Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Νταλάρα δεν βλέπει κανένα λόγο για υποβάθμιση της Γαλλίας

Ο Νταλάρα δεν βλέπει κανένα λόγο για υποβάθμιση της Γαλλίας

Ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου δεν βρίσκει κανένα λόγο να χάσει η χώρα τα “ΑΑΑ” από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η Γαλλία “δεν είναι η Γερμανία” αλλά “δεν είναι σε τόσο κακή κατάσταση”, καθώς η κυβέρνηση κάνει “καλή δουλειά” για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του δημόσιου χρέους, εκτίμησε ο Αμερικανός μιλώντας σε δημόσια συζήτηση σε Χρηματοοικονομικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη (δυτικά). Πολλοί επενδυτές δεν φαίνεται πάντως να συμμερίζονται την ίδια γνώμη.

Σημάδι της αυξανόμενης δυσπιστίας τους προς την χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα της Γαλλίας η διαφορά (spread) ανάμεσα στα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας και εκείνων των Γαλλικών τίτλων της ίδιας ωρίμανσης υπερέβη προσωρινά τις 200 μονάδες την Πέμπτη, ένα ρεκόρ από τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ.

Με άλλα λόγια, η Γαλλία πρέπει να πληρώσει όλο και πιο ακριβά για να δανειστεί τα χρήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο λογαριασμός θα μπορούσε να γίνει ακόμη περισσότερο “αλμυρός”, αν οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch Ratings απέσυραν την βαθμολογία του “AAA”.

Μεταξύ των έξι χωρών που λαμβάνουν το τριπλό-Α στη ζώνη του ευρώ, η Γαλλία έλαβε τη χαμηλότερη βαθμολογία σε μια κατάταξη δημοσιεύθηκε την Τρίτη από ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών και τη γερμανική τράπεζα Berenberg. Από τις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ, η Γαλλία έχει τοποθετηθεί στην 13η θέση.

Το IIF εκπροσωπεί τα συμφέροντα περίπου 400 τραπεζών σε όλο τον κόσμο και έχει καταστεί ηγετικός παράγοντας στην υλοποίηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε