Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Μπλερ… πληρώνει τις τύψεις για το Ιράκ

EUROKINISSI
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δίνει σε βετεράνους του πολέμου 5,6 εκατ. ευρώ από τα υπό έκδοση απομνημονεύματά του

Την υστεροφημία του μέσω της φιλανθρωπίας φροντίζει ο Τόνι Μπλερ δωρίζοντας τα έσοδα των υπό έκδοση απομνημονευμάτων του σε τραυματίες βρετανούς βετεράνους του πολέμου στο Ιράκ. Αυτό υποστηρίζουν πρώην συνεργάτες, ακόμη και μέλη του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο οποίος θα εκχωρήσει τα 4,6 εκατ. στερλίνες (5,6 εκατ. ευρώ) που έλαβε ως προκαταβολή, καθώς και τα μελλοντικά συγγραφικά δικαιώματα, στη Royal Βritish Legion, οργάνωση που βοηθάει οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά όσους υπηρέτησαν ή υπηρετούν στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.
 
Εκπρόσωπος του κ. Μπλερ διέψευσε τις σχετικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν ανωνύμως στον Τύπο, τονίζοντας ότι η πρόθεση του συγγραφέα είναι ευγενής. «Με τη χειρονομία αυτή επιθυμεί να αναδείξει τις τεράστιες θυσίες που κάνουν οι ένστολοι Βρετανοί για την ασφάλεια τόσο του λαού μας όσο και του πλανήτη» δήλωσε.
 
Πρώην κορυφαίοι υπουργοί θεωρούν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί προσπάθεια του κ. Μπλερ να διασώσει το κύρος του, το οποίο έχει πληγεί από το 2007, όταν αποχώρησε από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός- ο οποίος είχε δηλώσει «θα λογοδοτήσω στον Δημιουργό μου» για τα θύματα του πολέμου- επικρίνεται έντονα για δύο πράγματα: την εισβολή στο Ιράκ και τον τρόπο με τον οποίο «κυνηγάει το χρήμα» αφότου εγκατέλειψε την πολιτική.
 
Φίλοι του κ. Μπλερ υποστήριξαν μιλώντας ανωνύμως στους «Τimes» του Λονδίνου ότι είχε αποφασίσει να δωρίσει σε κάποιον στρατιωτικό σκοπό τα έσοδα του βιβλίου προτού ακόμη γράψει την πρώτη λέξη.
 
Ωστόσο η βρετανική εφημερίδα αμφισβητεί έντονα τον ισχυρισμό αυτόν και επικαλείται άλλες πηγές από το περιβάλλον του, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση ελήφθη πολύ αργότερα σε μια προσπάθεια τόσο το βιβλίο όσο και ο συγγραφέας του να τύχουν καλύτερης αποδοχής από το κοινό. Οι επικριτές του κ. Μπλερ όσον αφορά το Ιράκ αποκαλούν τη δωρεά «ματωμένα χρήματα».
 
Ολόκληρο το ποσό θα διοχετευθεί σε ένα κέντρο που βοηθά την αποκατάσταση των τραυματισμένων στρατιωτών. «Ο Τόνι προφανώς αισθάνεται την ανάγκη να κάνει κάτι για το όνομά του. Η Royal Βritish Legion είναι ένας καλός αποδέκτης της δωρεάς του λόγω των απωλειών και των τραυματισμών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν» φέρεται να δήλωσε (ανωνύμως) πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Μπλερ.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύεται ότι έχει συγκεντρώσει περιουσία που ξεπερνά τα 15 εκατ. στερλίνες (18,3 εκατ. ευρώ), κυρίως μέσω ενός συμβολαίου με την επενδυτική τράπεζα JΡ Μorgan, αλλά και από συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τον ασφαλιστικό κολοσσό Ζurich, καθώς και από τις ομιλίες του ανά τον κόσμο για καθεμία από τις οποίες αμείβεται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώπερισσότερα απ΄ όσα ο επίσης «επαγγελματίας ομιλητής» πρώην πρόεδροςτων ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον .
 
Κυκλοφορούν έντονες φήμες περί διαμαρτυριών που θα διοργανωθούν στις εκδηλώσεις παρουσίασης των απομνημονευμάτων του κ. Μπλερ «Α journey» («Ενα ταξίδι»), το οποίο θα βγει στα βιβλιοπωλεία τον Σεπτέμβριο. Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού πιστεύει ότι η δωρεά θα μετριάσει τις διαμαρτυρίες.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε