Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο Μπερλουσκόνι με μακιγιάζ και λίφτινγκ;

Ψεύτικο χαμόγελο και μπόλικο μέικ απ ακόμη και στην Σύνοδο της ΕΕ; Ίσως. Ποιος ξέρει. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε λίφτινγκ και βάζει μέικ απ κάθε πρωί για να είναι φρέσκος και ωραίος; Ίσως. Τουλάχιστον αυτό δηλώνουν πολιτικοί του αντίπαλοι απαντώντας έτσι στα πικρόχολα σχόλια του.

 

Δύο ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βλέπει τα ποσοστά της αποδοχής του να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό και τα εσωκομματικά χτυπήματα να πολλαπλασιάζονται. Με αυτά τα δεδομένα, τα προσβλητικά σχόλια που εξαπέλυσε κατά της Μερτσέντες Μπρέσο ήταν περίπου αναμενόμενα. Και η απάντηση της προέδρου του Πιεμόντε άμεση.
 
Τον Οκτώβριο του 2009 ήταν η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρόζα Μπίντι αυτή που σε ένα πολιτικό τοκ σόου άκουσε τον Ιταλό πρωθυπουργό να τη χαρακτηρίζει «πιο όμορφη απ΄ ό,τι έξυπνη». Προχθές, ήταν η σειρά της προέδρου της περιφέρειας του Πιεμόντε. «Ξέρετε γιατί η Μπρέσο είναι πάντα κακοδιάθετη;», ρώτησε το κοινό σε μια συγκέντρωση.
 
Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος: «Γιατί όταν σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι της, κοιτάζεται στον καθρέφτη για να μακιγιαριστεί και βλέπει τον εαυτό της. Κι έτσι καταστρέφει την ημέρα της». Η 65χρονη Μερτσέντες Μπρέσο ανταπέδωσε αμέσως: «Έχω πάντοτε καλή διάθεση. Κι όσο για το μέικ απ, δεν χρησιμοποιώ πολύ. Δεν χρειάζομαι τόσο όσο ο Μπερλουσκόνι. Είμαι νέα, σε καλή φόρμα και δεν έχω κάνει λίφτινγκ». Όπως και στην περίπτωση της Μπίντι, τα σχόλια κατά της Μπρέσο προκάλεσαν ένα κύμα οργής κατά του Μπερλουσκόνι, με την αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει τον Ιταλό πρωθυπουργό «χυδαίο φαλλοκράτη».
 
 
Με τα προσβλητικά σχόλια που εξαπολύει χάριν αστεϊσμού, ο Καβαλιέρε κινδυνεύει να απολέσει οριστικά το κύμα συμπάθειας που είχε προκαλέσει προς το πρόσωπό του η επίθεση που είχε δεχθεί στο Μιλάνο τα Χριστούγεννα από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα και να πληρώσει αυτήν την απώλεια στις κάλπες. Ο Λαός της Ελευθερίας (ΡDL), του οποίου ηγείται, ήλπιζε στις μεθαυριανές περιφερειακές εκλογές να αποσπάσει από τον έλεγχο της Κεντροαριστεράς τουλάχιστον πέντε από τις 13 περιφέρειες. 

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν ότι η αποδοχή των Ιταλών ψηφοφόρων προς τον Καβαλιέρε βρίσκεται μόλις στο 44%, το χαμηλότερο ποσοστό από την επανεκλογή του το 2008, και ότι το κόμμα του θα κερδίσει μόνο την περιφέρεια της Καλαβρίας, χάνοντας όμως την περιφέρεια της Λάτσιο.

 
Η Κεντροαριστερά δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ενισχυμένη από τις κάλπες αναμένεται να βγει και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, για την οποία οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι θα ξεπεράσει το 10% πανεθνικά. Ο Μπόσι έσπευσε να ρίξει μια «τουφεκιά» κατά του συμμάχου του χαρακτηρίζοντας «ερασιτέχνες» τα στελέχη του κόμματος του Μπερλουσκόνι με αφορμή την εκπρόθεσμη κατάθεση της λίστας των υποψηφίων για την περιφέρεια του Λάτσιο.
 
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Μπερλουσκόνι επιχείρησε να αντιστρέψει το κλίμα με μια διαδήλωση των οπαδών του στη Ρώμη υπό το σύνθημα «Η αγάπη νικάει πάντα τον φθόνο και το μίσος». Κι εκεί, όμως, τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός του κόμματός του επιστράτευσε πούλμαν από τις γειτονικές επαρχίες για τη μεταφορά οπαδών και πλήρωσε εισιτήρια σε τρένα, η συμμετοχή κινήθηκε κάτω του αναμενόμενου. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο βασικός του σύμμαχος και πρόεδρος της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι προτίμησε να μην παραστεί στη διαδήλωση προφασιζόμενος φόρτο εργασίας στο κοινοβούλιο.

 
«Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές για να καταλάβουμε τον βαθμό υποστήριξης προς τον Μπερλουσκόνι αλλά και τον συσχετισμό δυνάμεων στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς», επισημαίνει ο Τζέιμς Ουόλστον, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης.
 
Το πιθανότερο είναι, πάντως, ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος ο Καβαλιέρε θα ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε