Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Μπρέϊβικ στο δικαστήριο – Οι συγγενείς στον τόπο του μακελειού

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι τον περασμένο μήνα σκότωσε 77 ανθρώπους σε δύο επιθέσεις στο Όσλο και στο νορβηγικό νησί Ουτόγια, εμφανίστηκε σήμερα και πάλι ενώπιον δικαστηρίου.

Η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησής του και γίνεται κεκλεισμένων των θυρών κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας, που δηλώνει ότι θέλει να αποφύγει ο Μπράιβικ να επικοινωνήσει με πιθανούς συνεργούς του. Μέχρι στιγμής πάντως η αστυνομία εκτιμά ότι ο Μπράιβικ έδρασε μόνος του.

Η αστυνομία θα ζητήσει την παράταση της κράτησης του Μπράιβικ σε απομόνωση. Το όριο των τεσσάρων εβδομάδων για την κράτηση σε απομόνωση πρόκειται να λήξει την Δευτέρα.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι συνθήκες απομόνωσης του της επιτρέπουν να διαπιστώσει τι ακριβώς συνέβη.

Παράλληλα σε απόσταση σχεδόν 40 χιλιομέτρων από το δικαστήριο, στο νησί Ουτόγια, περίπου 500 συγγενείς των θυμάτων του Μπράιβικ συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τα θύματα και να ενημερωθούν από την αστυνομία για το πώς και πού ακριβώς σκοτώθηκαν οι οικείοι τους.

Οι συγγενείς μεταφέρονται με ειδική βάρκα - γέφυρα

Οι συγγενείς πατάνε για πρώτη φορά πόδι στον τόπο της τραγωδίας ΦΩΤΟ REUTERS

Χθες Πέμπτη η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο δύο τηλεφωνικών κλήσεων που έκανε ο Μπράιβικ στην αστυνομία ενώ πυροβολούσε, κυρίως εφήβους, στο Ουτόγια.

Στο πρώτο τηλεφώνημα ο Μπράιβικ αποκάλεσε τον εαυτό του “διοικητή” του “νορβηγικού αντικομουνιστικού κινήματος αντίστασης” και εξέφρασε την επιθυμία του να “παραδοθεί” προτού διακοπεί η συνομιλία.

Στο δεύτερο τηλεφώνημα ο Μπράιβικ λέει ότι επιθυμεί να παραδοθεί τώρα που “ολοκλήρωσε την επιχείρησή του”.

“Είμαι έτοιμος να παραδοθώ στην Δέλτα,” είπε, αναφερόμενος στην ειδική δύναμη επέμβασης που τον συνέλαβε.

Η αστυνομία επιχείρησε να επιστρέψει το τηλεφώνημα στον Μπράιβικ αλλά εκείνος δεν απάντησε. Ταυτόχρονα νέοι που βρίσκονταν στο νησί τηλεφωνούσαν απεγνωσμένα στην αστυνομία για να καταγγείλουν ότι δέχονται επίθεση από ένοπλο. Η αστυνομία τους πρότεινε να παραμείνουν ψύχραιμοι και να προσποιηθούν τους νεκρούς.

Από την ημέρα των επιθέσεων η νορβηγική αστυνομία έχει επικριθεί έντονα για τον τρόπο αντίδρασής της στην επίθεση. Οι συγγενείς των θυμάτων και ο Τύπος καταγγέλλουν ότι η αντίδραση της αστυνομίας ενδεχομένως ήταν πολύ αργή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσες ζωές μπορούσαν να έχουν σωθεί σε 26 λεπτά; Τόσο άργησαν να συλλάβουν τον Μπρέιβικ

Και βόμβα 1,5 τόνου στο… «οπλοστάσιο» του Μπρέιβικ

Χωρίς φράκο στο δικαστήριο ο μακελάρης της Νορβηγίας

Δεν πήρε στα σοβαρά η αστυνομία τα 10 τηλεφωνήματα του Μπρέιβικ;

Ξύπνησε ο εφιάλτης στην Ουτόγια – Επι 8 ώρες ο Μπρέιβικ έδειχνε πώς έσπειρε το θάνατο – Συγκλονιστικό βίντεο

Βιντεοσκόπησε το μακελειό ο Μπρέιβικ; – Ψάχνουν εναγωνίως την κάμερά του


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε