Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο Ολάντ αποκαλύπτει τη σχέση του με τη Μέρκελ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Πολλά έχουν ακουστεί για τη σχέση του Φρανσουά Ολάντ με την Άνγκελα Μέρκελ, πριν καν ο Γάλλος πρόεδρος αναλάβει καθήκοντα. Ποια είναι τελικά η αλήθεια;

Σύμφωνα με τον monsieur Normal, οι σχέσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο δεν είναι κάκιστες, όπως πιστεύουν όλοι. Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος σε μια… εξομολόγηση στο εβδομαδιαίο περιοδικό Marianne.

Ακόμη κι αν δεν είναι έτσι, δε θα ήταν κομψό να βγει ο Γάλλος πρόεδρος να το πει δημόσια…

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι ισχυρή προσωπικότητα, που όμως δε δημιουργεί προβλήματα και αντίθετα απ’ ό,τι λέγεται, οι σχέσεις του μαζί της δεν είναι κακές, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

“Κατάλαβα γρήγορα την προσωπικότητά της, ισχυρή αλλά χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Ξέρεις αυτό που θέλει και έχει την αίσθηση του συμβιβασμού, κρατώντας ταυτόχρονα τη θέση της”, λέει ο Γάλλος πρόεδρος για τη Γερμανίδα καγκελάριο στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί το Σάββατο.

“Αντίθετα απ’ ό,τι λέγεται, οι σχέσεις μας δεν είναι κακές”, προσθέτει. Δε λέει βέβαια και ότι είναι καλές…

Ο Ολάντ δεν ξέχασε να ρίξει και λίγο αλάτι στην πληγή της Μέρκελ. Και την επαίνεσε γιατί δέχτηκε να κάνει βήμα πίσω στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. “Έπαιξε ένα πολύτιμο ρόλο. Κατάλαβε ότι έπρεπε να μετακινηθεί απέναντι στην Ιταλία και την Ισπανία οι οποίες χρησιμοποίησαν την αδυναμία τους ως δύναμη”, λέει.

Όσο για τον Μπαράκ Ομπάμα, λέει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος “είναι πολύ καταρτισμένος, πολύ ενημερωμένος, αλλά είναι κατ’ αρχάς ένας Αμερικανός με συνείδηση της ισχύος των ΗΠΑ”. Ο Ομπάμα “υπήρξε ένας συμπαραστάτης της γαλλικής θέσης στους κόλπους της ΕΕ επειδή έχει ανάγκη την ανάπτυξη στην Ευρώπη για να ανακάμψει η δραστηριότητα στη χώρα του”.

Σχετικά με τη ζωή στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, το περιοδικό αναφέρει πως ο νέος πρόεδρος “αναδιοργάνωσε” το γραφείο του για να το κάνει πιο φιλικό. “Χρειάζεται χρόνος για να οικειοποιηθείς ένα τέτοιο μέρος. Είναι δύσκολο να το κάνεις προσωπικό”, λέει ο Ολάντ, ο οποίος επέλεξε να συνεχίσει να κατοικεί στο παρισινό διαμέρισμα που μοιράζεται με τη σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ.

“Όταν εγκαταστάθηκα εδώ, γνώριζα δύο πράγματα που τα γεγονότα μού επιβεβαίωσαν. Κατ’ αρχάς, τα διεθνή απορροφούν. Με την καλή έννοια του όρου. Δεν αγνοούσα ότι θα είχα πολλά διεθνή καθήκοντα, αλλά δεν είχα φανταστεί πόσο συναρπαστικό είναι”, λέει επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

“Το κύριο μέρος του προεδρικού χρόνου είναι ευρωπαϊκό και διεθνές. Κερδίζεις σε κύρος, αλλά αυτή η προαγωγή δημιουργεί απόσταση και μπορεί να προκαλέσει στους Γάλλους ένα αίσθημα απομάκρυνσης, ακόμη και εγκατάλειψης”, αναγνωρίζει ο Ολάντ, το θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του οποίου ήταν μια “φυσιολογική” προεδρία, κοντά στους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολάντ-Μέρκελ: Μια… ωραία ατμόσφαιρα (ΦΩΤΟ)

Ισχυρό πρόεδρο της ΕΕ ζητούν Παρίσι και Βερολίνο

Τα παιδιά του Ολάντ δε θέλουν ούτε να βλέπουν την Τριερβελέρ!

Νέοι φόροι και στου Γάλλους – Ο Ολάντ “ψάχνει” 13 δισ. ευρώ

Ένας φαφούτης κροκόδειλος που τον λένε… Ολάντ!

Όλαντ: Που συμφωνήσαμε και που όχι με τη Μέρκελ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε