Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

O ξένος τύπος για τον “τυφώνα” Λε Πεν και την ήττα του Σαρκοζί

O ξένος τύπος για τον “τυφώνα” Λε Πεν και την ήττα του Σαρκοζί

Ο ευρωπαϊκός Τύπος αναλύει τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών υπογραμμίζοντας παράλληλα το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο, αλλά και αυτό του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός Τύπος γράφει σήμερα πως μόνο ένα θαύμα θα κρατήσει τον Σαρκοζί στην εξουσία.

Με τίτλο “Ο Σαρκοζί αντιμέτωπος με την ήττα”, οι Times τονίζουν πως η Μαρίν Λεπέν με το ποσοστό ρεκόρ του 18,1% είναι αυτή που θα καθορίσει τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου της 6ης Μαΐου.

Η εφημερίδα Guardian υπογραμμίζει πως ο Ολάντ βρίσκεται “στην κορυφή του κύματος της αριστεράς”, όμως τα “εκπληκτικά” αποτελέσματα της Μαρίν Λεπέν πάγωσαν τον ενθουσιασμό. Ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας είναι : “γλυκόπικρη νίκη για την αριστερά”.

Για την εφημερίδα, ο Σαρκοζί “χρειάζεται ένα θαύμα” στον δεύτερο γύρο για να κρατήσει τη θέση του και τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης έδειξαν ότι η Γαλλία λέει στον πρόεδρο της, ‘αρκεί’ “.

Οι εφημερίδες εκφράζουν επίσης φόβο για την περίπτωση νίκης του Ολάντ, ο οποίος έχει κηρύξει πόλεμο στο χρηματοπιστωιτκό σύστημα.

Ειδικά η Daily Telegraph εκφράζει τον σκεπτικισμό της απέναντι στον Ολάντ, τον οποίο χαρακτηρίζει “άχρωμο σοσιαλιστή που έχει δηλώσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ο πραγματικός του εχθρός”.

Οι Times, που υποστήριζαν χθες Κυριακή τον Σαρκοζί, εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για το πρόγραμμα του Ολάντ, κατηγορώντας τον για “μια οικονομική πολιτική με στόχο τον εντυπωσιασμό”, που θα αποδυναμώσει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης και θα περιορίσει το διπλωματικό ειδικό βάρος.

Οι γερμανικές εφημερίδες βλέπουν “μια ψήφο οργής” στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Το Der Spiegel χρησιμοποιεί αυτή τη φράση ως κυρίως τίτλο στην ηλεκτρονική του έκδοση, διακρίνοντας στα αποτελέσματα σημάδια ότι “οι Γάλλοι είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση της χώρας τους και οργισμένοι με τον Νικολά Σαρκοζί”. Το Der Spiegel τονίζει πως το σημαντικό γεγονός είναι το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν. “Η Μαρίν Λεπέν θεωρείται αξιόπιστη από τις μετριοπαθείς τάξεις της Γαλλίας που υποφέρουν, μιλάει τη γλώσσα τους”, αναφέρει η εφημερίδα.

Πολλές εφημερίδες αναφέρονται επίσης και στο ποσοστό του Ζαν-Λικ Μελανσόν και επισημαίνουν πως αν προσθέσει κανείς τα ποσοστά των υποψηφίων κατά της παγκοσμιοποίησης και της ΕΕ, το άθροισμα τους πλησιάζει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων.

“Ολάντ και Σαρκοζί θα προσπαθήσουν τώρα να προσελκύσουν ψηφοφόρους από τη μεγάλη δεξαμενή των δυσαρεστημένων”, εκτιμά η Tagesspiegel.

“Αν ο Σαρκοζί θέλει ακόμα να κερδίσει τον δεύτερο γύρο, θα πρέπει να κερδίσει ψήφους και από την ακροδεξιά, αλλά και από τον κεντρώο χώρο, κάτι που αποτελεί κατόρθωμα άνευ προηγουμένου στην πολιτική”, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Για τους Financial Times Deutschland, πρόκειται “κατ’αρχήν και πριν απ’όλα για μια ψήφο απόρριψης” εναντίον του Σαρκοζί. “Τι μεγάλη αποτυχία για έναν απερχόμενο αρχηγό κράτους να έχει αυτό το άσχημο αποτέλεσμα απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως ο Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία αποτελείτο από υπεκφυγές και ποτέ δεν κατάφερε πραγματικά να ενθουσιάσει τους οπαδούς του”, προσθέτει η εφημερίδα.

“Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Σαρκοζί”, σχολιάζει η ολλανδική οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ενώ η De Volkskrant επισημαίνει πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι αρκετά “προβλέψιμος” και πως “η έκπληξη της ημέρας” ήταν το αποτέλεσμα της Μαρίν Λεπέν.

Για την γαλλόφωνική βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Φρανσουά Ολάντ “βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι στο προεδρικό μέγαρο”. Όμως η αριστερά πρέπει να μετριάσει την χαρά της γιατί το Εθνικό Μέτωπο, αν και δεν κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο, προκάλεσε ένα νέο σοκ”.

“Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ο Σαρκοζί, ακόμα και αν στοχεύσει ακόμα πιο δεξιά απ’ ότι έκανε στον πρώτο γύρο θα μπορέσει να ανατρέψει την τάση, ελπίζοντας να κερδίσει τις ψήφους του Εθνικού Μετώπου. Το στοίχημα που κέρδισε το 2007 φαίνεται πέντε χρόνια αργότερα να έχει φτάσει στα όρια του. Προσεταιριζόμενος τις θέσεις του Μετώπου, απογοήτευσε τους οπαδούς του, οδηγώντας τους πιο σκληροπυρηνικούς δεξιούς ψηφοφόρους στην κοιτίδα τους”, εξηγεί η εφημερίδα.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης την “προσωπική νίκη” της Μαρίν Λεπέν που “μπορεί σήμερα να ελπίζει πως θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο και θα προσπαθήσει να ανανεώσει την δεξιά”.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν “δεν πρέπει να κοκκινίζει” για το ποσοστό του, συνεχίζει η εφημερίδα, αντίθετα τονίζει πως για τον Φρανσουά Μπαϊρού “η απογοήτευση είναι πικρή”.

“Μια οδυνηρή ήττα για τον Σαρκοζί που εμπιστεύεται την τύχη του στους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν”, γράφει η Il Corriere della Sera και στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει η La Repubblica: “ο Σαρκό υπολογίζει τώρα στους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου”. “Ο Ολάντ μπροστά, τυφώνας η Λε Πεν” είναι ο τίτλος σήμερα της ιταλικής εφημερίδας της αριστεράς La Repubblica που εκτιμά ότι ο Σαρκοζί “έφαγε χαστούκι στην κούρσα για το Μέγαρο των Ηλυσίων”, μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που σφραγίστηκε από ένα πρωτοφανές υψηλό ποσοστό της εθνικιστικής δεξιάς.

“Ο Ολάντ στο δρόμο για τη νίκη, κέρδισε τον πρώτο γύρο, μεγαλύτερη συμμετοχή από την προβλεπόμενη”, γράφει η σουηδική Dagens Nyheter.

Στη Δανία, η εφημερίδα Politiken εκτιμά πως “οι Γάλλοι κουράστηκαν με τον Σαρκοζί”. “Ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να υπολογίζει στη μαζική στήριξη των αριστερών ψηφοφόρων, ενώ ο πρόεδρος έχει το δύσκολο έργο να πείσει τους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν να τον ψηφίσουν”, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Παρίσι.

Τέλος, για το πρακτορείο Ritzau, “ο Ολάντ διεξήγαγε μια μετριοπαθή προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος να πετύχει μια νέα ομοφωνία στην γαλλική πολιτική. Ο απερχόμενος πρόεδρος αντίθετα ήταν πιο επιθετικός στέλνοντας ανάμεσα σε άλλα το μήνυμα ότι είναι ο μόνος που μπορεί να πετύχει την ανάκαμψη της οικονομίας και υποσχόμενος μια αυστηρή πολιτική απέναντι στους ξένους”.

Ανησυχία από τον Τύπο του Ισραήλ για στο ποσοστό της Μαρίν Λε Πεν

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ ο Τύπος εκφράζει ανησυχία για την άνοδο της Μαρίν Λε Πεν που απέσπασε ποσοστό 17.9% στον πρώτο γύρο, ένα θέμα που εξετάζουν εκτενώς οι εφημερίδες στις εσωτερικές σελίδες τους.

“Δύο στην κούρσα, μια η νικήτρια”, γράφει η εφημερίδα Maariv που χαρακτηρίζει την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, η οποία ωστόσο αποκλείστηκε από το δεύτερο γύρο, “νέα αρχηγό της αντιπολίτευσης”, ενώ η εφημερίδα Israel Hayom φέρει τον τίτλο “παρακάμφθηκαν στη δεξιά”, αναφερόμενη στους Ολάντ και Σαρκοζί.

“Το γεγονός ότι ένας στους πέντε Γάλλους ταυτίζεται με τις θέσεις της ακροδεξιάς παρότι αυτές καλύπτονται πίσω από το χαμογελαστό πρόσωπο μιας γυναίκας με μετριοπαθές ύφος, πρέπει να μας ανησυχεί ως Ισραηλινούς”, δήλωσε στην ιστοσελίδα ενημέρωσης Ynet ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γαλλία Ντάνιελ Σεκ.

“Ο κόσμος που ψήφισε μαζικά υπέρ της Λε Πεν με ρατσιστικά και αντισημιτικά κίνητρα και από το φόβο της ανεργίας ή της κρίσης του συστήματος κοινωνικής προστασίας, θα προσέλθει στις κάλπες στο δεύτερο γύρο;”, διερωτάται η Αβιράμα Γκολάν, αρθρογράφος της αριστερής εφημερίδας Haaretz που αναρωτιέται για την επιλογή τους ανάμεσα στον Ολάντ και τον Σαρκοζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιχείρηση… Λε Πεν! – Ολαντ και Σαρκοζί «γλυκοκοιτάζουν»… άκρα δεξιά!

Τα σαρώνουν ΟΛΑ-ντ οι σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις – Η Λε Πεν θα “τρομάξει” τους Γάλλους; – Οι δυο εβδομάδες που θα κρίνουν το μέλλον του Σαρκοζί

Μαρίν Λε Πεν: Η κόρη ξεπέρασε τον μπαμπά της

Θριαμβευτής ο Ολάντ – Κέρδισε με διάφορα κι έσπασε την ψυχολογία και την τελευταία ελπίδα του Σαρκοζί – Στοίχημα τώρα η νέα κατάσταση στην Ευρώπη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε