Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Oλάντ θα διαπραγματευτεί τη νέα Συνθήκη, αν εκλεγεί… (Τη Μέρκελ τη ρώτησε;)

Ο Oλάντ θα διαπραγματευτεί τη νέα Συνθήκη, αν εκλεγεί… (Τη Μέρκελ τη ρώτησε;)

Είναι κι αυτό ένα από τα παράδοξα της Ευρωπαϊκής ένωσης. Ο Γάλλος σοσιαλιστής, συντάσσεται ουσιαστικά με τον Έλληνα συντηρητικό. Και ζητά επαναδιαπραγμάτευση…

Ο Φρανσουά Όλαντ, ο υποψήφιος των Συντηρητικών στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου ξεκαθάρισε πως αν είναι εκείνος ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της νέας ευρωπαϊκής Συνθήκης, που συμφωνήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Θα επαναδιαπραγματευτώ τη συμφωνία για προσθέσω αυτά που σήμερα λείπουν: αποτελεσματικότητα απέναντι στις αγορές. Εύχομαι να μην έχουμε υποβαθμιστεί μέχρι τότε για το συμφέρον της χώρας», είπε ο Ολάντ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Δεύτερον, θα φροντίσω να συμπεριληφθούν (στη συμφωνία) όσα λείπουν, όπως η επέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ευρωομόλογα και ένα Ταμείο Οικονομικής Βοήθειας, δηλαδή όλα όσα θα επιλύσουν τη σημερινή πίεση στις αγορές, ώστε τελικά να υπάρξει ανάπτυξη», πρόσθεσε.

«Αν εκλεγώ πρόεδρος θα ψηφίσω στο κοινοβούλιο, το οποίο θα είναι και αυτό νέο, εξαιρετικά ακριβή προγραμματικό νόμο δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο την επιστροφή το 2017 στην δημοσιονομική ισορροπία. Θα δεσμευτώ για αυτό ενώπιον των ευρωπαίων εταίρων μας και ενώπιον του γαλλικού λαού», επισήμανε.

Όσο για τον «χρυσό κανόνα» που θέλει να ψηφιστεί ο Νικόλα Σαρκοζί; «Μπορούμε να ψηφίσουμε όλους τους χρυσούς κανόνες σε όλες τις χώρες, αλλά αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, κανένας στόχος δεν θα επιτευχθεί», είπε ο Όλαντ.

Και ο Νικολά το… βιολί του

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για τη νέα Συνθήκη της Ε.Ε. «Πρόκειται για μια άλλη Ευρώπη, που τώρα γεννιέται», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στη Monde.

Θα είναι, όπως είπε, μια Ευρώπη όπου οι λέξεις κλειδιά θα είναι η σύγκλιση και η δημοσιονομική κανόνες. «Μια Ευρώπη όπου όλοι θα εργαστούμε από κοινού για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουν όλες οι χώρες να γίνουν ανταγωνιστικές, χωρίς να θυσιάζουμε το κοινωνικό μας μοντέλο. Η σταθερότητα της Ηπείρου μας είναι σε κίνδυνο».

Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, στόχος είναι σε 15 μέρες να έχει οριστικοποιηθεί το νομικό περιεχόμενο της Συμφωνίας των Βρυξελλών και η νέα Συνθήκη να υπογραφεί μέσα στον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ευρώπη σε πόλεμο με τους Μερκοζί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε