Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Μίκυ, η Μίνι και το Ισλάμ

Ασπάστηκαν το ισλάμ ο Μίκυ και η Μίνι; Τι κρύβεται πίσω από ένα σκίτσο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων;

Η ιστορία στην οποία εμπλέκεται ο αιγύπτιος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Ναγκίμπ Σαουίρις, γνωστός μας από τη συμμετοχή που είχε στην Wind Hellas, είναι ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ. Οι άλλοι πρωταγωνιστές της είναι… ο Μίκυ και η Μίνι Μάους και τα ισλαμικά κινήματα της «νέας Αιγύπτου».
 
Ολα ξεκίνησαν από ένα σκίτσο των διάσημων ποντικών του Ουώλτ Ντίσνεϋ που κυκλοφορούσε στο Διαδίκτυο και ο πλούσιος επιχειρηματίας «ανέβασε» στον λογαριασμό του στο twitter. Ο Μίκυ εμφανιζόταν με γενειάδα και κελεμπία και η Μίνι με το πρόσωπό της καλυμμένο και φορώντας μαντίλα από την οποία ξεπρόβαλλαν τα στρογγυλά αυτιά και ο χαρακτηριστικός ροζ φιόγκος της. «Ηταν ένα αθώο αστείο», εξήγησε ο 57χρονος κόπτης επιχειρηματίας, που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του και από την αρχή των διαδηλώσεων, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε ταχθεί εναντίον του καθεστώτος.
 
«Είναι μια ύβρις, προσβάλλει το Ισλάμ», απάντησαν δεκάδες άνθρωποι σε διάφορους ιστότοπους και δημιούργησαν σελίδες στο facebook με τίτλο «Μποϊκοτάρετε τον Σαουίρις» (και τη Mobinil, την εταιρεία του κινητής τηλεφωνίας). Παρ’ όλο που ο επιχειρηματίας «κατέβασε» αμέσως τα σκίτσα και ζήτησε πολλές φορές συγγνώμη, 14 ισλαμιστές δικηγόροι, οι οποίοι συνδέονται με τον Μαχμούντ Ισμαήλ, αρχηγό των υπερσυντηρητικών σαλαφιστών στην Αίγυπτο, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον του. Και ο γενικός εισαγγελέας του Καΐρου αποφάσισε να δώσει συνέχεια στην υπόθεση.
 
Ο Ναγκίμπ είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους του δισεκατομμυριούχου Ονσι Σαουίρις και πρόεδρος του ομίλου Orascom, τον οποίο είχε ιδρύσει ο πατέρας του και ο οποίος απασχολεί σήμερα 20.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο. Μετά την εξέγερση κατά του καθεστώτος, ίδρυσε τον Απρίλιο το φιλελεύθερο κόμμα «Ελεύθεροι Αιγύπτιοι». «Είναι κρίμα που ο Σαουίρις υπέκυψε έτσι σε μια ομάδα τρομοκρατών που έχουν στόχο να ανατρέψουν την κρατική διοίκηση. Θα έπρεπε να τους καταγγείλει αυτός για συκοφαντία», έγραψε η δημοσιογράφος Μέρι Γιούσεφ στην εφημερίδα «Αλ Μάσρι Αλ Γιουμ».
 
Αλλοι ωστόσο υποστηρίζουν σε ιστότοπους πως «άλλο η ελευθερία της έκφρασης, άλλο η έλλειψη σεβασμού». Μερικοί ρωτάνε αν «η σημερινή περίοδος, που έχει ενισχυθεί η ένταση ανάμεσα σε κόπτες και μουσουλμάνους, είναι η κατάλληλη για τέτοιου είδους “αστεία”», πολύ περισσότερο που στη χώρα αυξάνεται η επιρροή των σαλαφιστών. Και ένα από τα κόμματα που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατήγγειλε την Κυριακή τον Σαουίρις για κάτι πολύ σοβαρότερο από την υπόθεση του Μίκυ και της Μίνι – για τις σχέσεις του με το παλιό, διεφθαρμένο καθεστώς και για «συσσώρευση πλούτου χάρη στις ειδικές σχέσεις του με τον πρώην Ραΐς».
 
 
 
Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε