Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Μπερλουσκόνι, πάντως, την πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης

ΦΩΤΟ REUTERS

Μόνο ανακούφιση ένιωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακούγοντας πως 317 βουλευτές του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης!

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, με την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να παίρνει ακόμη μια ευκαιρία και το Σώμα να εγκρίνει συγχρόνως δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη.

317 βουλευτές εκφράστηκαν υπέρ της κυβέρνησης του «καβαλιέρε», 293 κατά και 2 επέλεξαν την αποχή.

Ήταν το πρώτο εμπόδιο της εβδομάδας που κατάφερε να ξεπεράσει ο Μπερλουσκόνι και τώρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας.

Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ζητήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά την ανάληψη καθηκόντων των νέων υπουργών και υφυπουργών που επελέγησαν από τον Μπερλουσκόνι.

Πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα των λεγόμενων «υπεύθυνων», η οποία συγκροτήθηκε προς στήριξη της κυβέρνησης μετά την απόφαση του προέδρου της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι και συνεργατών του να εγκαταλείψουν την κεντροδεξιά πλειοψηφία.

Είναι σαφές πάντως ότι ο Μπερλουσκόνι περνά μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική φάση: ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι έχει ζητήσει να μεταφερθούν στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία, να σταματήσει η χώρα να μετέχει στις επιχειρήσεις του NATO στη Λιβύη και να αποφασισθεί η άμεση μείωση των φόρων.

Οι συνεργάτες του Μπερλουσκόνι προσπαθούν να πετύχουν έναν δύσκολο συμβιβασμό και κάνουν λόγο για παραμονή των υπουργείων στην Ρώμη και για την δυνατότητα, παράλληλα, να ανοίξουν μερικά γραφεία και αντιπροσωπείες τους στις βόρειες περιφέρειες.

«Μια ανώφελη κίνηση, που θα καταφέρει μόνο να σπαταλήσει δημόσιο χρήμα», σχολιάζει η κεντροαριστερά.

Όσο για την αποστολή στην Λιβύη, οι όποιες δεσμευτικές αποφάσεις αναβλήθηκαν για τις 6 Ιουλίου, όταν πρόκειται να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Αναφορικά με τη μείωση των φόρων, όλοι γνωρίζουν ότι αποτελεί επιθυμία του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι. Αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα κατά την παρέμβασή του στην γερουσία και να υποσχεθεί ότι θα καταφέρει να συνδυάσει ανάπτυξη, εξυγίανση και μείωση των φόρων.

Στρατηγική που πρέπει όμως να λάβει υπόψη της και τις προθέσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος πιέζει για την άμεση έγκριση μέτρων λιτότητας συνολικού ύψους σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αίσθηση πολλών αναλυτών είναι ότι ο «Καβαλιέρε», θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια παράταση μέχρι το θθινόπωρο, όταν αναμένεται να προκύψουν και πάλι σημαντικά προβλήματα με την Λέγκα του Βορρά σε ό,τι αφορά την στρατηγική και τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Δεν ξέρουμε αν ο Μπερλουσκόνι θα είναι και πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός”

“Γυμνός” στο ίντερνετ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο Μπερλουσκόνι έφαγε και δεύτερο χαστούκι

Ακόμη μια ήττα για τον Σίλβιο – Στο 57% η συμμετοχή στα δημοψηφίσματα

Νέα δίκη για το «Ρούμπι-γκέιτ», απόντος του Μπερλουσκόνι

«Χαστούκι» Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο – Στο τραπέζι οι πρόωρες εκλογές

Όταν ο Μπερλουσκόνι είπε τον… πόνο του στον Ομπάμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε