε το όνομα της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004!
 
ΜΑΪΟΣ
 
Επίθεση ισραηλινών κομάντος σε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια
 
Στις 31/5, εννέα Τούρκοι ακτιβιστές χάνουν τη ζωή τους μετά την επίθεση που δέχεται από Ισραηλινούς καταδρομείς το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που συμμετείχε σε διεθνή στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Την επίθεση καταδικάζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Τουρκίας. Ανάμεσα στους ακτιβιστές της αποστολής βρίσκονταν και 31 Έλληνες. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ υποβάλλει διάβημα διαμαρτυρίας στον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Αθήνα και ανακοινώνεται η διακοπή ελληνοισραηλινής άσκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και η αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας του Ισραήλ στην Αθήνα.
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ κατηγορεί τον διεθνή στολίσκο ότι είχε σκοπούς αλλότριους από τους ανθρωπιστικούς. Το Ισραήλ –το οποίο είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει στη νηοπομπή να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας- επιμένει ότι απάντησε με πυρά μόνο αφότου δέχτηκε πυροβολισμούς και επίθεση με μαχαίρια και λοστούς.
 
Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά να προσαχθούν ως εγκληματίες πολέμου στη διεθνή δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για το βάρβαρο έγκλημα και κηρύττει τριήμερο πένθος.
 
Οι πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν σε κείμενο καταδίκης του Ισραήλ και ζητούν διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.
 
Αεροπορική τραγωδία στη Λιβύη – Ένα 8χρονο αγοράκι ο μόνος επιζών
 
Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία σημειώνεται στις 12/5 στη Λιβύη, με μοναδικό επιζώντα ένα οκτάχρονο αγόρι. Το αεροσκάφος της Afriqiyah Airways, με 93 επιβάτες και 11 μέλη πληρώματος, απογειώνεται από το Γιοχάνεσμπουργκ και συντρίβεται λίγες ώρες αργότερα, στην προσπάθειά του να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο επιβάτες και πλήρωμα, εκτός από τον οκτάχρονο -ολλανδικής υπηκοότητας- που ανασύρεται ζωντανός από τα συντρίμμια, και νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο. Μυστήριο επικρατεί γύρω από τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή την ώρα της συντριβής ήταν καλές.
Η ιστορία του μικρού αγοριού άφησε άφωνη όλη την Υφήλιο 
Ο υπουργός Μεταφορών της Λιβύης αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.
 
Στην Τρίπολη, οι επιβάτες θα μετεπιβιβάζονταν σε πτήσεις της ίδιας εταιρείας προς το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και το Ντίσελντορφ.
 
Το ολοκαίνουργιο Airbus Α330, που εκτελούσε πτήσεις μόλις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι ίδιο με εκείνο της Air France που κατέπεσε στον Ατλαντικό
 
Η Afriqiyah Airways ιδρύθηκε το 2001 και ανήκει στην κυβέρνηση της Λιβύης.
 
Πρόσφατοι έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπλοΐας είχαν δείξει ότι τα αεροπλάνα της εταιρείας που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ασφαλή.
 
Οι Συντηρητικοί ξανά στο τιμόνι της Βρετανίας
 
Εκλογές διεξάγονται στη Βρετανία στις 6/5, και οι Συντηρητικοί του Κάμερον κερδίζουν τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, όχι όμως την απόλυτη πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα προκαλεί σημαντική υποχώρηση της στερλίνας, άνοδο των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων και πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς του Σίτι.
 
Συγκεκριμένα, οι Συντηρητικοί αναδεικνύονται πρώτη δύναμη με 306 έδρες, το Εργατικό Κόμμα κερδίζει 258 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υπό τον Νικ Κλεγκ 57 έδρες, οι Ενωτικοί Δημοκράτες (Κόμμα προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας) οκτώ, το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας έξι, το Σιν Φέιν (καθολικοί της Βόρειας Ιρλανδίας) πέντε, το Plaid Cymru (Εθνικιστές της Ουαλίας) και το SDLP (Εθνικιστές της Βόρειας Ιρλανδίας) τρεις, και τέλος από μία έδρα κέρδισαν οι Πράσινοι και το Συμμαχικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας.
 
Στις 11/5, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοινώνει ότι παραιτείται από το αξίωμά του καθώς και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, ενώ ο αρχηγός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον λαμβάνει εντολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ να σχηματίσει κυβέρνηση.
 
Μία ημέρα αργότερα, οι Συντηρητικοί του Κάμερον ανακοινώνουν πως θα σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Κλεγκ, ο οποίος θα αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον 43χρονο Κάμερον.
 
Τα δύο κόμματα έχουν αποδεχτεί σχέδιο περικοπής των δαπανών κατά έξι δισ. λίρες από υπηρεσίες και οργανισμούς, εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους. Ως εκ τούτου, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού συμφωνεί στην περικοπή κατά 5% των αμοιβών όλων των υπουργών.
 
ΙΟΥΝΙΟΣ
 
Το σκάνδαλο Μπετανκούρ συγκλονίζει την Γαλλία
 
Σάλο προκαλεί στη Γαλλία η αποκάλυψη της Λιλιάν Μπετανκούρ, λογίστριας και κληρονόμου της εταιρίας καλλυντικών L’ Oreal, ότι για να αποφύγει τη βαριά φορολογία, έδωσε στον ταμία του δεξιού κόμματος UMP και υπουργό Εργασίας, Ερίκ Βερτ το ποσό των 150.000 ευρώ σε μετρητά για να χρηματοδοτήσει το 2007 την προεδρική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί.
 
Ο γάλλος πρόεδρος καταγγέλλει ως συκοφαντικές τις κατηγορίες εναντίον του υπουργού Εργασίας.
 
Ο Ερίκ Βερτ, διαψεύδει και αυτός τις κατηγορίες της πρώην λογίστριας Σύμφωνα με το γαλλικό νόμο, η συνεισφορά σε πολιτικά κόμματα δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τα 150 ευρώ. Όλες οι ιδιωτικές συνεισφορές σε προεκλογική εκστρατεία που ξεπερνούν αυτό το ποσό θα πρέπει να καταβάλλονται με επιταγή ή on-line και να είναι εμφανής η ταυτότητα του καταθέτη. Τον επόμενο μήνα η δικαιοσύνη ξεκινά έρευνα για τις καταγγελίες ενώ ο Ερίκ Βερτ υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ λίγες μέρες αργότερα παραιτείται από τη θέση του ταμία του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος UMP.
 
ΙΟΥΛΙΟΣ

Το Love Parade που μετατράπηκε σε τραγωδία

24 Ιουλίου και η Γερμανία βυθίζεται στο πένθος. Το Love Parade, το μουσικό φεστιβάλ σταθμός που ξεκίνησε στο Βερολίνο το 1989, γίνεται τάφος για 21 άτομα. Φέτος, η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Ντούισμπουργκ, στις εγκαταστάσεις ενός πρώην εμπορευματικού σταθμού. 1,4 εκατομμύρια κόσμου συνέρρευσαν, αλλά η μοναδική είσοδος που οδηγούσε στο χώρο του φεστιβάλ ήταν μια σήραγγα μήκους 100 μέτρων και πλάτους 16. Ο κόσμος πολύς και γρήγορα ο αέρας άρχισε να λιγοστεύει. Μετά ήρθε ο πανικός και η τραγωδία. Συγκλονισμένοι οι διοργανωτές, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην διεξαχθεί ποτέ ξανά το Love Parade.  

 

Κόσμος και αστυνομία δε μπορούν να πιστέψουν την τραγωδία

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 

Η Μόσχα καίγεται, χιλιάδες οι νεκροί

Από τον Ιούλιο όταν εκδηλώθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές κοντά στη Μόσχα, τίποτα δεν προμήνυε τον εφιάλτη που θα ζούσε η χώρα. Από την 1η Αυγούστου και για πολλές μέρες οι φλόγες καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους με 100 ρυθμό 100 μέτρων ανά λεπτό. Χιλιάδες στρέμματα κατεστραμμένα, κόσμος πεθαίνει, περιουσίες καταστρέφονται.
Πύρινος εφιάλτης στη Ρωσία
Πολύ σύντομα η Μόσχα θα καλυφθεί από νέφος καπνού και η κατάσταση είναι αποπνικτική. Η ρωσική πρωτεύουσα γίνεται ένα απέραντο νεκροτομείο, τουλάχιστον 700 άνθρωποι χάνουν ημερησίως τη ζωή τους. Ακόμη και σήμερα, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος. Η κυβέρνηση θέτει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο δήμαρχος καρατομείται με εντολή Πούτιν, γιατί την περίοδο της καταστροφής έκανε… διακοπές.
Χωρίς ανάσα και... ελπίδα οι Μοσχοβίτες

Ιστορική λειτουργία στην Παναγιά Σουμελά

Δεκαπενταύγουστος είναι κατ’ εξοχήν μια από τις σημαντικότερες μέρες για τον Χριστιανισμό. Αλλά η 15η Αυγούστου του 2010 θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη γιατί ύστερα από 88 ολόκληρα χρόνια, το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα άνοιξε και πάλι στις πύλες του για να γίνει η λειτουργία για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Χιλιάδες πιστοί από κάθε μήκος και πλάτος της γης παρακολούθησαν, σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, τη λειτουργία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Παναγιά Σουμελά

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Φρούδες ξανά οι ελπίδες για το Μεσανατολικό

Ο πόλεμος της Γάζας το 2008 είχε επιφέρει ακόμη ένα πλήγμα στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Μεσανατολικό. Η συνάντηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Μαχμούντ Αμπάς, στην Ουάσινγκτον, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα και με τη συμμετοχή του βασιλιά της Ιορδανίας, Χουσεΐν και του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, «γεννά» νέες ελπίδες. Καμία από τις δυο πλευρές, όμως, δεν ήταν αισιόδοξη. Και γρήγορα οι όποιες ελπίδες χάθηκαν κάπου στη… Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Μια επιχείρηση διάσωσης που συγκλόνισε την Υφήλιο

Ο εγκλωβισμός τους, το δράμα τους, η ανάγκη και η θέλησή τους για ζωή συγκλόνισαν τους πάντες. Οι 33 μεταλλωρύχοι που έμειναν θαμμένοι επί 69 μέρες στο ορυχείο όπου εργάζονταν, βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια και απευθείας στις αγκαλιές των αγαπημένων τους προσώπων. Ένας-ένας μπαίνουν στην ειδικά κατασκευασμένη κάψουλα, ύψους 4,5 μέτρων. Όλη η Υφήλιος παρακολουθεί συγκλονισμένη την επιχείρηση διάσωσης. Φίλοι, οικογένειες, δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία από κάθε μήκος και πλάτος της Γης, ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας, επιφυλάσσουν στους μεταλλωρύχους υποδοχή ηρώων.
Εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης
Από την Υεμένη έρχονται… πακέτα

Συναγερμός στις Αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας από παγιδευμένα πακέτα που εντοπίζονται σε πτήσεις από την Υεμένη, που είχαν ως προορισμό το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ύποπτα πακέτα βρέθηκαν στο αεροδρόμιο του Ιστ Μίντλαντς της Βρετανίας και του Ντουμπάι. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν κατασκευασμένοι από κασέτες εκτυπωτών γεμισμένες με πλαστικά εκρηκτικά, και είχαν προγραμματιστεί να εκραγούν πάνω από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ένα από τα πακέτα-βόμβες εξερράγη 17 λεπτά πριν εκραγεί. Μετά το περιστατικό, τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια εντάθηκαν, ενώ σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο ο τρομο-συναγεργός χτύπησε… κόκκινο!

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Σε κλοιό διαδηλώσεων και επεισοδίων το Λονδίνο

Η απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να αυξήσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων πυροδοτεί αντιδράσεις από πλευράς φοιτητών. Δεν ήταν λίγες οι φορές στη διάρκεια του μήνα που το Λονδίνο έγινε πεδίο σφοδρών μαχών ανάμεσα σε μέλη του φοιτητικού κινήματος και τους αστυνομικούς. Διαδηλωτές εισέβαλαν και κατέλαβαν τα γραφεία του Συντηρητικού κόμματος, υλικές ζημιές χιλιάδων ευρώ προκαλούνται στην πρωτεύουσα, δεκάδες οι τραυματίες και οι συλληφθέντες.

Τύμπανα πολέμου στην κορεατική χερσόνησο

Τα πνεύματα ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα ουδέποτε ηρέμησαν. Αλλά αυτή τη φορά η πολεμική σύρραξη έφτασε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε. Η Πιονγιανκ άνοιξε πυρ και επιτέθηκε με οβίδες εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας, δυτικά της κορεατικής χερσονήσου, στην Κίτρινη Θάλασσα,, η Σεούλ «απάντησε» και από αυτή την ανταλλαγή πυρών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Ήταν η χειρότερη σύγκρουση των δυο γειτονικών κρατών από το 1953, όταν και έληξε ο τριετής πόλεμος της Κορέας.

Η Wikileaks αναστατώνει τον… κόσμο!

Η ιστοσελίδα του Τζούλιαν Ασανζ προκάλεσε αναστάτωση και… διπλωματικό πονοκέφαλο στις ΗΠΑ. Έδωσε στη δημοσιότητα 250.000 μυστικά έγραφα από τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην παγκόσμια ιστορία. Αίσθηση κυρίως προκάλεσε το πως οι Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρονταν σε ηγέτες κρατών: «φιλοαμερικανός» ο Σαρκοζί, «αιλουροειδές» ο Θαπατέρο, «ματαιόδοξος» ο Μπερλουσκόνι, «σπάνια δημιουργική» η Μέρκελ, «Χίτλερ» ο Αχμαντινετζάντ. Επίσης, έγγραφο αποκάλυψε τις σκέψεις της Ε.Ε. για αποβολή της Ελλάδας από την Ένωση.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

«Πάγωσε» η Ευρώπη!

Η βόρεια και κεντρική Ευρώπη ντύνονται στα λευκά, αλλά πέρα από τον χιονοπόλεμο, δημιουργείται πλήθος προβλημάτων, κυρίως όσον αφορά στις μεταφορές. Μέρες ολόκληρες ταξιδιώτες μένουν εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια της Ευρώπης, δεκάδες είναι εκείνοι που δεν πρόλαβαν να φτάσουν στους προορισμούς τους και έκαναν Χριστούγεννα στις αίθουσες αναμονής. Εφιαλτική η κατάσταση στο Χίθροου, ακινητοποιημένα ή με καθυστερήσεις τα δρομολόγια του Eurostar, εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίζονται στα αυτοκίνητά τους καθώς η κίνηση στα οδικά δίκτυα είναι αδύνατη. Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισε η ανατολική ακτή των ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία.
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Χίθροου, το πλέον... πολυάσχολο της Ευρώπης!
Πρωτοφανής επίθεση στον Κάρολο

Κανείς, ποτέ δε θα καταλάβει γιατί οι άνδρες της ασφάλειας του πρίγκηπα Καρόλου αποφάσισαν να περάσουν τον ίδιο και τη σύζυγό του, Καμίλα, μέσα από τους μαινόμενους διαδηλωτές, κατά των μέτρων για τα δίδακτρα των πανεπιστημίων. Για πρώτη φορά στην ιστορία, μέλος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας δέχτηκε επίθεση. Ο Κάρολος και η Καμίλα τα… άκουσαν για τα καλά. Οι διαδηλωτές έσπασαν ένα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου και πέταξαν μπογιά. Είχε προηγηθεί η επίθεση αστυνομικών σε νεαρό διαδηλωτή που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι.

Νέο μπαράζ παγιδευμένων πακέτων, στόχος η Ρώμη

Λίγες μέρες αφότου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή, χωρίς αυτό να απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Ρώμη γίνεται το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για έναν άλλο λόγο: πακέτα βόμβες εντοπίζονται στις πρεσβείες της Ελβετίας, της Χιλής και της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Στοκχόλμης. Στην Ευρώπη σημαίνει ξανά συναγερμός, μέρες μόνο πριν αποχαιρετίσουμε το 2010 και υποδεχτούμε το 2011…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε