Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο μυστικός διάλογος του Ομπάμα με τον Μεντβέντεφ

Η οπωσδήποτε ασυνήθιστα ‘ευθεία’ δήλωση Ομπάμα, προς τον Μεντβέντεφ, καταγράφηκε, την ώρα που οι δύο πρόεδροι βρέθηκαν ο ένας πλησίον του άλλου στη Σεούλ, την παραμονή της διεθνούς διάσκεψης για τα πυρηνικά.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα “συνελήφθη” σήμερα από τα “ανοικτά” δημοσιογραφικά μικρόφωνα, να διαβεβαιώνει τον απερχόμενο Ρώσο ομολόγό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι, θα έχει “περισσότερη ευελιξία” στο χειρισμό των θεμάτων που προκαλούν αμφισβητήσεις, όπως είναι αυτό της αντιπυραυλικής άμυνας, “κατά τη μετεκλογική περίοδο, στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, που παραδίδει καθήκοντα την 7η Μαΐου, υποσχέθηκε μάλιστα στον αμερικανό ομόλογό του Ομπάμα να διαβιβάσει αυτό το μήνυμά του, “για περισσότερη ευχέρεια χειρισμών στο χρονικό διάστημα μετά την 6η Νοεμβρίου”, γυρίζοντας στη Μόσχα στον εκλεγμένο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι πιθανόν, μάλιστα, ότι οι δύο ηγέτες δεν είχαν καν τη βεβαιότητα, ότι η συνομιλία τους θα καταγραφόταν από τα δημοσιογραφικά μικρόφωνα, που οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν αφήσει στην αίθουσα, όπου έγινε η συνάντησή τους, από κοινού πάντως με μια τηλεοπτική κάμερα σε λειτουργία, για λογαριασμό πολλών αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων.

Παρ’ ότι η μαγνητοφώνηση έχει κάποια ελαττώματα, ακούγεται, εντούτοις, πολύ καθαρά ο πρόεδρος Ομπάμα, να ζητεί ‘εξτρά’ χρόνο στον πρόεδρο Μεντβέντεφ–ιδίως στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας–δηλαδή για όταν, μετεκλογικά, “θα έχει πιο πολύ καιρό στη διάθεσή του, για να επιλύσει τέτοιας φύσης θέματα”.

“Κατανοώ το ότι ζητείτε ‘εξτρα’ χρόνο”, απαντά ο Ρώσος πρόεδρος.

“Είναι η τελευταία μου εκλογική διαδικασία αυτή. Μετεκλογικά, θα έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου”, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος Ομπάμα τον συνομιλητή του.

“Θα διαβιβάσω αυτήν την πληροφορία στον Βλαντίμιρ” του απαντά ο Μεντβέντεφ.

Και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου φάνηκε να εξεπλάγη, που οι εκπρόσωποι των αμερικανικών μμε γνώριζαν με τόση ακρίβεια, τί ακριβώς διημείφθη ανάμεσα στους δύο προέδρους.

‘ Έτσι, αρχικά επανέλαβε την πάγια θέση ότι “η αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα στο ευρωπαϊκό έδαφος δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας”, στη συνέχεια όμως με μια νεότερη ανακοίνωση “αναγνώρισε” ότι το προεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ “είναι πρόβλημα” στην επίλυση ορισμένων λεπτών ζητημάτων με τη Μόσχα.

“Αφού φέτος και στις δύο χώρες έχουμε εκλογές, το τρέχον έτος δεν θα σημειωθεί ουσιώδης πρόοδος” σε κρίσιμα διμερή θέματα, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, μιλώντας σήμερα στο Ρόιτερς.

“Γιαυτόν τον λόγο, οι δύο πρόεδροι επιφορτίζουν ήδη τεχνικούς εμπειρογνώμονες να προετοιμάσουν απλά, φέτος, το έδαφος ώστε εν καιρώ να είναι καλύτερη η κατανόηση της καθεμίας πλευράς πάνω στα συναφή ζητήματα”, τόνισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε