Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

O μικρός αδερφός είναι ο μεγάλος νικητής στη Βρετανία

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία εξέλεξε τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ, ως νέο ηγέτη του έπειτα από μία ψηφοφορία με αγωνία μέχρι το τέλος.

Ο Εντ, 40 ετών, νίκησε το μεγαλύτερο αδελφό του Ντέιβιντ, πρώην υπουργό Εξωτερικών, με πολύ μικρή διαφορά, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του κεντροαριστερού κόμματος. Διαδέχεται τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν που παραιτήθηκε έπειτα από την ήττα του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου, αφού παρέμεινε για 13 χρόνια στην εξουσία.

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ είχε την εύνοια των κεντρώων του κόμματος, ενώ ο Εντ έχει ελαφρώς πιο αριστερές απόψεις και κέρδισε την υποστήριξη των μεγάλων συνδικάτων που βοηθούν στη χρηματοδότηση του κόμματος. Ο Εντ Μίλιμπαντ κέρδισε στον τέταρτο γύρο της ψηφοφορίας, με μία διαφορά λίγο πάνω από 1%, για να κλέψει το βραβείο που φαινόταν να κερδίζει ο μεγαλύτερος αδελφός του στο μεγαλύτερο μέρος της εκστρατείας για την ηγεσία.

“Ντέιβιντ, σε αγαπώ τόσο πολύ ως αδελφό και έχω τόσο ασυνήθιστο σεβασμό για την εκστρατεία που κάνεις, τη δύναμη και την ευγλωττία που επέδειξες”, ανέφερε ο Εντ σε ένα εγκάρδιο μήνυμα προς τον αδελφό του. “Θα πρέπει να ενώσω αυτό το κόμμα και θα το κάνω”, είπε ο νικητής, που έφθασε στη νίκη χάρη στην ισχυρή υποστήριξη των συνδικάτων, ενώπιον των μαχητικών υποστηρικτών του κόμματος που συγκεντρώθηκαν για το ετήσιο συνέδριό τους στη βορειοδυτική πόλη Μάντσεστερ. “Σήμερα ξεκινά η εργασία της νέας γενιάς”, είπε.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών του νέου ηγέτη θα βρεθεί η μάχη κατά των μεγάλων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που σχεδιάζει ο κυβερνών συνασπισμός και που σύμφωνα με τους Εργατικούς απειλούν τις δημόσιες υπηρεσίες και θα πλήξουν πολύ περισσότερο τους φτωχούς.

Ο συνασπισμός των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων, που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου, επιρρίπτει στους Εργατικούς την ευθύνη για το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας σε περίοδο ειρήνης και δηλώνει πως πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση για το ξερίζωμά του, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Βρετανία.

Ο νικητής των εκλογών, Εντ, θα έχει δύο ημέρες για να προετοιμάσει την ομιλία που θα εκφωνήσει μεθαύριο, στο συνέδριο του κόμματος στο Μάντσεστερ. Θα έχει επίσης 25 ημέρες για να στήσει μια σκιώδη κυβέρνηση και να προετοιμάσει τη στρατηγική επίθεσης στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία θα ανακοινώσει στις 20 Οκτωβρίου ότι προτίθεται να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.

 
Χθες, οι Εργατικοί επέλεξαν τον Κεν Λίβινγκστον ως υποψήφιο για τη δημαρχία του Λονδίνου και αντίπαλο του νυν δημάρχου, του Συντηρητικού Μπόρις Τζόνσον. Ο «Κόκκινος Κεν» ήταν δήμαρχος Λονδίνου ως το 2008. Οι δημοτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το 2012, χρονιά διεξαγωγής και των Ολυμπιακών Αγώνων στη βρετανική πρωτεύουσα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε