Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

O Nικολά Σαρκοζί επιστρέφει στη δικηγορία

O Nικολά Σαρκοζί επιστρέφει στη δικηγορία

Σε αρκετές περιπτώσεις είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική σε περίπτωση αποτυχίας, αλλά οι δηλώσεις του για το μέλλον του παραμένουν διαποτισμένες με μια ορισμένη ασάφεια.

Ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ηττήθηκε την Κυριακή από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στον οποίο θα μεταβιβάσει την εξουσία στις 15 Μαΐου, θα επιστρέψει σύντομα στην δικηγορία, το αρχικό του επάγγελμα, δήλωσε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του ο Φράνκ Λουβριέ.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη θέση που θέλει να διαδραματίσει στην πολιτική ζωή μετά την ήττα του, θέλει “να αποστασιοποιηθεί” και δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να κατευθύνει την προεκλογική εκστρατεία της δεξιάς ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 10 και 17 Ιουνίου

Την Κυριακή το βράδυ ο Νικολά Σαρκοζί είπε στους στενούς του συνεργάτες ότι δεν θα είναι “ποτέ ξανά υποψήφιος για τα ίδια αξιώματα”.

“Είμαι έτοιμος να ξαναγίνω ένας Γάλλος μεταξύ των Γάλλων (…) η θέση μου δεν θα είναι πλέον η ίδια”, είπε αργότερα στη δημόσια δήλωσή του, διαγράφοντας τη λέξη “ποτέ” από το κείμενο της ομιλίας του, σύμφωνα με την σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από ένα στενό του συνεργάτη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατέχοντας ακόμη μετοχές στο δικηγορικό γραφείο του συνεταίρου του Αρνό Κλόντ, ο Σαρκοζί αναμένεται σε κάθε περίπτωση γρήγορα να επανεγγραφεί στον δικηγορικό σύλλογο του Παρισιού, σύμφωνα με τον Φράνκ Λουβριέ, σύμβουλό του σε θέματα επικοινωνίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί έγινε δικηγόρος, μετά από νομικές σπουδές πριν από τριάντα χρόνια, μια καριέρα που διακόπηκε όταν έγινε υπουργός, καθώς τα καθήκοντα του μέλους της κυβέρνησης, όπως και εκείνα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ασυμβίβαστα με το επάγγελμα αυτό.

Προηγουμένως, θα “ξεκουραστεί με την οικογένειά του”, σύμφωνα με τον Λουβριέ, πιθανότατα στο μαύρο ακρωτήριο, στην Κυανή Ακτή, στο κτήμα της οικογένειας της συζύγου του, Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί.

Όπως όλοι οι άλλοι πρώην πρόεδροι θα μπορούσε πάντως να εξασφαλίσει μια έδρα στο Συνταγματικό Συμβούλιο, εκτός και αν ο Πρόεδρος Ολάντ καταργήσει αυτήν την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πρακτική, όπως το δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε