Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Μπερλουσκόνι ζητά την παραίτηση Φίνι

ΦΩΤΟ REUTERS

Να παραιτηθεί από την προεδρία της Βουλής πρόκειται να ζητήσει από τον Τζιανφράνκο Φίνι ο «καβαλιέρε».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα καταθέσει το αίτημά του στον πρόεδρο της χώρας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο. Η απόφαση να ζητηθεί από τον Φίνι να παραιτηθεί του αξιώματός του ελήφθη κατά τη συνάντηση που είχε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον αρχηγό της Λέγκας, Ουμπέρτο Μπόσι.

Σε κοινό τους ανακοινωθέν, οι δύο ισχυροί άνδρες της ιταλικής κυβέρνησης, τονίζουν ότι «οι δηλώσεις του Τζανφράνκο Φίνι αποδεικνύουν ότι λειτουργεί με τρόπο εχθρικό προς την κυβερνητική πλειοψηφία και απόλυτα ασύμβατο με τον ρόλο του προέδρου της Βουλής, που πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμεροληψία».

Σε ομιλία του την περασμένη Κυριακή ο Φίνι υπογράμμισε ότι το κεντροδεξιό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας», πλέον, δεν υπάρχει και χρειάζεται μια νέα, συνολική συμφωνία, για να συνεχισθεί το κυβερνητικό έργο. Κατηγόρησε επίσης τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για αυταρχική διαχείριση της εξουσίας.

«Αποφασίσαμε να συναντήσουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι για να υποβάλουμε την παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά για να ζητήσουμε να αλλάξει ο πρόεδρος της Βουλής», δήλωσε ο Ουμπέρτο Μπόσι.

Ο στενός συνεργάτης του Φίνι, όμως, Ίταλο Μποκίνο, απάντησε άμεσα ότι κάτι τέτοιο είναι πολιτικά απαράδεκτο αλλά και συνταγματικά ανέφικτο, διότι θα παραβίαζε την αυτονομία των διάφορων κρατικών εξουσιών.

Οι παρατηρητές, σχολιάζουν ότι πρόκειται, πλέον, για «πόλεμο νεύρων»: από τη μια ο Φίνι θέλει να αποδυναμώσει τον Μπερλουσκόνι, χωρίς να δηλώσει, όμως, ευθέως, ότι παύει να στηρίζει την κυβέρνηση. Από την άλλη, ο καβαλιέρε και η Λέγκα, προσπαθούν να περιορίσουν τις πολιτικές φιλοδοξίες του προέδρου της Βουλής, ζητώντας του, καθημερινά και χωρίς περιστροφές, πλέον, να εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται, κατά συνέπεια, σχεδόν αναπόφευκτες. Ο Μπόσι δήλωσε ότι οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν πριν το τέλος του έτους. Ο ιταλικός Τύπος, όμως, θεωρεί πιο πιθανή μια αναβολή, μέχρι την άνοιξη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε