Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ο Μπους κυκλοφορεί τα απομνημονεύματά του – Φυλαχτείτε!

Μια εικόνα χιλίες λέξεις. Ουδέν σχόλιο. ΦΩΤΟ REUTERS
Μια εικόνα χιλίες λέξεις. Ουδέν σχόλιο. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο τέως ένοικος του Λευκού Οίκου επιχειρεί να αποκαταστήσει την εικόνα του στα απομνημονεύματά του που κυκλοφορούν τη Δευτέρα. Πολλοί λένε πως γενικά θα έχει…γέλιο!

Και όμως: υπήρξε μια στιγμή που ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους ο νεότερος σκέφτηκε να απολύσει τον… Ντικ Τσένι! Το αποκαλύπτει ο ίδιος ο κ. Μπους στα απομνημονεύματά του, με τίτλο «Decision Ρoints», τα οποία θα εκδοθούν τη Δευτέρα. Το 2003 ο πανίσχυρος τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε προσφερθεί να παραιτηθεί, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον Μπους να επιλέξει άλλον υποψήφιο για την αντιπροεδρία στις εκλογές του 2004.
 
Ο τέως πρόεδρος γράφει ότι εξέτασε στα σοβαρά αυτήν την πιθανότητα διότι «αν και ο Τσένι είχε βοηθήσει σε σημαντικά θέματα της πολιτικής μας» είχε γίνει στόχος επικρίσεων από τα μέσα ενημέρωσης και την Αριστερά. «Η αποδοχή της παραίτησης θα συνέβαλλε στο να φανεί ότι εγώ έχω τον έλεγχο» γράφει. Τελικά, και αφού ζήτησε τη γνώμη των συμβούλων του, αποφάσισε να «κρατήσει» τον Τσένι διότι «εκτιμούσε τη σταθερή στάση του».
 
Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύουν οι «Νew Υork Τimes» το βιβλίο είναι γεμάτο ανέκδοτα και παρασκηνιακές πληροφορίες από τα οκτώ χρόνια της προεδρίας του που άρχισαν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τελείωσαν με την οικονομική κρίση, κατά την οποία «αισθάνθηκε ως καπετάνιος πλοίου που βυθίζεται».
 
Αν και το βιβλίο του αποτελεί σαφή απόπειρα να αποκαταστήσει την εικόνα του, αφού εγκατέλειψε την προεδρία με μόλις 30% ποσοστό αποδοχής του, θεωρεί ότι θα παρέλθουν δεκαετίες προτού κριθεί η θητεία του στην προεδρία. «Οποια και αν είναι η ετυμηγορία για την προεδρία μου, είμαι ικανοποιημένος που δεν θα είμαι παρών για να την ακούσω» γράφει.
 
Αν και δεν προχωρεί σε κριτική του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικρίνει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπους, απορρίπτει τις κατηγορίες που διατυπώνονται επί σειρά ετών τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικανούς ότι κατασπατάλησε το δημοσιονομικό πλεόνασμα που άφησε ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπιλ Κλίντον.
 
Στο βιβλίο του ο Μπους περιγράφει τον εθισμό του στο αλκοόλ, μια παρεκτροπή του σε κατάσταση μέθης σε συναυλία του Γουίλι Νέλσον και την ερώτηση που απηύθυνε, επίσης μεθυσμένος, κατά τη διάρκεια δείπνου με τους γονείς του σε μια γυναίκα: «Λοιπόν, πώς είναι το σεξ μετά τα 50;». Οταν ίδιος έγινε 50 ετών, η ίδια γυναίκα τού το ανταπέδωσε: «Λοιπόν, Τζορτζ, πώς είναι;».
 
Για την αντίδρασή του στην καταστροφή του τυφώνα Κατρίνα, για την οποία επικρίθηκε πολύ, ο Μπους ομολογεί ότι δεν μπόρεσε να μεταδώσει την ανησυχία του για τα θύματα, πολλά από τα οποία ήταν μαύροι. Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν τότε εναντίον του για ρατσισμό «ήταν η χειρότερη στιγμή της προεδρίας μου. Το ίδιο αισθάνομαι και σήμερα» γράφει.
 
Ο Τζορτζ Μπους γράφει ότι «έγιναν σφάλματα» στη διαχείριση της υπόθεσης του Ιράκ, δεν κάνει όμως αυτοκριτική για την παράνομη εισβολή στη χώρα, χωρίς εντολή του ΟΗΕ. Εκφράζει ωστόσο οργή για το ότι δεν βρέθηκαν τα θρυλούμενα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Σαντάμ Χουσεΐν, παρά τις (ψευδείς, όπως αποδείχθηκαν) διαβεβαιώσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. «Κανείς δεν σοκαρίστηκε ή εξοργίστηκε περισσότερο από εμένα όταν δεν βρήκαμε τα όπλα. Είχα ναυτία κάθε φορά που το σκεφτόμουν. Ακόμη την έχω» γράφει ο Μπους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε