Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Μ.Ομπάμα θα πάει στην χώρα που έζησε παιδί!

REUTERS
Στη χώρα, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, αναμένεται να φθάσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Στην Ινδονησία αναμένεται να φθάσει σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα παραμείνει 24 ώρες στη χώρα, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
 
Πολλοί κάτοικοι της Ινδονησίας αποκαλούν χαϊδευτικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ “Anak Menteng” ή “Το Παιδί από το Μέντενγκ” από το όνομα της συνοικίας όπου έζησε από το 1967 ως το 1971 μετά το γάμο της μητέρας του με Ινδονήσιο.
 
Μία οργάνωση που αυτοαποκαλείται “Φίλοι του Ομπάμα” θα κάνει σήμερα πάρτι για το καλωσόρισμα του προέδρου, ο οποίος κάποτε ήταν γνωστός στους φίλους του στην Τζακάρτα ως “Μπάρι”.
 
“Θέλουμε να του ευχηθούμε ‘Selamat Datang’ [καλωσήλθες] στην Ινδονησία,” λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης “Φίλοι του Ομπάμα”, Ρον Μάλερς, αμερικανός που έχει γεννηθεί στην Ινδονησία.
 
Στο πάρτι θα παρευρεθούν πρώην συμμαθητές του Ομπάμα από το δημοτικό και θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και εδέσματα, είπε ο ίδιος.
 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια ενός αντίγραφου αγάλματος του Ομπάμα σε ηλικία δέκα ετών. Το πρωτότυπο βρίσκεται στο δημοτικό σχολείο όπου φοιτούσε ο Ομπάμα, στο Μέντενγκ.
 
Ο Ομπάμα έχει αναβάλει δύο φορές φέτος την επίσκεψή του στην Ινδονησία εξαιτίας προβλημάτων στο εσωτερικό των ΗΠΑ και πολλοί ινδονήσιοι αναρωτιούνταν αν και αυτή τη φορά θα τα καταφέρει.
 
Κατά τη σύντομη επίσκεψή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί αύριο Τετάρτη το μεγαλύτερο τέμενος της Ινδονησίας, το Istiqlal, και να εκφωνήσει ομιλία στο πανεπιστήμιο της Ινδονησίας.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρτι Ναταλεγκάουα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας περιόδου στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
 
“Όπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ επιθυμούν να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με την Ινδονησία σαν ισότιμο εταίρο, μία συνεργασία με προοπτική”, δήλωσε ο Ναταλεγκάουα.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, μαζί με την αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον, συμφώνησαν σε συνάντησή τους το Σεπτέμβριο να σχηματίσουν μία κοινή υπουργική επιτροπή με στόχο ως υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών να πραγματοποιούν τακτικά συναντήσεις.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Πουρνόμο Γιουστζιαντόρο, δήλωσε ότι το υπουργείο του επιδιώκει συνεργασία με τις ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, που θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση αξιωματούχων και τη χρηματοδότηση του στρατού.
 
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ανακοίνωσε τον Ιούλιο στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τζακάρτα ότι οι ΗΠΑ θα άρουν την απαγόρευση που ίσχυε επί μία δεκαετία για συνεργασία με τις ειδικές δυνάμεις της Ινδονησίας, τις Kopassus.
 
Η απαγόρευση είχε τεθεί σε εφαρμογή εξαιτίας των καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ειδικές δυνάμεις.
 
Ο ινδονησιακός στρατός και ειδικά οι Kopassus έχουν βεβαρημένο παρελθόν παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ανατολικό Τιμόρ, τη Δυτική Παπούα και το Ατσεχ.
 
Ωστόσο, οι Kopassus παραμένουν μία δύναμη με μεγάλη πολιτική επιρροή. Πολλοί από τους προβεβλημένους πολιτικούς της χώρας είναι πρώην αξιωματούχοι των ειδικών δυνάμεων.
 
Ομως, ένα νέο βίντεο, που δείχνει το βασανισμό ανδρών από την Παπούα έχει επαναφέρει το θέμα των παραβιάσεων στο προσκήνιο με αφορμή την επίσκεψη του Ομπάμα.
 
Ανθρωπιστικές οργανώσεις αντέδρασαν με οργή, λέγοντας ότι οι Kopassus εξακολουθούν να υποθάλπουν στους κόλπους τους αξιωματούχους ενόχους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 
Το βίντεο, το οποίο φαίνεται να έχει τραβήξει με το κινητό του τηλέφωνο ένας από τους ανακριτές του στρατού, έχει ημερομηνία 30 Μαϊου του 2010.
 
Ομως δεν φαίνεται καθαρά ποιά μονάδα των ινδονησιακών ειδικών δυνάμεων εμπλέκεται.
 
“Οι ΗΠΑ δείχνουν πολύ επιφυλακτικές στο ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας με την Ινδονησία και ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι η Παπούα”, λέει ο Αντι Γουϊντζατζάντο, αναλυτής θεμάτων ασφαλείας στο πανεπιστήμιο της Ινδονησίας.
 
Κι αυτό που κάνει ακόμη πιο ευαίσθητο το θέμα είναι ότι πολλοί ινδονήσιοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά- ειδικά μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και κυρίως το σκάνδαλο του Αμπού Γράιμπ.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε